Hojaca sa jazva potrebuje vlhkosť a kyslík

Telo dokáže bez viditeľných prejavov spojiť iba poranenie vnútorných orgánov. Poranenie kože však organizmus hojí vždy viac či menej viditeľnou jazvou. Tá vzniká ako následok opravy poškodených kožných tkanív menej hodnotným väzivom. Dá sa "vygumovať"?

02.02.2014 06:00
jazva, brucho Foto:
Jazva mení svoj tvar i veľkosť približne do 18 mesiacov od svojho vzniku.
debata

1. Prečo sa všetky jazvy nehoja rovnako?

Proces hojenia je veľmi individuálny, geneticky podmienený. Niekomu sa rany hoja priam zázračne, najmä detská pokožka má veľkú schopnosť regenerácie. Rozsah a vzhľad jazvy závisí od mnohých okolností. Záleží na tom, ako jazva vznikla – či po chirurgickom zákroku, popálenine, hlbokom zápale pri akné, po prekonaných ovčích kiahňach. Inak vyzerá jazva po akútnom chirurgickom zákroku a po plánovanom estetickom výkone. Na zaťažovaných miestach tela, kde sa pokožka napína, sa jazvy hoja horšie.

2. Kedy je najlepšie začať s liečbou jazvy?

Čo najskôr, ale až po zahojení pokožky. Nijaké produkty na liečbu jaziev totiž nie sú určené do otvorených či čerstvých rán. Čím je jazva čerstvejšia (červenšia), tým viac možností jej liečby existuje. Jazva mení svoj tvar i veľkosť približne do 18 mesiacov od svojho vzniku. Riešiť sa však dajú aj staré jazvy, tam však už väčšinou pomôže jedine estetická chirurgia.

3. Čo treba urobiť počas hojenia jazvy, aby bola neskôr čo najmenej nápadná?

Udržiavať ich podľa možnosti bez napätia, aby sa predišlo ich rozšíreniu (naťahovaniu kože v mieste zjazvenia po chirurgických zákrokoch môže predísť napr. nosenie elastickej podprsenky, bandáže na brucho). Ďalej ich do skončenia procesu vyzrievania chrániť pred UV-žiarením, aby sa predišlo hyperpigmentácii. Hypertrofii jaziev sa dá predísť včasnou aplikáciou tlaku. Tlakovú masáž je potrebné robiť každý deň. Okrem toho jazvy potrebujú maximálne okysličenie a treba im dopriať vlhkosť.

4. Prečo je pre jazvu taká dôležitá hydratácia?

Ľudia vedeli už v minulosti, že jazva sa nesmie vysušiť, preto ich natierali sadlom, ľubovníkovým olejom či tinktúrou zo skorocelu. Populárny je aj med, šťava z aloe vera, olej z kapsuly vitamínu E. Dnes sú však k dispozícii moderné prostriedky a postupy na liečbu a zmenšenie viditeľnosti jaziev. Cieľom je dosiahnuť hladkú jazvu v úrovni kože, ktorá má prirodzenú, nenápadnú farbu.

5. Aké neinvazívne prostriedky sú k dispozícii na miestnu liečbu jaziev?

Sú to terapeutické prípravky v podobe gélov, krémov, tyčiniek či náplastí. Efekt liečby zvyšujú tlakové masáže. Masáž tlakom je účinnejšia ako klasické masírovanie jazvy. Predpokladá sa, že tlak prispieva k zániku drobných kapilár, ktoré vznikli počas hojenia rany, a tým jazva postupne bledne. Takisto je tak možné niekedy predísť hypertrofii jaziev, čiže nadmernému vyvýšeniu a zhrubnutiu jazvy.

6. Aké účinné látky môžu pomôcť na lokálnu terapiu jaziev?

Populárny je silikón, ktorý bráni odparovaniu vody z jazvy a zabezpečuje v nej rovnováhu vlhkosti. Zároveň nebráni prístupu kyslíka. Medzi známe látky však patria aj heparín, alantoín a výťažky z cibule. Urýchľujú hojenie kože, tlmia zápalové prejavy, jazvu splošťujú a uvoľňujú jej zatvrdnuté tkanivo.

7. Aké sú možnosti invazívnejšej liečby?

Možná je aplikácia kortikoidov (tlmia zápal), chemický píling, dermabrázia (zbrusovanie), chirurgické vyrezanie, vysokoobrátkové frézovanie, biostimulačný, frakčný, cievny laser (podporujú hojenie, odstraňujú cievky v jazve), skin resurfacing, aplikácia kyseliny hyalurónovej, kmeňových buniek, kožné implantáty (na preliačené jazvy). Ďalšia možnosť liečby hypertrofických jaziev a keloidov, hoci s obmedzeniami, je kryoterapia, liečba tekutým dusíkom alebo kryochirurgickým sprejom. Ide o liečbu s pomocou tekutého dusíka. Jedným z najmodernejších spôsobov je technika re-cell. Ide o vyhladenie jazvy zbrúsením a jej následné prekrytie extraktom buniek odobratých z vlastnej zdravej kože. Najnovšie sa v niektorých zariadeniach v rámci prevencie tvorby jazvy pred plánovaným estetickým zákrokom aplikuje botox, aby sa redukovalo napätie kože.

8. Kto rozhoduje o tom, ktorý zo zákrokov je pre konkrétny typ jazvy najvhodnejší?

Dermatológ, chirurg, plastický chirurg, dokonca rehabilitačný lekár – ak ide o jazvy, ktoré bránia v pohybe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazva #hojenie