Pre laserovú epiláciu je ideálna svetlá pokožka a tmavé chlpy

Príchodom jesenných a zimných mesiacov začína byť laserová epilácia znovu aktuálna.

10.09.2014 06:00
laserová epilácia Foto:
Potrebných je spravidla šesť zákrokov.
debata

Ako vysvetlila doktorka Olga Raneta z bratislavského kozmetického salóna Laurentis, ide o tzv. “zimný zákrok”, vykonáva sa v čase, kedy slnko nie je také intenzívna a pokožka vyblednutá. Vtedy je totiž minimálne riziko, že sa na pokožke vytvoria pigmentové fľaky.

Práve preto musia byť klientky opatrné a ak začnú s epiláciou, nesmú sa mesiac pred a mesiac po zákroku aktívne opaľovať. “Ak bola klientka v júni na dovolenke a v septembri jej už pokožka trochu vybledla, môže sa na laser znova objednať,” povedala Olga Raneta pre Pravda.sk. Na otázku, či sa už počas jej praxe stalo, že klientka začala s laserovou epiláciou v zime, a napriek tomu sa jej fľaky vytvorili, Raneta odpovedala: “Stalo. Klientke, napriek tomu, že nebola veľmi tmavá, vytvorili sa jej fliačiky.” Prípad však bol výnimočný, Raneta tiež vysvetlila, že fľaky sú síce nepríjemné, no v priebehu pol roka zmiznú.

Nielen slnko škodí. Odborníčky zákrok nevykonajú klientkam s onkologickým ochorením, v čase zákroku klienti tiež nesmú užívať antibiotiká, pretože niektoré z nich sú fotosenzitívne. Medzi jednotlivými zákrokmi musia byť dvojmesačné intervaly. Jedna plocha vyžaduje minimálne šesť ošetrení, čo vychádza približne na rok. Najdlhšie trvá natrvalo odstrániť chlpy z nôh, s pauzou v lete to vychádza až na rok a pol.

Elektroepilácia je aj časovo náročnejšia a aj viac bolí. Každý chlp sa odstraňuje zvlášť. Pri laserovej epilácii sa používa 18 milimetrová násadka – koľko chlpov sa zmestí do otvoru, toľko sa odstráni. Olga Raneta objasnila, že tmavé chlpy sa odstraňujú ľahšie. “V tmavom chlpe je pigment melanín. Laser ho zohreje na maximálnu teplotu a tým pádom ho spáli. Naopak, ak je chlp svetlý, nemá pigment a laser ho akoby nevidí.” Rovnako je to aj s ryšavými chlpmi, ktoré obsahujú veľmi málo pigmentu. Pre laserovú epiláciu je preto najlepšia kombinácia – svetlá pokožka a tmavé chlpy.

Doktorka Olga Raneta. Foto: Dana Závadová
Olga Raneta Doktorka Olga Raneta.

Miesta, na ktoré sa laser nedostane, alebo je to komplikované z iných dôvodov, sú otvory – uši a nos. Sú tiež dámy, ktoré majú záujem o úpravu obočia. “Tým vravím, že zhora sa upraviť laserom dá, ale nad viečkami už je to nebezpečné.”

O laserovú epiláciu majú záujem aj muži. V ich prípade prevláda záujem o chrbát, krk a brucho. Doktorka Raneta vraví, že komplexy z týchto zarastených partií majú niekedy väčšie ako ženy, keď im narastú fúziky alebo brada.

Na 99 percent by už chlpy nemali narásť. Záruka je desaťročná. Potom to môžu narušiť veľké hormonálne zmeny týkajúce sa tehotenstva či menopauzy alebo ochorenie štítnej žľazy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #chlpy #pigmentové škvrny #laserová epilácia #opaľovanie