Dovolenka bez okuliarov: Kontaktné šošovky sú ako neviditeľné okuliare

Výhody kontaktných šošoviek sú nepopierateľné. Umiestnenie priamo na oku zabezpečuje prirodzené videnie so zaostreným celým zorným poľom, nijaké rámy skĺzavajúce z nosa, žiadne zahmlievanie, pohodlie a bezpečnosť pri športe.

26.07.2013 14:00
oko, šošovka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Možno ich kombinovať so slnečnými, potápačskými či 3D okuliarmi a dokonca si s ich pomocou meniť farbu očí. Kontaktné šošovky s UV-ochranou navyše chránia pred UV-lúčmi dopadajúcimi do oka pod všetkými uhlami.

Kontaktné šošovky dnes môže nosiť takmer každý bez obmedzenia veku a typu očnej chyby, dokonca aj deti. Záujemca o šošovky však musí mať bezpodmienečne zdravú rohovku a šošovky dobre znášať. Kontaktné šošovky môžu nosiť dospelí, deti aj tínedžeri. V mladšom školskom veku ich však deti používajú najmä na rôzne športové aktivity. Do 15 rokov veku patrí aplikácia kontaktných šošoviek do rúk skúseného oftalmológa-kontaktológa, čiže vždy lekára. Nie každý kontaktológ je totiž očný lekár. Aj počas nosenia šošoviek sú dôležité kontroly u odborníka aspoň raz ročne. Používatelia šošoviek „na vlastnú päsť“, ktorí si ich kupujú cez internet bez kontrol, sú hazardérmi s vlastným zdravím!

Kontaktné šošovky môžu nosiť aj alergici – najlepšie s čo najkratším časom výmeny. Konzervačné látky a stabilizátory v protialergických očných kvapkách však kontaktné šošovky poškodzujú. Preto je počas sezóny silnej alergie, keď si alergik kvapká antihistaminiká do očí viackrát denne, lepšie kontaktné šošovky nenosiť, resp. rozhodnúť sa pre jednorazové šošovky.

Je na zvážení očného lekára, či odporučí kontaktné šošovky aj pacientovi očnej ambulancie s vážnejšou očnou chorobou. Kontaktné šošovky sa neodporúčajú napríklad pri ochoreniach rohovky, zmenách na sietnici, pri nepriechodnosti slzných ciest, zhoršovaní zeleného zákalu a podobne. Nie sú vhodné ani pre ľudí, ktorí sa pohybujú v prašnom a zafajčenom prostredí. Úplný zákaz používania očných šošoviek platí pri akútnych či chronických, bakteriálnych, vírusových a plesňových očných infekciách. Samozrejme, každý pacient musí byť schopný šošovku si bezpečne nasadiť i vybrať z oka.

Aké typy šošoviek poznáme

  • podľa periódy výmeny: ide o dobu, počas ktorej nositeľ využíva šošovky a následne ich vyhodí. Podľa tohto kritéria ich delíme na jednodenné (jednorazové) šošovky, šošovky na plánovanú výmenu (užívateľ nosí šošovky výrobcom určenú stanovenú dobu, napr. 14 dní, mesiac, 3 mesiace, 6 mesiacov) a konvenčné šošovky (nosené tak dlho, kým sa na nich neprejavia známky poškodenia či starnutia).
  • podľa doby nosenia: ide o denné nosenie (max. 18 hodín denne), na predĺžené nosenie (max. 7 dní nepretržite) a kontinuálne nosenie (až 30 dní nepretržite).
  • podľa typu korekcie: okrem krátkozrakosti a ďalekozrakosti môžu korigovať aj presbyopiu (stareckú vetchozrakosť). Podľa toho ich delíme na sférické, tórické a multifokálne či bifokálne, či monovision (na jednom oku je šošovka na videnie do diaľky, na druhom do blízka a mozog sa naučí medzi nimi „prepínať“).
  • podľa zafarbenia: číre, farebné krycie, farebné zvýrazňovacie a „obrázkové“ šošovky.
  • podľa materiálu: mäkké (sem patria aj silikónhydrogélové) a pevné plynopriepustné.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #šošovky #okuliare