Mýty o kyseline hyalurónovej a čo všetko dokáže

Čo všetko negatívne ste už o kyseline hyalurónovej počuli? Možno niektorý z týchto mýtov. Ak nie všetky...

11.03.2015 06:00
kyselina hyalurónová Foto:
Kyselina hyalurónová nie je určená do rúk laikom.
debata (1)

Pôsobím staršie len kvôli vráskam

Tento mýtus nie je pravdivý, hovorí Mgr. Zuzana Pučeková, ktorá pracuje v spoločnosti Siklienka, ktorá pre plastickú chirurgiu dováža aj výplňové materiály či silikónové prsníkové implantáty. Spresnila, že nielen vrásky spôsobujú, že tvár vyzerá oveľa staršie. „Tvár vekom pomaly vädne, je suchá, vytvárajú sa na nej kruhy pod očami, pokožka stráca svoj objem, ktorý sa presúva zhora nadol,“ vymenovala a dodala, že o pokožku sa treba starať v každom veku, aby sme predišli vzniku vráskam, prevencia je dôležitá.

Nie je pre mňa, mňa vrásky netrápia

Kyselina hyalurónová dodáva našej pokožke mladosť. Hydratuje ju, dokáže pracovať so štruktúrou pokožky a prináša nám celú škálu ošetrení, ktoré vyriešia naše problémy bez ohľadu na pohlavie a vek. „Nie je určená len na vrásky. Pokožku omladzuje, dokážeme pomocou nej zväčšiť pery alebo vyplniť kruhy pod očami. Nie sú to len vrásky, ktoré touto kyselinou riešime,“ ubezpečila ďalej Z. Pučeková.

Budem mať celebritné botoxové pery

Možno ste sa niečo podobné už v časopisoch pre dámy dočítali. Aby to Zuzana Pučeková uviedla na správnu mieru, povedala, že botoxom sa pery nezväčšujú. Ten sa využíva hlavne v hornej časti tváre, upravujú sa ním predovšetkým mimické vrásky. „Botox pôsobí na sval, ktorý vznik vrásky spôsobí, ale kyselina hyalurónová dokáže pokožke dodať objem. Pery vie zväčšiť, vrásky vyhladiť.“ To je základný rozdiel medzi botoxom a kyselinou hyalurónovou.

Je to nebezpečná látka pre naše telo

„Tým, že ide o kyselinu, v človeku neevokuje nič pozitívne,“ vraví ďalej Mgr. Pučeková. Avšak kyselina hyalurónová je pre našu pleť pozitívna, dokonca tvorí veľkú časť našej pokožky, resp. kože. S pribúdajúcim vekom jej produkcia klesá a preto sa ju snažíme dodávať do tela zvonka. Aplikácia kyseliny hyalurónovej podľa Pučekovej slov pleť regeneruje, hydratuje a chráni pred vonkajšími vplyvmi. Udržiava ju navyše pružnú, vyhladzuje vrásky a blokuje voľné radikály. Nezabudnúť netreba ani na jej ďalšiu vlastnosť – časom sa vstrebáva do pokožky.

Budem vyzerať neprirodzene

Na trhu sa momentálne nachádza veľké množstvo značiek, ktoré ponúkajú produkty na báze kyseliny hyalurónovej. Treba si vyberať značku injektovateľných výplní, ktorá ponúka širokú škálu produktov, radí Mgr. Pučeková. „Naša pokožka na tvári nemá na všetkých miestach rovnakú hrúbku, a preto na každé miesto, resp. indikáciu potrebujeme iný produkt, konkrétne na ňu určený,“ objasnila. So širokou škálou produktov sa dajú dosahovať pekné, prirodzené výsledky.

Aplikácia je veľmi bolestivá

Každý si hneď predstaví injekčnú striekačku, s ktorou si automaticky spojí bolesť. Na trhu sa však nachádzajú aj produkty, ktoré obsahujú anestetikum lidokaín, ktoré pokožku znecitlivie a aplikácia je vďaka nemu komfortnejšia. Prvý vpich je bolestivejší, ďalší už menej… Pripomeňme, že celá procedúra trvá približne dvadsať minút.

Účinok aplikácie je krátkodobý

Produkt od správnej značky dokáže pretrvávať až osemnásť mesiacov, čo nie je málo, skonštatovala Z. Pučeková. Netreba vraj zabúdať ani na neviditeľné účinky kyseliny hyalurónovej – hydratácia, naštartovanie regenerácie a obnovy buniek.

Je jedno, kto a kde mi ju aplikuje

Keďže je aplikácia kyseliny hyalurónovej injekčná, vyžaduje si aj znalosti anatómie. Znamená to, že patrí do rúk lekárovi a nie laikom! „Predtým, ako vás lekár vyšetrí, vypýta si váš zdravotný záznam, obdržíte uňho tiež informovaný súhlas, v ktorom sa dočítate, čo (ne)môžete pred a po aplikácii a dostanete tiež preukaz krásy, do ktorého vám doktor nalepí šaržu z injektovaného materiálu. Budete teda vedieť, čo a kedy vám bolo aplikované,“ informovala tiež Z. Pučeková.

Na značke nezáleží

A to by práve malo, keďže na trhu máme veľké množstvo produktov na báze kyseliny hyalurónovej. Zuzana Pučeková upozorňuje na to, že kvantita nie vždy zaručí kvalitu. „Ide o naše zdravie,“ odkazuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #pleť #botox #hydratácia #vrásky #kyselina hyalurónová #injekcia