Už vieme, čo spôsobuje u mužov plešatosť. Kedy bude liek?

Americkí vedci objavili spúšťač vypadávania vlasov u mužov. Črtá sa teda spôsob liečby, ktorý problém môže zastaviť, či dokonca pomôcť pri raste nových vlasov.

23.03.2012 15:35
plesina
debata (10)

Podľa informácií v časopise Science Translational Medicine sa už pracuje na výrobe lieku. Cieľom vedcov je krém, ktorý plešatosť úplne vylieči.

Vedci zistili, že výskyt zlúčeniny proteínu prostanglandínu D je vyšší v bunkách vlasových folikulov nachádzajúcich sa v oblastiach, kde nerastú vlasy. U myší veľké množstvo proteínu spôsobilo, že prišli o všetku srsť, kým u mužov transplantované vlasy po jeho aplikácii prestali rásť.

Podľa vedúceho výskumu, dermatológa Georgea Cotsarelisa, vlasy prestávajú rásť vtedy, keď sa zlúčenina prostanglandínu D spojí s receptorom v bunkách vlasových folikulov. „Ďalším krokom bude kontrola zlúčenín, ktoré tento receptor ovplyvňujú a tiež budeme zisťovať, či jeho zablokovanie dokáže zvrátiť proces vypadávania vlasov, alebo mu len zabráni,“ vyhlásil.

Vedci už podľa jeho tvrdení objavili niekoľko látok, ktoré dokážu zablokovať spojenie proteínu s receptorom, a myslia si, že dokážu nájsť účinný spôsob liečby.

10 debata chyba