Na odstránenie znamienok sú vhodné chladné mesiace

Napriek tomu, že o hnedých bodkách na tele sa často hovorí ako o znamienkach krásy, niekedy môžu byť aj hrozbou. Znamienka sú v podstate veľké množstvo buniek, ktoré má schopnosť pigmentácie.

19.09.2013 14:00
znamienko, koža, pokožka, vyšetrenie, lupa,... Foto:
Niektoré znamienka odporúčajú lekári odstrániť aj preventívne.
debata

Niektoré znamienka má človek od narodenia, ak však nemenia tvar ani farbu, nie sú nebezpečné. Problém však môžu spôsobiť znamienka, ktoré sa na tele objavia v dôsledku vplyvu slnečného žiarenia.

V prípade nálezu znamienka, ktoré menia svoju veľkosť, sú priehľadné, viacfarebné či čierne, treba ihneď navštíviť lekára. Varovným znamením je aj to, ak znamienka zmenia farbu, povrch, hrúbku, svrbia, bolia či krvácajú. Problematické sú tiež rany, ktoré sa nezahoja v priebehu troch týždňov. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce zhubné druhy kožných nádorov patria bazalióm, spinocelulárny karcinóm a malígny melanóm. Rakovina kože pritom neobchádza ani najmenších.

Niektoré znamienka odporúčajú lekári odstrániť aj preventívne, čo sa realizuje viacerými spôsobmi. Každé znamienko sa najprv vyšetrí a následne sa rozhodne, akým spôsobom sa odstráni. Laser možno použiť vtedy, keď si znamienko nevyžaduje hĺbkové vyrezanie, čo je druhý spôsob. Tretia metóda je vypaľovanie. Najvhodnejšie obdobie na absolvovanie takéhoto zákroku sú chladnejšie mesiace, keďže miesto by sa nemalo vystavovať slnku.

„Zákroky sa vykonávajú v miestnom znecitlivení a trvajú niekoľko minút. Vo väčšine prípadov je potrebný výber stehov na 7. až 14. deň po výkone v závislosti od lokalizácie. Pokiaľ sa zákrok vykonáva laserom, stehy sa nepoužívajú a ďalšia kontrola nie je nevyhnutná,“ povedal Zdenko Zamboj z kliniky Belleza v Trnave.

Za príčiny vzniku rakoviny kože sa pokladá nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom, opaľovanie v soláriách, vplyv elektromagnetického či rádioaktívneho žiarenia, ale aj nezdravý životný štýl. Najviac ohrození sú ľudia so svetlou pokožkou, tí, čo majú výskyt melanómu v rodine či veľké množstvo znamienok na koži.

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #rakovina kože #pigment #melanóm #kožné znamienka