Vďaka chemickému peelingu možno omladnúť, aj zlepšiť aknóznu pleť

Chemický peeling je určený pri určitých indikáciách - patrí sem napríklad akné či antiagingová starostlivosť.

20.08.2013 06:00
zdravá pleť Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vysvetlila to dermatologička, MUDr. Iveta Hasová z medicínskeho kozmetického centra Mediskin. Dodala, že čo sa týka mladšej vekovej kategórie, ide o akné, v prípade staršej je to čistenie pleti, ktoré už môže byť ale robené rozličným spôsobom. Tá si vyžaduje aj pravidelnú masáž. Dodajme, že chemickým peelingom sa ošetrujú najmä tvár, výstrih, chrbát, stehná, predlaktia a chrbty rúk.

„Keď staršia žena povie, že chodí na kozmetiku, znamená to, že chodí aj na masáž. To sú veci, ktoré nemožno zameniť ani od seba oddeliť,“ hovorí ďalej Hasová. V prípade staršej pokožky je chemický peeling dobrý, pretože obnovuje pokožku. „Čím sme starší, tým pomalšie sa pokožka obnovuje a tým pádom vyzerá mdlo. Použitím chemického peelingu urýchlime obnovu buniek a náš vzhľad bude svieži,“ vysvetlila dermatologička.

Problém v prípade mladistvej pleti je ten, že pokožka pri akné je zrohovatelá a má podstatne vyšší počet vrstiev ako pokožka normálneho zdravého jedinca. Vďaka tomu vznikajú uhry, ktoré sa zatvárajú a tým pádom vytvárajú ďalšie podmienky pre to, aby jednotlivé patogény osídlili vývod mazovej žľazy. Chemický peeling však sľubuje aj sploštenie jaziev, lepšiu hydratáciu, zblednutie pigmentových škvŕn či vyhladenie jemných povrchových vrások.

Dermatologička upozornila na to, že chemický peeling neodporúča robiť dennodenne. Avšak, závisí to tiež od toho, aké koncentrácie používame. Najčastejšie sa používa ovocná kyselina glykolová v koncentrácii na domáce použitie 12 percent – tá sa môže používať aj „nonstop“. To isté platí aj o retinole, deriváte vitamínu A. „Avšak v prípade, že chemický peeling používate ako liečebný nástroj, používajú sa koncentrácie, ktoré sú podstatne vyššie. Taká kúra môže pozostávať pri kyseline glykolovej zo šiestich až desiatich ošetrení. V prípade kyseliny trichloroctovej pri koncentrácii 15 percent postačia štyri ošetrenia, no polroka treba potom na chemický peeling zabudnúť,“ povedala Hasová.

Na chemický peeling by nemali myslieť ani ženy s aktívnym herpesom simplex, ktoré trápia vírusové bradavice v mieste peelingu a tehotné ženy. Netreba podceňovať slnečné žiarenie a obísť treba aj solárium.

Dermatologička MUDr. Iveta Hasová z medicínskeho kozmetického centra Mediskin je realista. Na svojej pokožke skúša len to, čo potrebuje. „Skúšať niečo na aknóznu pleť predsa nebudem, lebo ju nemám. Kruhy pod očami tiež nemám. Ale o svoju pleť sa starám,“ zhodnotila s úsmevom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chemický peeling #akné #antiaging