V znamení slnka a znamienok

Bazalióm, spinalióm, melanóm. To sú najčastejšie tri zhubné nádory, ktoré sa vyskytujú na koži. Z nich sa najčastejšie vyskytuje bazalióm, ale najnebezpečnejší, ktorý veľmi rýchlo metastázuje, je melanóm. Je známe, že spomínané nádory kože veľmi úzko súvisia so slnečným žiarením.

28.06.2014 06:00
leto, slnko, dovolenka, more, pláž, slnečník,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slnko môže byť aj naším nepriateľom. Je to fakt. Na jednej strane lieči dušu i telo, podporuje vytváranie vitamínu D, na druhej u nás podľa dermatologičky z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave MUDr. Kataríny Polákovej, PhD., za posledných 25 rokov viac ako o 100 % vzrástol výskyt nemelanómových aj melanómových nádorov kože. „Aktinická keratóza, čo je predštádium karcinómu, tzv. prekanceróza, spinalióm a bazalióm súvisia s kumulatívnou dávkou UV žiarenia,“ vysvetlila MUDr. Poláková. „Naopak, vznik a rozvoj melanómu má skôr vzťah k intermitentnej, občasnej intenzívnej expozícii UV žiareniu, svoju úlohu zohráva najmä spálenie v detstve plus genetická predispozícia.“

Kumulatívna dávka teda znamená to, že poškodzovanie kože sa pravidelným, chronickým vystavovaním sa slnečnému žiareniu hromadí. Koža nezabúda. K vzniku melanómu prispieva najmä intenzívne občasné vystavovanie sa slnku, pričom veľmi nebezpečné sú práve akútne spálenia v detstve. Okrem toho majú niekoľkonásobne zvýšené riziko rozvoja melanómu ľudia, ktorých priamy pokrvný príbuzný mal melanóm, viackrát sa pri pobyte na slnku spálili, majú mnohé materské znamienka, fototyp kože I. a II. a riziko stúpa aj s vekom.

Bazalióm nemetastázuje

Najčastejšie sa vyskytujúcim nádorom spomedzi všetkých druhov rakoviny kože je bazocelulárny karcinóm, bazalióm. Vyskytuje sa rovnako často u mužov aj u žien. Väčšinou postihuje nezakryté časti tela. Typický je jeho pomalý rast počas viacerých rokov alebo desaťročí, neliečený ničí okolité tkanivo, ale metastázuje len extrémne zriedkavo.

Varovné znaky zhubného melanómu

Rozdielne sfarbenie: Melanóm často máva rôzne odtiene hnedej, svetlohnedej či čiernej farby. Môže sa v ňom objaviť dokonca červená, biela a modrá. Zdravé znamienka obyčajne mávajú len jeden odtieň hnedej.

Asymetria: Väčšina melanómov v počiatočnom štádiu je asymetrická, to znamená, že nemajú rovnaké strany. Zdravé znamienka by mali byť okrúhle a symetrické.

Nepravidelné okraje: Okraje melanómu v počiatočnom štádiu sú často nerovnomerné a môžu byť zubaté. Zdravé znamienka majú hladšie, rovnomernejšie okraje.

Veľkosť: Melanóm je v počiatočnom štádiu väčší ako bežné znamienko a obyčajne dosiahne priemer viac ako šesť milimetrov.

„Môže mať veľmi odlišné tvary a vzhľad,“ píše sa v osvetovej publikácii Rakovina kože, ktorú vydala Liga proti rakovine. „Niekedy sa začína ako povrchový, nehojaci sa vred. Alebo vyzerá ako malý poľguľovitý nádorček rôznej veľkosti s tuhým, lesklým povrchom s presvitajúcou cievou a má sivastú až perleťovú farbu, tzv. perleťový karcinóm.“ Rieši sa operačne, ožarovaním či zmrazovaním a úmrtnosť naň je menšia ako 1 %.

Zo solárnej keratózy spinalióm

Aktinická alebo solárna keratóza sú hrubé, šupinaté ložiská, ktoré majú potenciál prerásť do spinaliómu nazývaného aj spinocelulárny karcinóm. Spinalióm sa vyskytuje zriedkavejšie ako bazalióm. Aj on vzniká na miestach často vystavených intenzívnemu slnečnému žiareniu. Postihuje najmä tvár, ušnice, kožu hlavy, chrbát ruky, predlaktie. Po dosiahnutí určitej veľkosti metastázuje (v 5–10 %), v prvom rade do oblastných lymfatických uzlín a neskôr aj do vzdialených orgánov. Úmrtnosť má okolo 5 %.

Kým predštádium spinaliómu, solárna keratóza, je na 100 % vyliečiteľné, samotný spinalióm, ale aj bazalióm sú vyliečiteľné na 95 %. To je dobrá správa. Pokročilé nádory však spôsobujú značné kozmetické problémy, preto je lepšie akýkoľvek podozrivý útvar na koži ukázať dermatológovi.

Krváca? To nie je dobre!

Z biologického hľadiska je veľmi nebezpečným typom nádoru obávaný melanóm, nádor vytvorený z pigmentových buniek kože. Metastázuje totiž pomerne zavčasu. Nemusí naň však nikto zomrieť, často sa totiž vyskytuje na viditeľnom mieste, akým je koža, a býva farebný, preto je možné odhaliť ho ešte v štádiu, keď je takmer stopercentná pravdepodobnosť vyliečenia. Hoci treba dodať, že melanómy sa vyskytujú aj v očiach alebo pod nechtom. Melanómy sa u mužov najčastejšie vyskytujú na trupe (ale pozor aj na hlavu a krk, najmä u holohlavých) a u žien najmä na nohách. Takisto to súvisí s tým, ktoré časti tela sú najčastejšie vystavované slnku.

„Väčšina laikov si myslí, že znamienka, ktoré sú v úrovni kože, nie sú nebezpečné a podozrievajú len tie vyčnievajúce. Nie je to pravda!“ upozornil už v minulosti doc. MUDr. Vladimír Hegyi, PhD., dermatovenerológ z Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave.

Mimoriadnu pozornosť si vyžadujú najmä materské znamienka v nezvyčajnej lokalizácii. Okrem toho treba vyhľadať lekára pri akejkoľvek viditeľnej zmene. Platí to, ak znamienko začne rásť, meniť farbu, tvar, svrbieť, páliť, mokvať alebo krvácať. Melanóm, ktorý už krváca, obyčajne signalizuje vyššie štádium nádorového ochorenia.

Poškodenie kože UVA a UVB žiarením

Akútne: spálenie kože
Chronické (kumulatívne): predčasné starnutie kože (fotoageing), vznik nádorov kože, zníženie imunity

Čo spôsobujú jednotlivé druhy UV žiarenia

  • spálenie pokožky – UVB
  • fototoxické reakcie – UVA
  • fotoalergické reakcie – UVA
  • starnutie kože – UVA
  • rakovina kože – UVA, UVB
  • fotodermatózy – UVA, UVB

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #melanóm #pokožka #kožné znamienka