Ochrana pred UV žiarením: Natrite sa ešte na hotelovej izbe!

Korytnačí krk, šoférska ruka, farmárska koža, minimálna erytémová dávka. Máte pocit, že o opaľovaní už bolo povedané takmer všetko? Viete teda, čo znamenajú uvedené slovné spojenia? Aj to, či je potrebné natierať si chodidlá a dlane? Či znamená výskyt pieh vyššie riziko rakoviny? A akú chybu robíme najčastejšie pri používaní krémov na ochranu pred UV žiarením?

05.07.2015 06:00
slnko, opaľovanie, pokožka, tvár, pehy, leto Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Ktorý fototyp je na Slovensku najrozšírenejší? Podľa dermatologičky z Bratislavy MUDr. Kataríny Polákovej je síce určenie fototypu pomerne jednoduché, nejestvujú však najčistejšie „jednotky“, „dvojky“ či „trojky“. Podľa nej má typický Stredoeurópan možno 2,5. Nie je však podstatné presne sa zaradiť do nejakej tabuľky. Dôležitejšie je skôr poznať svoju minimálnu erytémovú dávku.

Čo je to minimálna erytémová dávka? Je to čas, počas ktorého naša koža za určitých štandardných podmienok prudko sčervenie, spáli sa. Napríklad o dvanástej napoludnie. Prejaví sa to až niekoľko hodín po ožiarení s maximom za 12–24 hodín. Svetlejší ľudia môžu nepríjemne sčervenieť už za 10 minút. SPF na produktoch na ochranu pred UV žiarením znamená, o aký násobok vieme vyčerpanie minimálnej erytémovej dávky oddialiť. Ak niekto napoludnie sčervenie po 10 minútach a nanesie si na kožu v dostatočnom množstve produkt s SPF 50, predĺži 50-násobne čas, kým dôjde k začervenani­u kože.

Ako sa posudzuje fakt, nakoľko je produkt odolný proti vonkajším faktorom, najmä vode pri kúpaní? Meria sa to v laboratóriu štandardizovanými postupmi. Človek sa natrie predpísaným množstvom prípravku a po pol hodine vstúpi do vírivého kúpeľa, kde sa nachádza dvakrát dvadsať minút. Keď vyjde von, zmeria sa účinnosť produktu. Ak dosahuje 50 a viac percent účinnosti, môže sa na obale deklarovať, že je odolný proti vode. Ak sa táto procedúra testovania predĺži na dvojnásobok, čiže štyrikrát dvadsať minút, teda 80 minút vo vírivom kúpeli, a produkt stále vykazuje 50– a viacpercentnú účinnosť, môže mať na obale uvedené, že je extrémne odolný proti vode. Platí to však len vtedy, ak príde do kontaktu s normálnou vodou! Vo chvíli, keď použijete saponáty alebo telové mydlá, produkt vymývate a z ochranného faktora ubúda.

Ktoré kúsky kože zabúdame natrieť a vznikajú rizikové centimetre? Často zabúdame na krk, najmä jeho bočné strany. Tzv. korytnačí krk je nemilosrdným detektorom pravdy o skutočnom veku. Potom je to ušnica, kde sa podľa MUDr. Polákovej dajú vidieť nepekné druhy kožnej rakoviny. V prípade malých detí je výhodná čiapočka s bočnou plachtičkou na ochranu uší – pripomína tropickú helmu. Netreba zabúdať ani na oblasť nad očnými viečkami a okolo obočia, najmä ak človek ide do vody a nemá slnečné ani plavecké okuliare. Špeciálne treba natrieť rizikové materinské znamienka a u mužov oblasť plešiny. Dlane a chodidlá nie sú dôležité, nenachádza sa tam pigment, navyše pri natieraní to robíme dlaňami tak či tak.

Prečo farmárska koža? Kedysi bola biela pokožka výsadou bohatej vrstvy a opálení boli len tí chudobní, ktorí museli pracovať. Väčšinou pracovali vonku, na poli a vtedy vznikol aj pojem „farmárska koža“. Ide o zvrásnenú, žltkastú, zhrubnutú pokožku, často ju vidieť na šiji starších ľudí, ktorí sa celoživotne vystavovali slnečným lúčom v rámci svojej profesie – u farmárov, roľníkov, námorníkov a podobne.

Znamenajú pehy vyššie riziko rakoviny? Pehy, svetlé pigmentové škvrnky na povrchu kože nie sú prediktorom vyššieho rizika rakoviny. Majú ich však častejšie tzv. keltské fototypy ľudí s ryšavými vlasmi či so zelenými očami. Keďže sú súčasťou svetlého fototypu, musia sa títo ľudia vo zvýšenej miere chrániť pred UV žiarením. Ak sa však chránia dôsledne, nie je dôvod, aby mali častejšie rakovinu kože. Problém majú tieto typy ľudí, čo sa prisťahovali do Austrálie. Sú to totiž potomkovia väzňov z britských trestaneckých kolónií, ktorí sa dostali do geografickej šírky, odkiaľ pôvodne nepochádzajú. Nevedia sa vyrovnať s dávkami UV žiarenia, ktoré dostávajú, a aj preto je výskyt kožných nádorov najvyšší v Austrálii.

Kedy aká forma prípravku? Tyčinka je vhodná na jazvy, pery, ušnice a rizikové znamienka, malé plochy. Hutné krémy, najmä s anorganickými UV filtrami, sa najlepšie využívajú u malých detí najmä na odevom nezakryté časti tela ako líčka, predlaktia, lýtka. Na veľké plochy a celotelovú aplikáciu je pre príjemné aplikačné vlastnosti vhodné lotio, mlieko. Spreje majú radi športovci a chlapi s preriedenými vlasmi, pretože sa dobre nanášajú na vrch hlavy, resp. na ochlpené časti tela. Gély, ktoré neobsahujú emulgátory a tukové zložky, sú vhodné pre mastné, aknózne a zmiešané typy pleti, resp. ako základ pod mejkap. Dnes dostať kúpiť produkty aj na atopickú kožu, špecializované pre prípady slnečnej alergie a podobne.

Natrieť sa treba už pred odchodom na pláž. Aby prípravok UV ochrany mohol dobre rozvinúť svoju funkciu, potrebuje na to 20–30 minút. Optimálne je teda natrieť sa ešte v hotelovej izbe pred odchodom na pláž. Tam navyše človek nie je v chvate, má k dispozícii zrkadlo či partnera. Ak sa natrieme v predstihu a produkt sa stihne vstrebať do pokožky, nedochádza ani k zažltnutiu tkaniny napríklad na tričku, čo spôsobujú najmä filtre filtrujúce UVA zložku slnečného žiarenia pri priamom kontakte s látkou.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #slnko #opaľovanie #UV žiarenie #opaľovací krém