Medzera medzi stehnami je in. A opäť cesta k anorexii!

Je to posledná posadnutosť amerických adolescentiek, ktoré sa snažia napodobňovať ideálne figúry z módnych magazínov: chcú mať medzeru medzi stehnami( thigh gap ), ktoré sa tak pri zovretí nedotýkajú. Za cenu toho, že môžu prepadnúť anorexii a depresiám, píše agentúra AFP.

06.10.2013 13:06
medzera medzi stehnami, nohy naširoko Foto:
Medzera medzi stehnami je snom mnohých adolescentných dievčat.
debata (8)

Na Tumblr, Pintereste či Facebooku sa to hemží fotografiami stehien viac či menej dlhých a často neúnosne chudých, ktoré sem umiestňujú veľmi mladé dievčatá túžiace ukázať svoje úspechy či naopak podľa ich názoru tragické stroskotanie. „Moja medzera medzi stehnami je veľká, môžete mi závidieť,“ raduje sa užívateľka „foster-the-beatles“, zatiaľ čo solidárna „skinnysizezero“ na Tumblr tvrdí, že dievča má byť „štíhle, mať veľkosť 32, peknú medzeru medzi stehnami a ploché bruško“.

„Mám dojem, že začínam mať medzeru medzi stehnami, som spokojná,“ pripája sa „elleskyyy“, zatiaľ čo „starvingforper­fection“ ľutuje, že ju nemá.

Táto posadnutosť nie je nič nové, ale veľmi sa šíri po sociálnych sieťach. Jeden účet na Twitteri, Cara Thigh Gap, je venovaný mimoriadne chudej britskej modelke Care Delevingneovej a desiatky stránok Facebooku ponúkajú rôzne diéty a cvičenia na dosiahnutie optimálnej medzery medzi stehnami.

„Dosiahnutie takejto medzery medzi stehnami je v skutočnosti veľmi ťažké,“ vysvetľuje Barbara Greenbergová, psychologička z Connecticuttu a expertka na mládež. Je to podľa nej predovšetkým otázka štruktúry kostí, akú má len málo žien.

Pre adolescentky znamená taká honba za nereálnym cieľom predovšetkým nutnosť hladovať, uvádza psychologička. Dievčatá sa teda trápia hladom. „Včera som zjedla len 380 kalórií, ale potom som ešte jedla cukríky, a to bolo 650 kalórií! To je katastrofa!“ zúfa si na Tumblr mladá Nemka Anastasia, ktorá „prosí Boha, aby ju urobil chudou“. Ďalšie dievča sa raduje, že strávi celý deň s priateľmi a so sestrou, ktorí ju nebudú nútiť jesť.

Podľa odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by však dospievajúce dievča malo denne zjesť asi 2500 kalórií. „Takéto diéty veľmi skoro vedú k poruchám v príjme potravy. Z toho plynú poškodenie mozgu alebo kostí, depresie a samovražedné sklony,“ uvádza Barbara Greenbergová.

Ideál štíhlosti – štíhla všade okrem poprsia – šíria magazíny, ktoré treba prestať kupovať, vyhlasuje sociologička z Arizonskej univerzity Shannon Snappová. „Posolstvo je tu jasné: ak sa budete tomuto ideálu podobať, budete krásne a ľudia vás budú akceptovať. Dospievajúce dievčatá tomu nepochybne podliehajú ako prvé, pretože sú v puberte,“ dodáva.

„Dievčatá posadnuté štíhlosťou chcú byť akceptované spoločnosťou, byť ako dospelé. Vedia, že v sexistickej spoločnosti je ich telo tovar, a chcú zvýšiť to, čo považujú za svoju sociálnu cenu,“ hovorí Natalie Boerová, sociologička zo Štátnej univerzity v San Jose.

Jedna z týchto dievčat však nesúhlasí s tým, že si ľudia myslia, že je „hlúpa, keď chce mať medzeru medzi stehnami a byť štíhla. Robím to len kvôli sebe, chcem byť spokojná, keď sa na seba pozriem do zrkadla,“ vyhlasuje.

Podľa sociologičky Abigail Saguyovej sa štíhlosť čoraz častejšie spája s vyššou spoločenskou triedou, je to akýsi prostriedok, ako ukázať vyššie spoločenské postavenie. „Hrúbka naopak nielen ukazuje na nižšie spoločenské zaradenie, ale dokonca k nemu môže viesť. Štúdie preukazujú, že ženy guľatých tvarov horšie získavajú prácu, a ak ju dostanú, sú horšie platené, menej sa vydávaju, atď.,“ dodáva sociologička.

Na YouTube je veľmi zábavné video s názvom Päť spôsobov, ako dosiahnuť medzeru medzi stehnami, kde sa okrem iného dievčatám radí, aby chodili s roztiahnutými nohami.

8 debata chyba