Cukor je k pokožke jemný

Spôsobov depilácie je veľa. Popularitu si čoraz viac získava odstraňovanie nežiaducich chĺpkov cukrovou pastou. Proti cukrovej depilácii nenamietajú ani lekári, keďže je k pokožke šetrnejšia ako depilácia voskom.

21.05.2012 06:00
depilácia, kozmetika, kozmetička Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cukrová depilácia sa v Oriente používa veľmi dlho, v Európe sa v posledných rokoch začala tiež postupne udomácňovať. Funguje na rovnakom princípe ako depilácia voskom, chĺpky o niekoľko týždňov dorastú. „Túto metódu možno použiť na všetky partie tela. Zvlášť často sa s ňou robí depilácia citlivých miest a intímnych partií,“ hovorí kozmetička Adela Daneková. Podľa nej je možné túto procedúru podstúpiť v kozmetickom salóne alebo doma. Cukrovú pastu možno totiž kúpiť ako hotový výrobok alebo si ju pripraviť doma. Pasta je lepkavá hmota založená čisto na prírodnej báze a ide o zmes cukru, vody a citróna.

Postup cukrovej depilácie

  1. Postup je podobný ako pri depilácii voskom. Či už používate pastu kúpenú alebo vyrobenú doma, zahrejte ju na izbovú teplotu alebo ju položte do teplej (nie horúcej) vody. Cukrová pasta je roztierateľná aj vlažná a nehrozí teda popálenie kože.
  2. Depilovanú oblasť odmastite a osušte. Môžete ju poprášiť detským púdrom alebo kuchynským škrobom. Depilujte chĺpky s dĺžkou aspoň 5 mm, ale maximálne 8 mm, kratšie sa vám nezachytia a dlhšie viac bolia.
  3. Pastu rozotrite špachtľou alebo prstami proti smeru chĺpkov. Silne prechádzajte po pokožke a pridávajte vrstvy tak, až dokonale priľnú. Skúste použiť na nanášanie starú kreditnú kartu.
  4. Ak je hmota príliš hustá, rozohrejte ju na pár sekúnd v horúcej vode alebo mikrovlnnej rúre, nesmie však byť horúca. Alebo môžete skúsiť pridať do hmoty trošku studenej vody a tým ju rozriedite.
  5. Na strhávanie pasty existujú dve možnosti. Buď na ňu priložíte pruhy tkaniny určenej ako pomôcka pri depilácii a pomocou nich náter strhnete. Alebo môžete skúsiť strhávať rovno iba cukrovú hmotu. Ak zmes odstraňujete handričkami, nemusíte ich po použití vyhadzovať. Na rozdiel od vosku cukrová pasta sa nelepí, takže ju z handričky ľahko odstránite vlažnou vodou.
  6. Na rozdiel od voskovej depilácie sa cukrová pasta strháva v smere rastu chlpov, a preto je aj menej bolestivá.
  7. Ak sa pasta príliš lepí, vezmite kúsok čerstvej hmoty a s jej pomocou natretú pastu odtrhávajte od pokožky.
  8. Pastu možno použiť aj opakovane, ale stráca potom ideálnu konzistenciu, preto je lepšie vždy si pripraviť čerstvú.

Výhody cukrovej depilácie

Vosk je väčšinou pripravovaný s chemickými prísadami, zatiaľ čo cukrovú pastu môžeme pripraviť z bežných domácich prírodných ingrediencií. Ak teda máte citlivú pokožku či alergie, zvoľte radšej cukrovú pastu, prípadne niektorý z prírodných voskov na citlivú pokožku, inak vám hrozí podráždenie kože. Metóda cukrovej depilácie je často považovaná za menej bolestivú, lebo pasta nepriľne na kožu ako vosk a tiež nemusí byť horúca ako niektoré druhy voskov. „Výhodou je ľahké umytie zvyškov pasty. Je totiž na rozdiel od vosku rozpustná vo vode,“ hovorí kozmetička.

Tipy a triky
Ak sa vám chĺpky nepodarí na prvýkrát odstrániť všetky, môžete pokojne celý postup na tom istom mieste zopakovať. Trhanie chĺpkov po smere a prírodné zloženie pasty zaručuje, že koža nebude podráždená a netrpí tým. Ak si depilujete citlivé miesta, ako obočie alebo hornú peru, takisto sa nemusíte báť dlhodobého podráždenia pokožky. Začervenanie mizne zvyčajne veľmi rýchlo.

Výhodou môže byť aj cena: na domáce použitie sa predávajú balenia s hotovou zmesou zhruba od 10 eur do 30 eur, ale ak sa vám podarí vyrobiť si pastu doma, bude vás to stáť približne jedno euro. V kozmetickom štúdiu stojí cukrová depilácia podľa veľkosti depilovanej časti od 5 eur vyššie.

Podľa mnohých dermatológov a kozmetičiek je depilácia cukrovou pastou najjemnejší možný spôsob depilácie. „Výborne sa hodí pre všetky ženy, ktoré trápi jemná a citlivá pokožka,“ hovorí kozmetička. Po depilácii bude pokožka krajšia, pretože pasta odstráni aj odumreté kožné bunky, takže pokožka bude príjemne hladká a zdravo vyzerajúca.

Recept na cukrovú pastu:

  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 1 šálky destilovanej vody
  • 1 šálky šťavy z citrónov
  • dostatočné množstvo bavlnených handričiek nastrihaných na prúžky

Pridať možno aj výživné látky, ako med, alebo upokojujúce zložky, ako je aloe vera, tea tree olej alebo olivový olej.

Ingrediencie zmiešajte a zohrievajte, kým zmes nezačne vrieť a hustnúť. Keď zmes začína pripomínať konzistenciou karamelu, stiahnite ju z plameňa a nechajte trochu vychladnúť (pracuje sa s vlažnou pastou).

debata chyba