Najviac si ubližujeme, keď si bradavice pestujeme

Bradavica je vírusové ochorenie – aby vírus v koži neprežíval, treba ho zastaviť. Existujú na to rôzne, aj babské recepty.

25.05.2012 12:43
bradavica, vyrážka, ruka, pokožka Foto:
Bradavice sú špecifické, môžu vzniknúť a zaniknúť možno aj spontánne.
debata (8)

Ako vysvetlila dermatovenero­logička z kožnej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine MUDr. Karolína Martinásková, docieliť sa to dá pôsobením kyselín, napríklad octovou vodou či citrónovou šťavou. Na tejto báze sú vytvorené aj lokálne prípravky, určené na odstraňovanie bradavíc.

Jednoznačne najúčinnejšia liečebná metóda odstraňovania bradavíc je kryoterapia, t.j. terapia tekutým dusíkom, ktorá sa realizuje na dermatologických oddeleniach. Možnou alternatívou sú aj rôzne prípravky v lekárňach, ktoré si pacient môže zakúpiť.

„Bradavice sú špecifické, môžu vzniknúť a zaniknúť možno aj spontánne,“ hovorí doktorka Martinásková, ktorá občas pacientom odporúča, aby si robil kúpele, ktoré kožu zmäkčia a až potom na bradavicu aplikujú nejaký roztok. „Alebo nech vyskúšajú aj alternatívnu metódu, zvlášť, ak nemajú veľký rozsah bradavíc. Každopádne, ideálna je kombinácia.“ Malé fibrómy sa odstraňujú dusíkom, no pri seboroickej veruke a klasických znamienkach už treba byť opatrnejší, vysvetlila Karolína Martinásková a doplnila, že tie sa mraziť nesmú.

Podľa kožnej lekárky si ľudia najviac ubližujú vtedy, ak si bradavice nechajú „vypestovať“. „Ak sa nachádzajú na chodidlách, začnú sa šíriť a vytvorí sa ich veľké množstvo, tým, že sa po nich chodí, zatláčajú sa hlbšie a ich odstránenie je potom veľmi zložité a dlho trvá.“ Preto je dôležité začať liečiť bradavice, kým ich ešte nie je veľa. Navyše, bradavice sú infekčné, treba myslieť na dodržiavanie hygienického režimu, napríklad, nepoužívať ten istý uterák ako ostatní členovia rodiny.

Epilácia sa odporúča v zime, ako je to s odstraňovaním bradavičiek a bradavíc? Vplýva na ne ročné obdobie? Kedy sa ich (ne)odporúča vyberať? Odpovedá MUDr. Karolína Martinásková: „Ide len o to, aby pacient neprišiel do kontaktu so slnkom, aby sa jazva nemočila a neinfikovala, aby sa v tom období nechodil kúpať. Ale keď ho vybrať treba, vyberá sa bez ohľadu na ročné, obdobie, teda kedykoľvek.“

Lekárka ďalej odporúča všetkým, ktorí majú dilemu, či si bradavičku nechať odstrániť, aby si pigmentovú zmenu nechali skontrolovať dermatoskopom a nevyhľadávali centrá, ktoré vznikli „zo dňa na deň“.

8 debata chyba