Jednou z najlepších metód liečby vitiliga je fototerapia

Liečba vitiliga je veľmi zložitá a jej cieľom je dosiahnuť novotvorby pigmentu v postihnutých miestach, tvrdí dermatolovenerologička MUDr. Zuzana Murárová, PhD. z bratislavskej kliniky Tomar, ktorá nám k téme vitiligo poskytla vyčerpávajúce informácie.

12.03.2014 06:00
vitiligo Foto:
Vitiligo - ochorenie nazývané aj ako choroba bielych škvŕn.
debata

Táto tzv. choroba škvŕn nesvrbí, nebolí, možno ani neskracuje život, no pacientom spôsobuje veľké depresie. S akým postojom z ich strany sa ako lekárka stretávate?
Vitiligo nie je ochorenie, ktoré by ohrozovalo život pacienta tak, ako napríklad infekčné, alergické alebo nádorové choroby. Bohužiaľ, rovnako ako väčšina kožných ochorení podrýva pacientovi sebadôveru a je psychicky traumatizujúce, najmä pri postihnutí tváre a rúk. Kvalita života je zhoršená, vznikajú sociálne bariéry, dôsledkom môže byť i obmedzenie komunikačných a pracovných možností. U postihnutých ľudí je nevyhnutná podpora rodiny a priateľov.

V minulosti mala táto choroba nálepku „nevyliečiteľná“. Z rôznych internetových diskusií týchto pacientov viem, že podaktorí sa „vyliečili“, škvrny sa stratili alebo sa choroba aspoň ďalej nerozširovala. Čo môže pomôcť? Či už krém na trhu alebo nejaký iný ľudový recept?
V minulosti sa vitiligo označovalo ako kozmetický defekt a pacienti sa museli s týmto kozmeticky rušivým problémom zmieriť. Dnes majú kožní lekári k dispozícii určité liečebné možnosti, ako ľuďom postihnutým vitiligom pomôcť. Žiaľ, v súčasnosti neexistuje žiadna zázračná metóda, ktorá by spoľahlivo zabrala každému. Existujú liečebné možnosti, vďaka ktorým možno dosiahnuť zlepšenie stavu, no pacient sa musí pripraviť na dlhodobú liečbu, ktorá väčšinou trvá viac mesiacov. Dermatológ liečbu stanovuje individuálne podľa miesta a rozsahu postihnutia a tiež podľa fototypu kože. Liečba vitiliga je veľmi zložitá a jej cieľom je dosiahnuť novotvorby pigmentu v postihnutých miestach. K liečebným možnostiam patria kortikoidy vo forme krémov a mastí, topické imunomodulátory – tacrolimus a pimekrolimus a ich kombinácia s UV žiarením, svetloliečba (fototerapia), autotransplantácia a iné. Jednou z najlepších metód liečby je takzvaná fototerapia, teda liečba svetlom. Ide o kombináciu ultrafialového žiarenia a špeciálneho roztoku, ktorý zvyšuje citlivosť kože voči tomuto žiareniu. Aplikáciu ultrafialového žiarenia treba opakovať dva- až trikrát do týždňa. Aj v tomto prípade je účinok veľmi individuálny. Dnes sa dáva prednosť tzv. mikrofototerapii, t.j. ožarovaniu len chorých, bielych škvŕn. Výhodou je skutočnosť, že nedochádza k zvýšeniu kontrastu medzi normálne sfarbenou a bielou kožou. Na ložiská vitiliga si pacienti môžu aplikovať v domácom prostredí špeciálny gél, ktorý upravuje hladinu melanínu v melanocytoch a pôsobí preventívne na postupujúce vitiligo.

Väčšina pacientov sa sťažuje na to, že im nezabralo nič, alebo len minimálne. Čo ako lekárka takýmto pacientom napriek všetkému radíte – vyhýbať sa zrejme slnku, alebo aj nejakým potravinám?
Pacientom postihnutým vitiligom odporúčame šetrnú kozmetiku, ktorá udrží kožu dobre hydratovanú, korekčnú kozmetiku – tónovacie krémy a make-upy, ďalej samoopaľovacie krémy a gély. Treba dbať na opatrnosť pri športe a práci, aby nedochádzalo k zraňovaniu kože, pretože môže vitiligo aktivovať. Ak sa nejedná o liečebný zámer, je vhodné nepigmentovanú kožu chrániť pred slnečným žiarením, aj kvôli zvýrazneniu rozdielu medzi nepigmentovanými ložiskami a normálne pigmentovanou kožou. Dôležité je obmedzenie stresu a stresových situácií, pretože stres môže provokovať vznik nových ložísk. Dodržiavať zdravý a vyrovnaný životný štýl, vyváženú stravu, pravidelný pohyb a dostatok spánku. Do stravy treba zaradiť dostatočné množstvo antioxidantov. Z vitamínov sa odporúčajú predovšetkým kyselina listová, ďalej beta karotén, vitamín B12, a koenzým Q10, z minerálov predovšetkým selén a zinok.

Veľa pacientov tiež spomína, že vitiligo sa im vytvorilo doslovne „z večera do rána“. Vieme však, že ho spúšťa emocionálny stres, nešťastie, prípadne depresie. Čo ešte?
Príčina vitiliga nie je presne známa. Ochorenie sa často objaví po pôsobení tzv. provokačných faktorov – stres, telesná choroba, spálenie po slnku alebo iné formy kožného poranenia, ktoré predchádzali 2–3 mesiace pred vznikom. Niekedy sa objavujú v tehotenstve. Stres poriadne nabúra imunitný systém a vtedy sa začnú diať v organizme rozličné zmeny, napríklad aj tvorba nových ložísk vitiliga.

Čítala som ešte o jednej možnosti pre pacientov, ktorí majú vitiligo rozšírené veľmi – odfarbenie kože. Odporúčate?
Vitiligo je porucha pigmentácie, pri ktorej dochádza k zániku buniek tvoriacich pigment. Výsledkom sú biele ložiská na koži a vo vlasoch. Vzácnejšie býva i očné či ušné postihnutie. Postihnutie môže byť obmedzené len na malý počet ložísk alebo rozšírené na rôzne časti tela. Najčastejšie sú postihnuté oblasti okolo očí a úst, na končatinách okolo kĺbov a na pohlavných orgánoch. Nedá sa jednoznačne odhadnúť, čí sa ochorenie bude šíriť alebo nie, zväčša ide o pomalé rozširovanie prejavov. Spontánne vyliečenie, čiže návrat pigmentu, sa objavuje zriedka, len asi v 10% prípadov. Depigmentácia (odfarbenie kože) sa odporúča v prípade, že vitiligo zaberá viac ako 80 % povrchu tela a volí sa až pri zlyhaní predchádzajúcich liečebných metód.

Dermatologička Zuzana Murárová. Foto: archív Zuzany Murárovej
Zuzana Murárová Dermatologička Zuzana Murárová.
Vykonáva sa pomocou depigmentačných látok, prípadne pomocou lasera.

Ďalšími neoverenými informáciami v súvislosti s vitiligom sú, vraj sa dedí „ob-generáciu“ a postihuje tmavovlasých ľudí. Čo hovorí vaša prax?
Vitiligo postihuje 1–2% svetovej populácie, u väčšiny sa objavuje do veku 40 rokov. Obe pohlavia sú postihnuté rovnomerne, resp. objavuje sa ľahká prevaha žien, pričom výnimkou nie sú ani deti. Často sa zisťujú údaje o dedičnosti, niekedy sa družia s autoimunitnými chorobami ako sú ochorenia štítnej žľazy, cukrovka a ďalšie choroby žliaz s vnútornou sekréciou, chudokrvnosť, nedostatok sekrécie žalúdočných kyselín. Nezriedka sa stretávame i so súčasným postihnutím lupienkou. Asi u 20 % chorých sa vitiligo dedí. U tmavovlasých ľudí s viac pigmentovanou pokožkou je ochorenie výraznejšie pre kontrast nepigmentovaných ložísk k pigmentovanej ko­ži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MUDr. Zuzana Murárová #vitiligo #strata pigmentu