Abeceda HERPESu

Takzvaný opar, zimu či horúčku na pere spôsobuje jeden z herpetických vírusov, konkrétne herpes simplex. Jeho aktiváciu spôsobuje oslabenie organizmu: pracovný, cestovný či fyzický stres, horúčka, nedostatok vitamínov, nadmerné slnenie, u žien menštruácia, dokonca zákrok u zubného lekára.

01.02.2014 06:00
ústa, herpes, pery Foto:
Pri oslabení imunitného systému alebo pôsobení provokačných faktorov sa vírus reaktivuje a vyvoláva typické kožné zmeny.
debata (1)

H

erpetické vírusy sa prenášajú priamym kontaktom alebo kvapôčkovou infekciou a majú charakteristickú vlastnosť – dokážu sa stiahnuť pozdĺž nervových vlákien a v špecifických nervových bunkách chránené pred imunitným systémom organizmu prežívať v akejsi spiacej podobe. Pri oslabení imunitného systému alebo pôsobení provokačných faktorov sa vírus reaktivuje a vyvoláva typické kožné zmeny. Tento chorobný prejav bol popísaný už v prvom storočí nášho letopočtu, aj keď v tom čase netušili, že ide o vírus prežívajúci v našom organizme.

E

rythema subitum, ovčie kiahne, mononukleóza, genitálny herpes, pásový opar či Kaposiho sarkóm – to sú všetko názvy diagnóz, ktoré spôsobujú rôzne druhy herpetických vírusov. Herpes na pere spôsobuje najčastejšie herpes simplex 1, môže sa však preniesť aj na genitálie pri kontakte ústami v čase aktívnej infekcie. Podobne sa herpes simplex 2, ktorý sa prejavuje ako vyrážky na pohlavných orgánoch, môže sa "vyhodiť“ aj na pere.

R

anka, ktorá mokvá, je po štádiu nafúknutého pľuzgierika ešte stále infekčná. V tomto čase sa neodporúča vykonávať nijaké kozmetické zákroky na tvári ani stomatologické ošetrenie. Infekcia sa šíri priamym kontaktom, ako napr. bozk, ale aj kvapôčkovou infekciou, prostredníctvom kýchania a kašľania, nepriamo uterákmi, používaním spoločných pohárov či príborov.

P

rvotnú infekciu odborníci nazývajú primoinfekcia. Väčšia primoinfekcií prostredníctvom vírusu herpes simplex 1 prebehne do 5. roka života a ich priebeh je obyčajne bezpríznakový. Deti sa obyčajne nakazia od rodinných príslušníkov, v kolektívoch škôlok, materských centier a detských kútikov. Ostatné infekcie sú už len reaktivácie vírusu spôsobené záťažovými vplyvmi.

E

chinacea, betaglukán, alicín z cesnaku či aminokyselina lyzín, ďalej selén, zinok, vitamíny zo skupiny B, „céčko“ a „éčko“, to sú účinné látky vo voľnopredajných doplnkoch výživy z lekárne, ktoré slúžia na posilnenie imunity v prípade opakujúcich sa nekomplikovaných herpetických infekcií. Možná je lokálna liečba masťami, gélmi, roztokmi či prostredníctvom náplastí. Pri týchto prípravkov určených na miestne nanášanie by pacient mal rozoznávať, ktoré z nich obsahujú antivirotikum a patria do kategórie liečiv. Niektoré gély či masti majú totiž len výlučne hydratačný, krycí a ochranný efekt. Virostatiká však dokázateľne skracujú čas hojenia. Treba ich nanášať už v tzv. prodromálnom štádiu, keď človek na pere pociťuje svrbenie či bolestivosť. Patria medzi ne acyklovir, penciklovir, dokonazol a tromantadín. Bohužiaľ, nejestvuje liečba, ktorá by herpetický vírus dokázala natrvalo vyhnať z tela.

S

miech, spokojný život, zdravá strava, dostatok spánku, veľa športu – to je päť S, ktoré na zlepšenie imunity vo všeobecnosti odporúčajú imunológovia. Ak to nestačí, možná je aj imunitu ovplyvňujúca liečba v imunologickej ambulancii. Ťažké kožné prejavy herpesu, komplikované hojenie, krvácanie či horúčky lieči infektológ, dermatológ alebo imunológ. Samozrejme, vtedy sa podávajú virostatiká v tabletovej alebo dokonca infúznej forme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #herpes