Dermatologička Feix: Koži rozumieme viac ako plastickí chirurgovia

Estetického dermatológa vyhľadá klient, ktorý potrebuje poradiť, ak sa koža mení, starne, ochabuje.

02.10.2013 06:00
dermatológ, dermatologička, botox Foto:
Dermatológ by mal vedieť zhodnotiť, čo ešte pekné je a čo už, naopak, prestáva byť.
debata

Estetická dermatologička, MUDr. Slavomíra Feix z centra zdravia a krásy Interklinik, to považuje za správne, pretože taký človek patrí najskôr do rúk dermatológov. „My sa vyznáme, my tú kožu poznáme a vieme ju zdiagnostikovať,“ spresnila. „Podľa toho vieme odporučiť plán anti-ageningových procedúr až k plastickému zákroku.“ Doplnila, že častokrát sa stáva to, že klienta upozorní na ochorenie, o ktorom ani netušil a ktoré je dôležitejšie riešiť neskôr. Z toho potom vyplýva ďalší postup. Je to práve estetický dermatológ, kto zhodnotí, čo sa estetikou ešte dá spraviť a na čo už bude klient potrebovať plastický zákrok.

Spolupráca plastických chirurgov s dermatológmi je úzka, klientov si navzájom odosielajú. Sú totiž pacienti, ktorí majú záujem o malú estetickú záležitosť, no termín si dohodnú u plastického chirurga. Podobne to funguje aj naopak. Feix tiež vysvetlila, že plastici sú zruční chirurgovia, robia jemné veci a vedia dokonale operovať. Dermatológ je tiež chirurgicky činný, vie operovať do úrovne podkožia, no ďalej by to mal prenechať plastikovi. „Koži však omnoho viac rozumieme, preto si myslím, že estetická medicína v rukách dermatológa je lepšia ako u plastika.“

Slavomíra Feix vraví, že po práci plastického chirurga nikdy netúžila, hoci chirurgiou začínala a darilo sa jej. „Určité okolnosti v živote ma priviedli inam a po rokoch som ocenila toto rozhodnutie, že som estetická dermatologička. Myslím si totiž, že chirurgicky som veľmi zdatná a nerobí mi problém spraviť niečo, čo robia aj plastici. Naša práca sa na tých hraničných zónach križuje,“ vysvetlila dermatologička, ktorá sa môže pochváliť aj operáciami viečok či liposukciou.

Nielen plastický chirurg, ale aj estetický dermatológ musí byť vo svojej práci psychológom. Vedieť poradiť klientovi, čo je preňho najvhodnejšie, vedieť niekedy aj odhovoriť, ak sa to nezlučuje s estetikou. Slavomíra Feix sa považuje nielen za lekára, ale v prvom rade za estéta. Vie subjektívne ohodnotiť, čo ešte je pekné a čo už naopak prestáva byť. Tvrdá psychológia začína vtedy, keď to lekár klientovi dokáže povedať. Tisíc ľudí, tisíc názorov a tisíc prianí. Niekto si niečo dá vyhovoriť, iný nie. Podľa Feix je dôležité skombinovať jeho subjektívne prianie s jej subjektívnou predstavou tak, aby bol výsledok pekný. „Musím zaklopať na drevo, ale mám vďačných klientov, pretože som zásadová. Mám svoje hranice a viem povedať, čo už nespravím. Ak to klient aj napriek tomu chce, musí zájsť za niekým iným.“

Občas sa lekárka sama čuduje, čo všetko sa dá pokaziť. Býva však smutná z toho, že estetická dermatológia má negatívne meno. „Keď sa ukazuje niečo v médiách, vždy je to niečo "pokašľané“. Nikdy sa neukáže aj to pekné," hovorí lekárka, ktorá sa pri práci drží kréda: Moja práca nemá byť vidieľná, nemá hučať a bučať do očí. Najkrajšie poďakovanie sa jej dostáva od žien, ktoré sa po zákroku prídu poďakovať slovami: Pani doktorka, nikto si nič nevšimol, ale všetci sa ma pýtali, či som bola na dovolenke, vraj vyzerám veľmi dobre.

Sú však aj klienti, ktorí chodia od jedného dermatológa k druhému. So žiadnym výsledkom nie sú spokojní. Každý jeden dermatológ uvíta stálych, verných klientov. „Turizmus klientov je hlúposť, oni sa nám aj tak otočia späť,“ približuje realitu Feix. Ani ona sa nepovažuje za dokonalého človeka. Tiež sa celý život učí – s každým jedným človekom, pretože všetci sme iní. To sa jej na svojej práci páči najviac, no zároveň tvrdí, že je to neskutočne ťažké. Sú estetickí dermatológovia, ktorí robia „veľké veci“, sú aj minimalisti. Ak by sa mala charakterizovať Feix, zaradí sa k tým, ktorým je najbližšia prirodzená estetika, kde platí kde „menej je častokrát viac“.

debata chyba
Viac na túto tému: #dermatologička #dermatológ verzus plastický chirurg