Tvárová joga - účinnejšia a lacnejšia ako skalpel či botox

Tvárová joga sľubuje omladnutie bez skalpela, vraj je účinnejšia aj ako botox. Spôsob je prirodzený, efekt vraj dlhodobý.

23.03.2015 06:00
tvárová joga Foto:
Vďaka tvárovej joge môžu byť padnuté horné viečka či dvojitá brada minulosťou.
debata

Klasickú jogu Zuzana Ondrisová pravidelne nikdy necvičila, avšak ráno praktizovala 5 Tibeťanov. Toto cvičenie si pochvaľuje. „Účinky pocítite už po krátkej dobe, je to dobrý štart do dňa,“ povedala pre Pravda.sk žena, ktorá sa dnes zaoberá tvárovou jogou, resp. tvárovou gymnastikou a vedie na túto tému semináre. O tvárovej joge sa dozvedela od kamarátky. „Najprv som to skúsila s DVD a knižkou, no tento spôsob mi nevyhovoval. Potrebovala som vedieť, či cvičím správne a mala som aj veľa otázok. Na ne mi odpovedala až lektorka, u ktorej som neskôr absolvovala kurz a spravila si akreditáciu,“ priblížila Zuzana Ondrisová.

Smutná a ustarostená

Na otázku, či mala osobne problém, ktorý vďaka tvárovej joge odstránila, odpovedala: „Áno, mala a hneď niekoľko. Padnuté líca, uvoľnenú kontúru tváre, problém s vyskakovaním sánky, hlbokú nazolabiálnu vrásku a vrásku medzi obočím, začínali mi padať horné viečka. Celkový výraz mojej tváre bol smutný a ustarostený.“ A tak zdvihla telefón a prihlásila sa na kurz. Tvrdí, že dnes jej už sánka nevyskakuje, kontúra tváre je pevná, líčka sa vyformovali a vrásky sa postupne zjemňujú.

Ako tvárová joga funguje?

„Svaly máme aj na tvári a sú priamo spojené kožou. Ak s nimi necvičíme, postupne ochabujú. Výsledkom sú padnuté líca, dvojitá brada, ovisnuté horné viečka, kútiky okolo úst, vačky pod očami či vrásky. Tvár však robí prvý dojem,“ upozorňuje ďalej Ondrisová. Vysvetľuje, že ide o súbor cvičení, pri ktorých dochádza k opakovanému napínaniu a uvoľňovaniu svalov, čo podnecuje regeneračný proces. Fyzickou aktivitou nútime sval, aby bol pevnejší a pružnejší, koža na tvári sa napne. Vďaka tomu je možné eliminovať vzniknuté problémy a pokožku rozjasniť. Cviky sa stačí naučiť raz, potom to chce už len čas a disciplínu.

Omladnúť aj bez skalpela?

Tvárová joga sľubuje omladnutie bez skalpela, vraj je účinnejšia aj ako botox. „Samozrejme, dá sa omladnúť, je to prirodzený spôsob a efekt je dlhodobý,“ vraví lektorka. Plastické operácie či botox sú zásahy do nášho tela. Botox nám znehybní svalstvo, ktoré len ďalej ochabuje, svalový tonus sa nedá dosiahnuť inak ako cvičením. „Botox je navyše aj drahý. Jedna injekcia stojí 160 eur. Ja som si vybrala prirodzený spôsob riešenia problému. Osobne sa mi viac páči žena po šesťdesiatke, ktorá má pár vrások, ale pekne vyformovanú tvár, ako žena po niekoľkých plastikách, síce bez vrások, ale vyzerá ako vosková figurína.“

Chce to pravidelnosť

Aby sme dosiahli želateľný efekt, musíme trénovať pravidelne. Zuzana Ondrisová odporúča cvičiť každý deň, cca. 12 minút. „Vypestujete si návyk, ktorý sa stane prirodzenou súčasťou vášho denného režimu.“ Cvičiť sa dá všade. V aute, na ceste do práce… „Občas to býva zaujímavé, protiidúci vodiči si myslia, že na nich robím grimasy alebo im posielam pusu (smiech).“

Precvičte si svaly s týmito cvikmi:

Cvik na pružný a štíhly krk
Rovno sa posaďte, vystrite sa a bez toho, aby ste pohli ramenami, otočte hlavu nad rameno na jednu stranu, do maximálnej polohy. Napínajte svaly a vydržte v tejto pozícii 5 sekúnd. Potom otočte hlavu na druhú stranu, vydržte ďalších 5 sekúnd. Opakujte 15-krát.

Cvik na spodnú časť brady a kontúru tváre
Hlavu zakloňte dozadu a bradu zdvihnite. Otvorte ústa, akoby ste chceli odhryznúť z veľkého jablka, visiaceho na strome. Ústa pomaly zatvárajte, držte v napätí 5 sekúnd, opakujte 15-krát.

Cvik proti dvojitej brade
Špičkou jazyka tlačte na podnebie, vydržte 5 sekúnd, opakujte 15-krát.

Cvik na plné pery
Zošpúľte pery ako pri bozku a vydržte 5 sekúnd. Opakujte 15-krát.

Cvik na oblé líčka
Usmievajte sa „z celej sily“, akoby ste dvíhali kútiky úst smerom hore k lícnej kosti. Napínajte 5 sekúnd, uvoľnite a zopakujte 15-krát.

Zuzana Ondrisová. Foto: archív Z.O.
Zuzana Ondrisová Zuzana Ondrisová.

Zmeniť stravu

Všetci tréneri, inštruktori a cvičitelia svojim cvičencom popri všetkom ostatnom odporúčajú zmeniť stravu – bez nej to nejde, keďže jedlo je liek (a môže byť jed). Zuzana Ondrisová radí svojim klientkam dbať na pitie čistej vody (môže byť ochutená citrónom) a nezabúdať na prísun ovocia a zeleniny. Ona osobne pije ráno vlažnú vodu s citrónom, dopraje si aj smoothies. „Čerstvo natrhaný špenát zo svojej záhradky zmixujem s banánom a jablkom, pridám napríklad chia semienka, alebo čokoľvek podľa vlastnej fantázie, prípadne čo dá záhrada alebo chladnička.“

Zuzana Ondrisová

je lektorka tvárovej jogy. Viac informácií o nej možno nájsť aj na facebooku, pod odkazom Tvárová joga, alebo na webovskej stranke www.tvarovajoga.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #botox #vrásky #sánka #grimasa #tvárová joga #skalpel #dvojitá brada