Liek na psoriázu má sľubné výsledky aj pri cukrovke

Liek, ktorý sa používa na liečbu kožného ochorenia psoriázy, by sa dal využiť aj pri liečbe cukrovky prvého typu.

25.09.2013 14:00
psoriáza Foto:
Psoriáza je rovnako ako cukrovka 1. typu autoimunitné ochorenie.
debata (1)

Ukázalo sa totiž, že liek alefacept podporuje tvorbu inzulínu, čo je kľúčové pre pacientov s týmto typom diabetu. Výskum sa zatiaľ uskutočnil len na malej vzorke pacientov, no výsledky sú údajne sľubné.

Vedci z Univerzity v Indiane dokonca tvrdia, že by oproti iným liekom mohol mať vrch, pretože zároveň povzbudzuje imunitný systém. Psoriáza a má s cukrovkou prvého typu spoločné hlavne to, že v oboch prípadoch ide o autoimunitné ochorenie.

Diabetes mellitus 1. typu sa prejavuje ničením Langerhansových ostrovčekov v pankrease, ktoré produkujú inzulín. Tento typ cukrovky sa vyskytuje najmä u mladších ľudí vo veku do 35 rokov. Psoriáza je kožné ochorenie, pri ktorom imunitný systém začne ničiť zdravé kožné bunky.

Americkí výskumníci vyskúšali liek alefacept na 33 pacientoch s nedávno diagnostikovanou cukrovkou prvého typu. Počas dvanástich mesiacov im podávali tento liek. Potom nasledovala 12-týždňová pauza a potom ďalších 12 týždňov liečby.

Kontrolnej vzorke pacientov podávali neúčinné placebo. Ukázalo sa, že liek dokáže udržať hladinu inzulínu v tele aj štyri hodiny po jedle, kým pacientom, ktorí dostávali placebo, už začala v tom čase hladina inzulínu klesať.

Po 12 mesiacoch pacienti, čo dostávali placebo, museli zvýšiť svoje denné dávky inzulínu. Tí, čo dostávali alefacept, vyššie dávky nepotrebovali.

„Alefacept pomáha udržať fungovanie buniek pankreasu 12 mesiacov po diagnóze,“ uviedol profesor Mark Rigby, ktorý výskum viedol a informoval o ňom v žurnále The Lancet Diabetes & Endocrinology. K tomu dodal, že v sledovaní pacientov bude pokračovať a je zvedavý, aké budú výsledky po 18 a 24 mesiacoch užívania lieku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #liek #diabetes #cukrovka #psoriáza