Deň kože upozorňuje na dôležitosť dotykov pre chorých ľudí

S kožným ochorením sa počas života stretne väčšina ľudí. Akné, ekzémy, psoriáza či rôzne dermatitídy sú len zlomkom toho, čo môže kožu, najväčší telesný orgán, postihnúť počas života.

16.05.2012 12:00
psoriáza - kožné problémy - vyrážky - suché lakte Foto:
Psoriáza patrí medzi kožné ochorenie, na ktoré často verejnosť reaguje negatívne.
debata

Ľuďom s kožnými ochoreniami sa podľa odborníkov ani samotných pacientov netreba vyhýbať. Taká je aj hlavná myšlienka Dňa kože – dňa dotykov, ktorý sa tento rok koná v stredu 16. mája v piatich slovenských mestách. Organizuje ho Spoločnosť psoriatikov a atopikov Slovenska (SPaA SR) a snaží sa tak poukázať na problém vyčleňovania ľudí s kožným ochorením z našej spoločnosti.

„Myšlienka Dňa kože – dňa dotykov vznikla z potrieb ľudí, ktorí majú kožné ochorenie a sú postihnutí týmto hendikepom, pretože sústavne sa stretávame s tým, že napriek rôznym edukačným programom sú títo ľudia vyčleňovaní, označovaní v spoločnosti a vylučovaní,“ uviedla Mária Cetkovská zo SPAaA SR.

Realizáciou tohto dňa, počas ktorého sa v Bratislave, Banskej Bystrici, Martine, Košiciach a Žiline edukuje verejnosť, chce organizácia ponúknuť možnosť zorientovať sa v problematike blízkym pacientov aj verejnosti.

Ako upozornila, mnohé kožné ochorenia môžu na prvý pohľad pôsobiť nepríjemne a odpudivo, no napriek tomu nie sú ich nositelia pre svoje okolie nebezpeční. „Málokto si uvedomuje, aké náročné je s takýmto problémom žiť a psychicky sa s ním vyrovnať. Nepríjemné pohľady ľudí a neprimerané reakcie okolia neprispievajú k sebavedomiu chorého. Odráža sa to na jeho spoločenskom, partnerskom ale i pracovnom živote. Verejnosť sa snažíme počas Dňa kože edukovať, aby si uvedomili, že ľudia s kožnými ochoreniami si takého označovanie a vyčleňovanie nezaslúžia,“ zdôraznila.

Zástupcovia spoločnosti, ktorých je možné v stredu stretnúť v slovenských mestách, budú rozdávať edukačné letáky a nálepky a zároveň každému symbolicky podajú ruku ako prejav spolupatričnosti s týmito ľuďmi.

Počas nasledujúcich dní sa tiež budú pod záštitou Občianskeho združenia Bodkáčik združenia pre rodiny, deti a mládež s kožným ochorením, v spolupráci s Dermatovene­rologickou klinikou v Martine a SPAaA prebiehať v Martine odborné prednášky na tému kožných ochorení.

Pre všetkých záujemcov budú k dispozícii aj infostánky, poradňa a diskusné fórum.

debata chyba