Jazvu treba pred slnkom chrániť rok

Dermatologička MUDr. Slavomíra Feix z centra zdravia a krásy Interklinik neodporúča opaľovanie čerstvých jaziev, čo znamená mladších ako jeden rok, keď sa považujú za aktívne.

13.08.2013 06:00
jazva Foto:
Jazva.
debata (1)

“S jazvou, resp. len chrastičkou bezprostredne po operácii, ktorá ešte nie je celkom scelená a povrch nie je vygranulovaný, na slnko ísť vôbec neodporúčam,” upozornila.

Naopak, keď zmizne chrasta aj stehy a povrch je tzv. jednoliaty, taká jazvička je už zväčša tmavšia, bordovej farby. Poukazuje na to, že v nej pracuje krv a hojí sa. Do roka tiež jazva pigmentuje. Chrániť jazvu pred slnkom treba každopádne, najmä, ak sa nachádza na tzv. “balkónoch nášho tela”, za čo sa považuje dekolt, tvár či plecia. Ochranný faktor v týchto oblastiach možno treba použiť 50 plus, no minimálne 30. “Je lepšie chrániť jazvu pred slnkom, čo sa považuje za prevenciu, pretože odstraňovať pigmenty zo slnka v oblasti jazvy je dosť ťažké, hoci áno, technológie na to máme,” vraví Feix.

Aj pekne zahojenú jazvu pred dovolenkou odporúča dermatologička prekrývať make-upom alebo oblečením, aby tam priamy kontakt so slnkom nebol, hoci pripúšťa, že v prípade mladých ľudí, keď sa okolie jazvy opáli, vidno ju menej. No riziko tam je a je veľmi veľké. “Ak by som to mala označiť v percentuálnom ponímaní, je to určite pol na pol. Polovica ľudí nemusí zareagovať nijako, no polovica zareaguje, môže prísť dokonca aj k depigmentovaniu.” Znamená to, že koža ostane po okrajoch tmavá a jazva svetlejšia.

Na otázku, čo si myslí o ľudovom recepte “bravčová masť na jazvu”, dermatologička Feix odpovedá: “Je veľa vecí, ktoré nám na jazvy pomôžu. Základom je, že keď sa jazva sťahuje, fibrínové tkanivo je skôr suché. Preto musíme túto oblasť domasťovať, hydratovať.” Lekárka dodala, že bravčovú masť na jazvy nepovažuje za zázrak, skôr sa prikláňa k mastiam, ktoré sú dostupné v lekárňach a na korekciu kolagénového zhluku lepšie. Do tejto skupiny patria gély s cibuľovým extraktom, v prípade keloidných jaziev zas lekári pristupujú k silikónovým preparátom, ktoré jazvy “pekne sťahujú”. Bravčová masť premastí okolie, koža nie je vysušená a vo vlastnom metabolizme má možnosť lepšie sa zahojiť, pripustila.

Upozornila tiež na to, že nielen jazvy, ale celá koža potrebuje vlhkosť. Koža je z 92 percent voda, a preto je hydratácia to najdôležitejšie, nielen z pohľadu starnutia. Koža je orgán, podobný ako obličky, pľúca alebo pečeň, s rozdielom, že ako jediný má kontakt s vonkajškom aj s vnútrom. “Je to dynamický orgán, ktorý pracuje 24 hodín denne a čo najviac potrebujeme na to, aby sme zlepšovali naše zdravie a aj kožu? Je to voda,” zhodnotila Feix, ktorá rovnako ako ostatní lekári odporúča dodržiavať pitný režim.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #jazva #dermatologička