Ako si chrániť kožu pred slnkom

Používajte vždy vhodný produkt slnečnej ochrany (opaľovací krém). Nanášajte ho na kožu v dostatočnom množstve asi 20 minút pred pobytom na slnku.

20.05.2013 06:00
opaľovanie, slnko, úpal, spálenie, slnenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pri nadmernom potení, plávaní a sušení nanášanie prípravku zopakujte. Nezabudnite ošetriť aj oblasti silno exponované slnku ako pery, nos, uši alebo plešinu.

Chráňte si oči a noste kvalitné slnečné okuliare.

Noste oblečenie a pokrývku hlavy z husto tkaných látok.

Vyhýbajte sa poludňajšiemu slnku (medzi 11. a 15. h), kedy je slnečné žiarenie najintenzívnejšie.

Doprajte koži čas, aby si zvykla na slnko.

V prvých dňoch vystavujte kožu slnku len na krátky čas.

Čo je dobré vedieť

Účinok UVA a UVB žiarenia na kožu: Spektrum slnečného žiarenia je široké. Obsahuje ultrafialové (UV) žiarenie, viditeľné svetlo a infračervené žiarenie. UV žiarenie je v prevažnej miere zodpovedné za zhnednutie kože, spálenie, predčasné starnutie kože a poškodenia kožného tkaniva.

UVB žiarenie je zodpovedné za zhnednutie kože a hlavne za jej spálenie. Viacnásobné spálenie zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože v dospelosti (poškodenie kože slnečným žiarením sa udialo dávno predtým, než sa vyvinie nádor).

UVA žiarenie preniká hlboko do kože a poškodzuje elastické vlákna spojivového tkaniva. V dôsledku toho klesá elasticita kože a vznikajú vrásky. UVA žiarenie urýchľuje tiež tvorbu stareckých škvŕn a je zodpovedné hlavne za tzv. slnečnú alergiu.

Ochranný faktor vyjadruje úroveň ochrany pred UVB žiarením. Ak napríklad nechránenej koži hrozí pri pobyte na slnku spálenie do 15 až 25 minút, môže sa po nanesení dostatočného množstva (2 mg/cm2) produktu s faktorom 25 a pri vhodnom správaní, chrániť 4 až 6 hodín. Pri veľmi intenzívnom žiarení (veľhory, trópy alebo pri mori) sa tento čas skracuje.

UV index je medzinárodne uznávaný spôsob merania intensity ultrafialového žiarenia vyžarovaného slnkom, na konkrétnom mieste a v konkrétnom čase. Jeho výpočet na základe meraní vykonávajú certifikované autority. Na Slovensku to je napr. Slovenský hydrometeorologický ústav. Ide o jednoduchú číselnú škálu (0 až 11+). Čím je vyšší, tým je riziko spálenie kože väčšie.

Zdroj: daylong.sk

1 debata chyba