Na akné pomáha surový zemiak a veľa spánku

Akné sa začína vyskytovať v puberte a neexistuje zaručená a jediná tabletka, ktorá by ho vyliečila.

15.05.2012 13:00
akne Foto:
Doma si treba pleť ošetriť čistiacim mliekom, penou alebo gélom určeným na čistenie aknóznej pleti.
debata (1)

Príčinu treba hľadať vnútri. Každopádne, čo stav akné zhoršuje, sú mastné jedlá, alkohol, nikotín a deficit spánku. Naopak, zdravá pleť potrebuje pohyb, duševný pokoj a racionálnu stravu.

Mastnú aknóznu pleť treba čistiť. Na čistenie pleti ku kozmetičke by mali chodiť už deti od desiatich rokov – ak sa ich pleť javí ako mastná (leskne sa), rozširujú sa póry, tvoria čierne komedómy, prípadne podkožné mazom upchaté zátky viditeľné po napnutí pokožky.

Pre deti od 13 do 18 rokov mnohé kozmetické salóny ponúkajú základné hĺbkové čistenie pleti, pretože hormonálna aktivita sa vplyvom dospievania alebo dedičných vlastností zvyšuje. V prípade ťažkej formy akné sa však netreba spoliehať na kozmetiku, rozhodne treba navštíviť dermatológa.

Ako sa starať o aknóznu pleť doma? Na mastnú pleť sú vhodné krémy s obsahom kyseliny lipokaprylovej (znižujú tvorbu mazu) a krémy, prípadne mydlá s obsahom síry (tie akné vysušujú). Ako doplnková liečba sú účinné masky s obsahom kaolínu a bahna z Mŕtveho mora.

Doma si treba pleť ošetriť čistiacim mliekom, penou alebo gélom určeným na čistenie aknóznej pleti. Následne použiť tonikum či pleťovú vodu s alkoholom a na záver aplikovať krém s obsahom kyselín. Večer možno postup doplniť o aplikovanie masky alebo séra.

Hrubá, mastná pokožka s rozšírenými pórmi je „ako stvorená“ na chemický peeling. Pri tejto metóde sa aplikuje ovocná kyselina v 35-, 50– až 70 percentnej koncentrácii. Výsledkom by malo byť zlepšenie stavu akné a mastnej pokožky, zjemnenie jej povrchu, sploštenie jaziev a zmenšenie širokých pórov. Z overených domácich receptov je najúčinnejší surový zemiak.

1 debata chyba