Jazvy sa z kože nedajú úplne vygumovať

Pravdepodobne niet človeka, ktorý by nemal na tele viac či menej viditeľnú jazvu. Organizmus totiž dokáže bez viditeľných prejavov spojiť iba poranenie vnútorných orgánov. Jazva vzniká ako následok opravy poškodených kožných tkanív menej hodnotným väzivom. Niekomu neprekáža, iný by ju z kože najradšej vygumoval. Aké sú súčasné možnosti liečby jaziev?

11.03.2013 06:00
jazva, pleť, pokožka, zrkadlo, líčenie Foto:
S liečbou jazvy treba začať až po zahojení poranenia.
debata

Rana po úraze, spomienka na chirurgický zákrok, popálenina, hlboký zápal pri akné, prekonané ovčie kiahne. To sú len niektoré dôvody vzniku jaziev. Je to súčasť prirodzeného spôsobu hojenia kože. Rozsah a vzhľad jazvy závisí od mnohých okolností.

Úplná regenerácia rany je možná len v prípade, ak je poškodená len pokožka, napríklad v prípade povrchového oškretia. Je geneticky podmienené, či sa rana pekne zahojí. Niekomu sa rany hoja takmer zázračne. Bohužiaľ, väčšina je tých, čo toto šťastie nemajú. Okrem toho záleží aj na rozsahu a druhu zranenia. Inak vyzerá jazva po popálenine či zapálenej, infikovanej rane. Inak po akútnom chirurgickom zákroku a plánovanom estetickom výkone. Horšie sa hoja jazvy na zaťažovaných miestach tela, kde sa pokožka napína.

Jazva sa nesmie vysušiť

Rozhodne platí, že jednoduchšie a s lepším efektom sa odstraňujú čerstvé jazvy. Treba však mať na zreteli, že s liečbou treba začať až po zahojení poranenia. Nijaké produkty na liečbu jaziev totiž nie sú určené do otvorených či čerstvých rán. Jazva „pracuje“, čiže mení svoj tvar i veľkosť, až do 18 mesiacov od svojho vzniku.

Už v minulosti ľudia vedeli, že jazva sa nesmie vysušiť. Natierali ich sadlom, ľubovníkovým olejom či tinktúrou zo skorocelu. Dnes sú k dispozícii moderné prostriedky a postupy na liečbu a zmenšenie viditeľnosti jaziev. Cieľom je dosiahnuť hladkú jazvu v úrovni kože, ktorá má prirodzenú, nenápadnú farbu.

K dispozícii sú rôzne prostriedky na lokálnu liečbu v podobe gélov, krémov, tyčiniek, náplastí a podobne. Populárny je silikón. Ten totiž v jazve zabezpečuje rovnováhu vlhkosti – čiže bráni odparovaniu vody – a zároveň maximálny prísun kyslíka. To pomáha lepšej produkcii kolagénu. Jestvuje vo forme gélu, vysúvateľnej tyčinky či silikónových plátkov rôznych veľkostí. Na jazve vytvorí priehľadný film, ktorý na ňu pozitívne účinkuje.

Miestne prípravky

Iný prípravok na jazvy obsahuje aktívnu rastlinnú zložku bohatú na enzýmy so silnými antioxidačnými účinkami. Okrem protizápalového účinku a vychytávania voľných kyslíkových radikálov zmierňuje svrbenie. Medzi známe prípravky na liečbu jaziev patrí aj gél s výťažkami cibule, heparínom a alantoínom. Obsiahnuté látky urýchľujú hojenie kože, tlmia zápalové prejavy, splošťujú jazvu a uvoľňujú jej zatvrdnuté tkanivo.

Efekt liečby zvyšujú tlakové masáže. Prispievajú k zániku drobných kapilár vzniknutých počas hojenia rany, a tým aj k postupnému blednutiu jazvy. Masáž tlakom je omnoho účinnejšia ako klasické masírovanie jazvy. Aplikáciou tlaku sa predchádza hypertrofii jaziev, čiže tomu, aby nadmernou tvorbou novej kože došlo k vyvýšeniu a zhrubnutiu jazvy.

Invazívnejšia liečba

Okrem konzervatívnej liečby v podobe nanášania rôznych prípravkov môže byť terapia aj invazívnejšia. O tej však už rozhoduje dermatológ, chirurg, plastický chirurg, dokonca rehabilitačný lekár – ak ide o jazvy, ktoré bránia v pohybe.

Možná je aplikácia kortikoidov, chemický píling, dermabrázia, chirurgické vyrezanie, vysokoobrátkové frézovanie, laserová liečba. Preliačené jazvy sa vypĺňajú kyselinou hyalurónovou alebo inými (teraz už väčšinou) vstrebateľnými implantátmi. Ďalšia možnosť liečby hypertrofických jaziev a keloidov, hoci s obmedzeniami, je kryoterapia. Ide o liečbu s pomocou tekutého dusíka. Jedným z najmodernejších spôsobov je technika re-cell. Ide o vyhladenie jazvy zbrúsením a jej následné prekrytie extraktom buniek odobratých z vlastnej zdravej kože.

debata chyba