Dermatologička Pallová: Vrásky k veku patria, veľmi sa nimi nezaoberám

Na našej pleti sa odzrkadľuje celý pochod, čo sa deje v organizme. Reč je o fyzickej aj psychickej aktivite organizmu.

11.07.2013 06:00
Alena Pallova Foto:
Dermatologička Alena Pallová pri práci.
debata (3)

Estetická medicína je zameraná na krásu, praktiky v nej sú minimálne invazívne alebo neinvazívne, čo znamená, že rizík je v nej minimum. „Ja spravím pacientovi maximálne modrinu alebo opuch, čiže dočasné riziko alebo nežiadúci účinok, ktorý trvá niekoľko dní. A potom mu dozrieva pekný efekt niekoľko rokov,“ priblížila svoju prácu dermatologička, MUDr. Alena Pallová z Inštitútu estetickej medicíny v Pezinku. Narážala na to, že v prípade plastickej chirurgie je to inak.

Na rozdiel od klasického dermatológa, estetický nepotrebuje vedieť drahé alebo dôležité liečebné postupy a celú škálu možných komplikácií pri daných ochoreniach. “Keď príde k dermatológovi pacient s červeným šupinatým fľakom na tvári, môže sa jednať o dvesto druhov chorôb. Takže občas má ťažkú prácu, kým príde na to, čo to je. Stery posiela na histológiu, skúša rôzne druhy liečby… Ale za estetickým dermatológom príde pacient s tým, čo mu na tvári najviac prekáža alebo chýba. A my, estetickí lekári mu poradíme. Rieši sa však len estetický vzhľad,” vysvetlila ďalej MUDr. Pallová.

Pridaná hodnota estetickej medicíny je podľa lekárky psychologická. Lekári totiž pacientovi pomáhajú aj tak, že sa cíti krajší, sebavedomejší a tým pádom môže byť úspešnejší – či už v súkromnom alebo pracovnom živote. A nielen to. “Ak sa žena udržiava esteticky, nestarne takým tempom ani do takej formy, ako by starla, keby neabsolvovala neinvazívne estetické zákroky. Čím viac totiž investuje do laserových alebo kyslíkových metód, tým viac si ozdravuje kvalitu kože, šetrí na krémoch a je to vidieť aj z dlhodobého hľadiska – pleť nestarne tak rýchlo, nevysušuje sa, netvoria sa vrásky, na pevnej pružnej pleti sú aj póriky pevnejšie, pleť žiari a človek vyzerá oveľa zdravšie,” myslí si dermatovenero­logička.

Až 80 percent jej klientov tvoria ženy. Paradoxne, podľa jej slov, vždy túžia po niečom inom, ako by im poradila a čo vidí na nich ona. “Väčšinou si klient vidí malé chybičky krásy, napríklad drobné vrásky nad hornou perou alebo pod očami. Ale to, že má obrovský kruh alebo prepadnuté lícne kosti, si už nevidí,“ hovorí lekárka, ktorá mu objasní pohľad 3D na celú tvár. „Či mu vyplním vrásočky nad hornou perou, mu vzhľadovo nepomôže. Ak mu však dodám objem do líc, ak sa mu prepadávajú, bude pôsobiť mladšie a lepšie." Vrásky podľa Pallovej k veku patria. "V tridsiatke môže byť drobná vráska okolo očí, v päťdesiatke nejaké vrásky byť musia, inak by žena pôsobila absolútne neprirodzene,“ zhodnotila Pallová.

3 debata chyba