Kyselina hyalurónová vyzerá v koži krajšie ako silikón

Permanentné výplne typu silikón a kolagén sú na ústupe. Z kliník estetickej medicíny ich vytláča kyselina hyalurónová.

16.04.2014 06:00
kyselina hyalurónová Foto:
To, čo si žena aplikuje do tváre, musí byť kvalitné.
debata (1)

V aprílovom dámskom klube Herial to povedala dermatovenero­logička Miriam Petrášová zo žilinskej kliniky estetickej medicíny Dermapoint, ktorá v kyseline hyalurónovej vidí veľa výhod. Po prvé, v koži vyzerá krajšie, čo je logické, keďže je to telu vlastná látka. „My ju sami produkujeme. Ráno sa nám v koži vytvorí a do večera sa vylúči. Vekom sa z tela stráca a s ňou aj rýchlosť jej obnovy. Preto máme vrásky. A my sa túto laboratórnu kyselinu hyalurónovú snažíme upraviť tak, aby v koži vydržala čo najdlhšie,“ povedala pani Petrášová.

Upozornila tiež na to, že nie je kyselina hyalurónová ako kyselina hyalurónová. „Čo u nás nie je zakázané, je dovolené,“ priblížila realitu dermatovenero­logička. Dodala, že ani kontrola u nás nie je taká prísna ako povedzme v USA, kde sú úrady pre kontrolu liečiv naozaj prísne. Existujú tam len štyri druhy kyseliny hyalurónovej, ktoré sa môžu aplikovať. U nás ich je niekoľko desiatok.

Laici nevedia, ktorá kyselina hyalurónová je kvalitná, niekedy je to ťažké určiť aj pre samotných lekárov. K Miriam Petrášovej chodia klientky, ktoré si v minulosti dali aplikovať aj nie veľmi bezpečné látky. „Mrzí ma, že sa nestarajú o to, čo majú v tvári – nevedia nielen názov, ale ani to, ako dlho im to vydrží,“ skonštatovala lekárka.

Avšak tým, ako stúpa počet zákrokov s kyselinou hyalurónovou, začína stúpať aj počet komplikácií. „Pred desiatimi rokmi sme aplikovali silikón či kolagén. Tieto materiály naozaj spôsobovali komplikácie. A keď sa objavila kyselina hyalurónová, všetci sme sa tešili, že konečne máme bezpečný materiál, ktorý môžeme aplikovať takmer hocikam, bez toho, aby sme sa čohokoľvek báli. Začali sme ju pichať do nosovo-perových vrások, ale časom s ňou už dokážeme robiť viac.“ Napodobniť facelift, vymodelovať spadnuté viečka, lícne kosti, upraviť bradu, krivý nos, vymodelovať kontúry spodnej časti tváre, vymenovala. Upozornila tiež na to, že zákroky začínajú byť náročné. Aplikácia nie je len do kože, ale aj pod ňu, niekedy až nad kosť. A práve to je dôvod, prečo komplikácií pribúda. Preto netreba podceňovať materiál, ktorý lekárka zvolí. „A na ktorú časť tváre,“ doplnila dermatologička. Pretože naozaj nie je jedno, akú kyselinu aplikujeme pod oko.

Nevýhodou kyseliny hyalurónovej v porovnaní so silikónom je, že nevydrží tak dlho. „Aj dnes ku mne príde klientka, ktorá povie, že kyselinu hyalurónovú nechce, lebo vydrží len pár mesiacov (4–18). V porovnaní so silikónom sa zdá, že je to nič, len treba si uvedomiť, že silikón sa preslávil aj negatívne. Komplikácie boli ťažké, častokrát sa nedali napraviť,“ vraví dermatologička.

Dvadsať percent kyseliny hyalurónovej ostane v koži zabudovanej navždy. „Ostane tam niečo, čo by malo byť naozaj kvalitné, aby sa človek nebál, že mu to o pár rokov spôsobí komplikácie,“ vraví Miriam Petrášová. Odporúča patentované kyseliny hyalurónové, ktoré majú za sebou dlhý výskum a prísne skúšky.

Spomeňme tiež, že z ambulancie lekára kyselinu hyalurónovú poznáme ako gél, no predtým vyzerá ako chumáč vaty. Ide o zložený cukor. Cesta od chumáča vaty ku gélu je zdĺhavá a každá firma, ktorá ju vyrába, má k neju trochu inú cestu. A práve tá davá kyseline hyalurónovej vlastnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #silikón #kyselina hyalurónová