Štíhly či plnoštíhly? Vraj ide skôr o vzhľad ako o zdravie

Štíhlosť má v očiach mužov a žien v rôznych krajinách veľmi pohyblivú cenu, zistili autori medzinárodného výskumu medzi 20-tisíc respondentmi v 13 krajinách na štyroch kontinentoch.

25.10.2013 14:00
stehná, postava, pokožka, celulitída, obvod... Foto:
Ilustračná fotografia
debata (4)

„Vo svete, ktorý toľko dbá na vonkajší dojem, je rozdiel medzi žiaducou a skutočnou postavou v mnohých krajinách značný,“ konštatovala štúdia podľa agentúry AFP.

Výskumníci dospeli k zisteniu, že v skutočnosti majú čo do činenia so štyrmi základnými typmi pohľadov na možný ideál. V Južnej Kórei úplne dominuje štíhlosť, tak v priemernej váhe populácie, ako aj v predstavách o telesnom ideáli (81 percent v prípade žien, 80 percent u mužov). Tlak byť štíhly je tak mimoriadne silný a v rovnakej miere dolieha na mužov aj na ženy, uviedol spoluautor štúdie, francúzsky sociológ Thibaut de Saint Pol.

V Írsku je mužský a ženský ideál viac pri tele (56 percent v prípade mužov, 54 percent žien). V Uruguaji má byť ideálna žena plnoštíhla (52 percent), zatiaľ čo muž chudý (62 percent). Naopak, vo Francúzsku panuje relatívny konsenzus (62 percent), že chlap má byť väzba, kým dáma štíhla (52 percent). Podobne aj na Slovensku, v Bulharsku, Izraeli či na Filipínach prevláda tendencia oceňovať štíhlosť skôr u žien ako u mužov. V Rakúsku, Uruguaji a Mexiku si skôr cenia chudých mužov, ale v skutočnosti sa priemerná chlapská váha pohybuje značne nad ideálom.

Francúzky sú spolu s Taliankami najchudšími Európankami, ale napriek tomu je Francúzsko hneď po Južnej Kórei krajinou, kde si ženy najčastejšie želajú schudnúť; po úbytku kilogramov túži šesť z desiatich Francúzok, a tak sa trápia diétami. „Keď sa v našej spoločnosti hovorí o zdraví a štíhlosti, myslí sa tým vzhľad. Reči o diétach a zdraví sa v skutočnosti týkajú len vzhľadu,“ usudzuje sociológ. Varuje pritom pred pocitom viny v prípade ľudí, ktorých telesné schránky sa nevtesnajú do diktátu momentálne platných ideálov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #zdravie #vzhľad #postava