Lokálna terapia má v liečbe psoriázy stále dôležité postavenie

Kým so psoriázou kedysi pacienti ležali v nemocnici, dnes sú nastavení na liečbu a v priebehu 2-3 týždňov sa prejav zvládne - ak sa, pravdaže nájde správna liečba.

31.01.2014 06:00
psoriáza Foto:
Psoriáza môže mať aj takýto charakter.
debata

Hoci štatistika na túto tému neexistuje, predpokladá sa, že výskyt psoriázy máme na Slovensku podobný ako v okolitých krajinách. Znamená to, že u nás môže s týmto ochorením žiť okolo 120-tisíc pacientov. Pre Pravda.sk to povedal prednosta Dermatovenero­logickej kliniky Fakultnej nemocnice v Martine, Prof. MUDr. Juraj Péč. Dodal, že z toho počet ťažkých pacientov, ktorí si vyžadujú systémovo podávané lieky, sa pohybuje medzi 10–16-tisíc.

V prípade tohto ochorenia je podľa Péčových slov dôležitá dedičná dispozícia, pričom na ochorenie vplývajú aj iné faktory, nielen z prostredia, ale aj vnútorné. „Keď sa nám s pacientom podarí prebrať celú situáciu a spúšťací faktor dokážeme odstrániť, psoriáza je samozrejme miernejšia a dokonca sa vôbec nemusí objaviť. Znamená to, že pacient je jej nosičom, ale celý život sa mu na koži neprejaví.“

Dôležitými údajmi pri ochorení psoriázy je napríklad streptokok, pokazené zuby, hnisavé angíny a iné infekcie v ústnej dutine a nosohltane. „Ak ich pacient má, môžeme ho akokoľvek liečiť, psoriáza je v takých prípadoch odolná,“ informoval ďalej MUDr. Péč. Aj lieky bývajú nebezpečnými spúšťačmi. Niektoré ochorenia navodzujú alebo zhoršujú vznik tohto ochorenia a akákoľvek liečba zlyháva.

Lekári volia liečbu podľa rozsahov ochorenia.

Lokálna liečba – pacient si natiera na postihnuté ložiská rôzne prípravky, ktorých je celá paleta (premasťujúce lieky, lokálne kortikosteroidy a pod). V prípade miernejších foriem psoriázy je dôležitá aj balneoterapia. Aj v prípade ťažkých foriem, ktoré sa liečia systémovou liečbou (fototerapia, biologická liečba…), častokrát všetky prejavy nezmiznú. Preto má lokálna terapia v liečbe psoriázy stále dôležité postavenie.

V prípade fototerapie sa na postihnuté miesta aplikujú lampy určitej vlnovej dĺžky. Táto liečba nie je vhodná pre tých, čo majú rozsah znamienok. Fototerapia ich môže prebudiť k činnosti, z čoho môže vzniknúť vážny nádor.

biologickej liečbe sa hovorí veľa, no sú aj pacienti s genetickou výbavou, ktorí sú voči nej rezistentní.

Systémová liečba – pre pacientov je finančne úsporná (vo väčšine prípadov je plne hradená zdravotnou poisťovňou) a lokálne ošetrovanie nemusí byť také časté. Veľké rozsahy zvyknú ustúpiť, zbytok sa domastí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #MUDr. Juraj Péč