Rozšírené cievky na tvári zhoršuje nielen alkohol

Rozšírené cievky na tvári môžu mať rôzne príčiny. Pre Pravda.sk ich vymenovala dermatologička, MUDr. Adriana Tomeková, primárka bratislavskej dermatologicko-laserovej kliniky Tomar.

21.10.2014 06:00
alkohol, rozšírené cievky Foto:
Pod rozšírené cievky sa podpisuje aj alkohol, no nielen ten.
debata (8)

“Môže ich vyvolať genetická predispozícia, nie kvalitný cievny systém, zlá kozmetika, nevhodné ošetrovanie, nadmerné slnenie či vnútorné ochorenie.” Podľa jej slov je tiež dôležitá odpoveď na otázku, či sa cievky objavujú postupne, či pri nose, alebo na celej tvári. Pripomeňme, že najčastejšie sa vyskytujú predsa len pri nose.

Rozšírené cievky môžu vyvolať, resp. zhoršiť aj korenisté jedlá alebo banalita typu nádcha. “Stačí, že kvôli častému smrkaniu a kýchaniu použijeme viackrát vreckovku a cievka jednoducho praskne. Takže za rozšírenými cievkami sa ani nemusí skrývať nič vážne,” skonštatovala ďalej lekárka.

Ak sa cievky zvýrazňujú, treba za tým hľadať niečo vážnejšie. Môže ísť o rosaceu, potiaže so žalúdkom, s trávením. V takýchto prípadoch je na mieste navštíviť dermatológa, alebo minimálne všeobecného lekára, aby nám poradil, ako ďalej. Ak sa totiž choroba nevyskytla v minulosti v rodine, laik nemusí tušiť, o čo ide.

Zvlášť nepríjemné je to v prípadoch, keď pacienta netrápia len cievky, ale aj pridružené pálenie pokožky. To už je príznak, kedy skutočne netreba návštevu lekára odkladať. “Pretože cievky sú estetická záležitosť, ale ak sa k tomu nabaľuje aj pálenie, svrbenie a štípanie, je to problém,” hovorí lekárka. Make-up u žien pomôže, no praskanie cievok samozrejme nezastaví. Budú praskať ďalej… Ako prevenciu v týchto prípadoch možno považovať skvalitnenie kozmetiky či menej slnenia, no ani to nezaručí, že cievky nebudú praskať.

Je dobré nechať si ich odstrániť laserom, prípadne nechať si skontrolovať žilový systém. Existuje tiež terapia na spevnenie ciev, aby nepraskali tak často. Rozšírené cievky sa netýkjú len žien, trápia aj mužov.

MUDr. Adriana Tomeková. Foto: archív A. Tomekovej
Adriana Tomeková MUDr. Adriana Tomeková.

Ak navštíviť lekára, akého špecialistu? MUDr. Tomeková vraví, že pacient môže vyhľadať kožného lekára, hoci on laser k dispozícii nemá. “Môže pomôcť, prípadne pacienta pošle na špecializované pracovisko s laserom,” spresňuje. Je liečba laserom “beh na dlhé trate”, ako to pri niektorých kožných chorobách, žiaľ, býva? Dermatologička tvrdí, že nie. Ak sa cievy len začali rozširovať, postačí jedno-dve ošetrenia. Ak je ale k tomu pridružené už aj začervenanie, možno bude potrebovať až päť ošetrení (v mesačných intervaloch). Motiváciou býva okamžité zlepšenie po zákroku. Pacient odchádza nadšený a spokojný, lebo tých cievok už nemá tak veľa.

S rozšírenými cievkami sa stretávame aj u alkoholikov. MUDr. Tomeková potvrdzuje, že nejde o mýtus. “Pri alkohole sa cievy rozširujú, poškodzuje sa tiež pečeň. Prejavuje sa to práve rozšírenými a praskajúcimi cievkami.” V tých najhorších prípadoch dochádza až k zmenám na nose a dokonca aj k jeho deformáciám. Rinofyma je už názov diagnózy, ktorá je posledným štádiom rosacey – prejavuje sa zväčšeným, karfiolovitým no­som.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dermatologička #laser #rosacea #slnenie #rozšírené cievky #cievny systém