Dermatologička Lucia Filová: Len zdravá koža môže byť krásna

Dobrý dermatológ je ten, ktorý uprednostňuje zdravie pred krásou.

31.10.2014 06:00
debata
MUDr. Lucia Filová. Foto: Oles Cheresko
Lucia Filová MUDr. Lucia Filová.

Snaží sa o to aj MUDr. Lucia Filová zo súkromnej kliniky dermatológie a estetickej medicíny Dermarevolta v bratislavskej časti Jarovce. „Našou filozofiou je: Len zdravá koža môže byť krásna,“ povedala v dámskom klube Herial. Ak teda kliniku navštívi žena so psoriázou alebo atopickou dermatitídou, neznamená to, že nemôže absolvovať estetický zákrok. Má to však podľa dermatologičky svoju postupnosť. Najprv zdravie, potom krása.

Dermatoskopia
Znamienka, ktoré by sme si jednoznačne mali sledovať, v Dermarevolte vyšetrujú dvoma spôsobmi. Buď ručným dermatoskopom, alebo digitálnou kamerou. MUDr. Filová vysvetlila, že pri digitálnej dermatoskopii dokážu znamienko zväčšiť až 120-násobne. Navyše, pozorovaný obraz môžu archivovať. Unikátny je digitálny dermatoskop aj pre pacienta, ktorý má viac dysplastických znamienok (20–30) a u ktorých sa nedá vykonať chirurgický výkon s histologickým vyšetrením. „Pacienta si pozveme o polroka, o rok na kontrolu a softvér presne vyhodnotí na stotiny milimetra zmeny na znamienku. Dermatológovia okrem toho vďaka tomuto prístroju pozorujú aj farebné zmeny a zmeny v zmysle asymetrie. "Podľa toho vyhodnotíme, či už nám znamienko zachádza do zhubnosti a chirurgicky vybrať len tie znamienka, u ktorých je to nutné.“

Vlasová implantácia
Metóda Biofibre je na Slovensku absolútnou novinkou, aj keď vo svete je už dobre známa. Pochádza z Talianska – ide o implantáciu umelého vlasu a od metód, ktoré sú jej predchodkyňami, známymi dobre aj na Slovensku (napríklad FUE metóda, pri ktorej sa transplantuje vlastný vlas braný z určitého odberového ložiska, zväčša v okcipitálnej časti hlavy a prenáša sa do frontálnej (tzv. kútov), tak tento umelý vlas dermatológovia zasadia do oblasti, kam treba a nemusia niekoľko týždňov čakať na výsledok, vidia ho prakticky okamžite. Táto metóda je výhodná napríklad aj pre ženy, ktoré trpia difúznou alopéciou, ak sú vlasy preriedené v celej časti hlavy. Dermatológovia ich týmto spôsobom zahustia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #zdravá koža #dermatoskopia #vlasová implantácia #kožné znamienka