Bradavice, akné či vrásky? Viete, akého špecialistu vyhľadať?

Najčastejšie si dermatologické centrá otvárajú dermatológovia. Pichnúť botox však môže aj gynekológ.

09.07.2013 06:00
shutterstock 141158887
Akné môže liečiť klasický dermatológ, ale aj estetický.
debata (1)

Dermatovenerológ

Zaoberá sa kožnými a pohlavnými chorobami. Vyhľadajte ich s kožnými chorobami ako je atopický ekzém, psoriáza, vredy na predkolení, infekčné, bakteriálne, vírusové či mykotické ochorenia alebo s pohlavnými chorobami, kam patrí aj kvapavka či syfilis.

Onkodermatológ

Venuje sa hlavne riziku rakoviny kože. Kontroluje znamienka a všetky procesy, ktoré na koži prebiehajú, no nejedná sa o zápaly či choroby, ale znamienka, výrastky, šošovice, bradavice. Pravidelne ich sleduje a odporúča ďalej na chirurgické či laserové odstránenie.

Estetický dermatológ

Na to, aby sa mohol lekár venovať estetickej medicíne, nemusí mať atestáciu. Botoxy pichajú aj gynekológovia a oční lekári, no vo všeobecnosti sa im viac venujú dermatovenero­lógovia. Estetická medicína sa rozpája na dva smery, na korektívnu a laserovú dermatológiu. Korektívna zahŕňa injekčné aplikácie – kyselinu hyalurónovú, botox, mezoterapiu, Drakulovu metódu a podobne alebo korigovanie pigmentácií, jaziev, patrí sem aj liečba akné či problematickej ple­ti.

Za kým s akné?

Zaujímavosťou je, že akné môže liečiť nielen klasický dermatológ, ale aj estetický. Ostáva na pacientovi, ktorému dá prednosť. Kým všeobecný dermatológ, ktorý bežne lieči kožné choroby, ale nie z estetického hľadiska, lieči pacienta lokálnymi či tabletkovými prípravkami, estetický prídavne tabletkami aj laserovými technikami, kyslíkami alebo profesionálnym čistením s dusíkom. Laserová medicína používa všetky nielen lasery, ale aj prístrojové technické vybavenia – rádiofrekvencie, ultrazvuky, kyslíky, LED lampy. Preto môže estetický dermatológ liečiť akné, pigmenty, nerovnomernú či problematickú pleť, tetovanie, odstraňovať žilky, bradavice, výrastky či šošovice.

Stačí certifikát

Aplikácia botulotoxínov, výplní či laserove metódy sa viažu na certifikáty. Vymenované môže robiť už skončený lekár, nemusí mať atestáciu. Stačí certifikát. Najčastejšie si dermatologické centrá otvárajú dermatológovia, pretože s kožou pracovali najdlhšie. Botox však môže pichať aj očný lekár či gynekológ.

1 debata chyba