Tradičné holičstvo je opäť in. Holenie britvou je zdravšie a hladšie

Klasické holičstvo, na aké boli v minulosti páni zvyknutí, úplne vymizlo.

08.10.2013 06:00
holenie Foto:
Takto to vyzerá u holiča / u holičky.
debata (9)

Časom sa tým pádom tradícia „idem sa dať oholiť“ vytratila a vďaka nezáujmu zo strany klientov to logicky nikto nechcel praktizovať. Rýchlej dobe sa prispôsobili aj firmy, ktoré majú vo svojom portfóliu výrobky určené na holenie. „Zarastám, nemám čas, musím sa oholiť.“ Spolumajiteľ kaderníctva Toni&Guy, Michal Roháč, luxusné pánske holenie poskytuje. Na otázku, či je oň záujem, odpovedal stručne a jasne. „Je.“

„Aj vďaka pánskym časopisom sa páni začali o svoj výzor oveľa viac starať. Vracajú sa tradičné predstavy o tom, ako má muž vyzerať – pekne ostrihaný, upravený, má mať pekné nechty a pokožku,“ priblížil známy kaderník. Podľa jeho slov je holičstvo jednoznačne súčasťou starostlivosti a mužov začalo lákať. „Vlasy si už nestrihajú len preto, že cez ne nevidia, čiže nie je to len hygienická záležitosť, ale chcú aj dobre vyzerať, dobre sa cítiť a pôsobiť na okolie. Súvisí s tým úspech v biznise, u žien,“ vymenoval. Starostlivosť o mužov má skutočne stúpajúcu tendenciu, Roháč dokonca hovorí o tom, že má rapídny charakter. Na trhu je oveľa viac produktov na mužskú pokožku a vlasy, ako kedysi.

„Používame jednorazové britvy a dodržiavame hygienické návyky od sterilizácie nástrojov po sterilizáciu samotných rúk. Všetko je zabezpečené,“ opísal Roháč, ako to v ich exkluzívnom holičstve približne vyzerá. Stále však prevažná väčšina mužov vníma holenie ako hygienickú záležitosť. Vo svete je to už inak a firmy sa začínajú predbiehať v tom, kto ponúkne tradičnejšie, kvalitnejšie a exkluzívnejšie veci pre pánov. Súvisí to so spomínanou úpravou, ktorá je dnes dôležitá.

Podľa Roháča je v oholení britvou a žiletkou diametrálny rozdiel. V prvom rade v postupe, ktorý holiči v Toni&Guy zachovávajú. Na tzv. mokré holenie používajú teplé uteráky. Holeniu predchádza konzultácia. „Zisťujeme, aké sú bežné štandardy klienta pri holení, aké používa produkty, čo mu spôsobuje prípadné podráždenie alebo či ho trápi zarastanie chlpov,“ objasnil ďalej Roháč, ktorý až potom použije teplý uterák, ktorého úlohou je zmäkčiť pokožku, otvoriť póry a pripraviť ju na holenie. Tvár sa následne očistí a použije sa ďalší teplý uterák, ktorý póry ešte viac otvorí a pokožku zmäkčí, aby bola práca s britvou jednoduchšia.

Štetka na holenie je klasická a v procese holenia má svoje opodstatnenie. Odstraňujú sa ňou odumreté časti kože. „Postaví tiež všetky chlpy od pokožky, aby sa dali ľahšie a dôkladnejšie oholiť,“ opísal Roháč a doplnil, že holí sa v dvoch krokoch. Prvýkrát po smere rastu, aby nedošlo k iritácii pokožky a po holení neostávali žiadne bodky či fliačky. Druhýkrát sa použije nahriaty uterák. Znova sa použije kefa, štetka a pena, no holí sa krížom cez rast chlpov. Hľadať smer rastu podľa Roháča nie je jednoduché, no kto sa oholí v protismere, bude mať síce hladkú pokožku, no hrozí podráždenie. Stáva sa tiež, že keď sa chlp oholí v protismere, vytrhne sa z pokožky a tým pádom má tendenciu zarastať.

Na záver sa pre zatvorenie pórov používa studený uterák a krém po holení, aby sa pokožka, ktorá bola holením narušená, upokojila. Na úplný záver sa aplikuje ešte zvlhčovač, ktorý má vytvoriť ochrannú vrstvu na pokožke, ktorá musí byť určitý čas po holení chránená. „Pocit z oholenia je úplne iný ako klasickou žiletkou, ktorú si niekto kúpi niekde v drogérii,“ presviedča známy kaderník, ktorý sa okrem holenia britvou stretáva aj s požiadavkami úpravy fúzov či brady, ale aj vyčistenia uší, na ktoré majú špeciálnu mašinku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #holičstvo #britva #holenie britvou #zarastanie chlpov