Aj o zubné implantáty sa treba starať ako o vlastné zuby

Implantát je zubná náhrada upevnená priamo v čeľustnej kosti. Ide o kovovú skrutku, najčastejšie z titánu, ktorá sa do nej navŕta a na ňu sa nasadí korunka. Pre starších, resp. bezzubých ľudí, je dôležité vedieť aj to, že implantáty umožňujú nasadiť odnímateľnú protézu, ktorú nie je potrebné fixovať lepidlom. Ceny implantátov v posledných rokoch výrazne klesli a stali sa tak dostupnejšími pre tých, čo prišli o jeden či viac zubov.

29.10.2013 06:00
zub, zubár, zubná ambulancia, zubná chirurgia Foto:
Najvýhodnejšie je rozhodnúť sa pre implantát hneď po vytrhnutí zuba. Ak sa skrutka nasadí priamo do rany po extrakcii zuba, pacient ušetrí čas a aj ďasno sa krajšie zahojí.
debata (5)

Implantát nie je lepší ako vlastný zub. Mal by byť poslednou možnosťou, keď už o vlastný zub nemá zmysel bojovať. Alebo v prípade, keď už má človek namiesto vlastného zuba „jamu“ v ďasne. Čím dlhšie je ďasno na určitom mieste bezzubé, tým viac dochádza k jeho atrofii a ústupu kosti, ktorá v tom mieste nemá potrebné „žuvacie stimuly“. Preto je optimálne nahradiť chýbajúci zub alebo zuby čo najskôr.

Sú ľudia, ktorí si myslia, „veď budem mať implantáty, aspoň si ich nemusím čistiť“. Chyba! O implantáty sa treba starať tak ako o vlastné zuby, dokonca ešte lepšie. Nie sú riešením pre tých, ktorí prišli o zuby následkom zlej hygieny a nehodlajú na tom nič meniť. Omnoho väčším zlodejom zubov ako kaz je totiž parodontitída, zápalové ochorenie ďasien, ktoré spôsobuje bakteriálny povlak. Postupujúci zápal spôsobuje ústup kosti a aj implantát sa môže začať kývať rovnako ako vlastný zub. Ústna hygiena a pravidelné návštevy dentálnej hygieničky sú preto dôležité.

Opätovné zaťažovanie = pozitívny impulz

„Tri najčastejšie dôvody, pre ktoré sme nútení zub vytrhnúť, sú: Boľavý mŕtvy zub, ktorý sa už nedá zachrániť, ďalej následkom parodontitídy kývajúci sa zub, ktorý pri zahryznutí bolí – a napokon zub zlomený aj s koreňom. Najviac pacientov, ktorí sa rozhodujú pre implantát, však už prichádza bez zuba,“ konštatuje stomatochirurg Dr. med. dent. Róbert Rosa zo stomatologického a implantologického centra DENTAL CARE Dr. Rosa v bratislavskej Karlovej Vsi.

Podľa doktora Rosu nie je veľa pacientov, ktorým sa zavedenie implantátu vyslovene neodporúča: „Kontraindikáciou nie je ani cukrovka, ak je pod kontrolou, dokonca ani osteoporóza, rednutie kostí, len pacienti nesmú užívať tzv. bisfosfonáty – lieky na liečbu a prevenciu ochorení kostí. Pre implantát sa môže rozhodnúť aj onkologický pacient, ktorý ukončil liečbu.“

Čo sa týka straty zubov následkom parodontitídy a ústupu kosti, posudzovanie je veľmi individuálne. „Ak chýba kosť, implantát sa nasadiť nedá. Sú však možnosti náhrady umelou kosťou, hovorí sa tomu augmentácia. Musí to však mať zmysel,“ vysvetľuje Dr. Róbert Rosa. „Ak sa hýbu aj zuby v okolí medzery, je na rozhodnutí pacienta, či počká, kým vypadnú aj tie a problém budeme riešiť následne. Takisto sa môže rozhodnúť dať si kývajúce zuby vybrať, kým je tam ešte dostatočná hrúbka kosti. Môže sa rozhodnúť pre kombináciu implantátu a mostíka, implantátov a protézy. Samozrejme, pred každým implantologickým výkonom musíme v takýchto prípadoch vyliečiť zápal.“

Nasadenie implantátu znamená opätovné zaťažovanie kosti, pre ktorú je to pozitívnym impulzom. Aj v kostiach, zaneprázdnenom orgáne, totiž prebieha aktívny proces – tvorba a odbúravanie. Pohyb, v tomto prípade žuvanie, spôsobuje, že sa kosť okolo implantátu upevní. Ide o rovnaký princíp, ako keď sa v rámci prevencie osteoporózy odporúča športovať.

Zavedenie skrutky trvá 20 minút

To, či má pacient v konkrétnom mieste dostatočne „hrubú kosť“ a široké ďasno vhodné pre nasadenie implantátu, ukáže rtg. snímka. „Najprv sa chirurgicky otvorí ďasno. Kosť sa navŕta vŕtačkou, ktorá je v konečnom dôsledku príjemnejšia ako vŕtačka na kazy, pacient nič necíti, pretože mu účinkuje lokálna anestéza,“ vysvetľuje odborník z karloveského implantologického centra. „Ak napríklad vyberáme zapálený zub, znecitlivenie často dokonale neúčinkuje. V tomto prípade však môžem použiť dokonca menšiu dávku lokálnej anestézy ako pri trhaní osmičky,“ ubezpečuje. Do vyvŕtaného otvoru sa umiestni skrutka a následne sa zašije ďasno. Celý proces trvá v jednoduchom prípade asi 20 minút.

Nasleduje obdobie čakania. V spodnej čeľusti sa kovová časť implantátu prihojí rýchlejšie, trvá to 2–3 mesiace. V hornej 4–6 mesiacov. Až následne sa nasadzuje vrchná časť implantátu, ktorej sa hovorí aj korunka či nadstavba, a túto náhradu živého zuba je možné začať zaťažovať. „Tento výkon umožňujeme absolvovať aj v celkovej narkóze,“ odpovedá Dr. Róbert Rosa na otázku, aké možnosti majú pacienti s neprekonateľným strachom zo zubára. „Treba si však uvedomiť riziká narkózy oproti lokálnemu umŕtveniu. Takisto je to otázka finančných možností, pretože celkovú anestézu si pacienti plne hradia.“

Najvýhodnejšie je bezprostredné zavedenie implantátu

Najvýhodnejšie je rozhodnúť sa pre implantát hneď po vytrhnutí zuba. Ak sa skrutka nasadí priamo do rany po extrakcii zuba, pacient ušetrí čas a aj ďasno sa krajšie zahojí. Nie je to však možné vždy, ak je v kosti zápal či hnis, je to potrebné najprv preliečiť. Dr. Rosa: „Obyčajne po extrakcii zuba so zapáleným okolím počkám dva-tri týždne a pacient absolvuje antibiotickú liečbu. Sú však prípady, keď musíme počkať aj niekoľko mesiacov do úplného odstránenia zápalu a opätovnej kontroly, koľko nám ostalo z kosti. Samozrejme, nadstavovanie kosti predlžuje čas hojenia aj náklady. Dnes sa augmentácia robí najčastejšie spoločne s implantáciou.“

Ak je potrebné zaviesť naraz viacero implantátov, štandardom sú štyri. „Mal som aj pacienta, ktorému sme dávali osem naraz,“ spomína implantológ. „Je to dosť, ale na druhej strane to mal všetko v rámci jedinej péenky a aj antibiotiká užíval len raz. Inak mávajú pacienti medzi jednotlivými zákrokmi dvojtýždňovú prestávku.“

Po zavedení implantátu platia odporúčania ako po akomkoľvek stomatochirurgickom výkone. V ústach neostáva otvorená rana ako po trhaní zuba, takže miesto málokedy krváca alebo výraznejšie opúcha. Opuch výrazne potlačia aj studené obklady a výplachy dezinfekčnými roztokmi. Pacient by sa mal šetriť, mnohí vraj na druhý deň ani nepotrebujú lieky proti bolesti. V rámci prevencie infekcie je potrebné užívať aj antibiotiká. Niekoľko dní sa neodporúča vykonávať fyzicky namáhavú prácu. Rizika pri hojení by si mali byť vedomí najmä fajčiari. Silný fajčiar nijakého zubného lekára nepoteší a mal by vynechať cigarety, aspoň kým sa zahojí rana z mäkkého tkaniva.

Najvďačnejší pacienti sú tí najstarší

zväčšiť Dr. med. dent. Róbert Rosa. Foto: archív DENTAL CARE
Dr. med. dent. Róbert Rosa Dr. med. dent. Róbert Rosa.

Sú pre zavedenie implantátov vhodní aj starší ľudia? „Osemdesiatnici, to sú tí najvďačnejší pacienti,“ ubezpečuje Dr. med. dent. Róbert Rosa.

„Majú totiž často nepríjemné skúsenosti s odnímateľnou protézou. Práve oni majú z implantátov najväčší úžitok. Môžu sa rozhodnúť pre kombináciu implantátov a vyberateľnej protézy, ktorá sa už konečne nebude uvoľňovať a vypadávať, nebude potrebné fixovať ju lepidlom. Ja som zaviedol implantáty mojej 83-ročnej babičke. Predtým dvadsať rokov nejedla oriešky, jablká ani rezne. Zavedenie implantátov malo nežiaduci účinok – pribrala,“ smeje sa.

„Ale ako ona tvrdí, posledná vášeň, ktorá starému človeku ostane, je poriadne si zajesť.“

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zub #implantát #zubná náhrada #Róbert Rosa