Byť zdravou je aj krásne

Hovorí sa, že zdravie je krásne. Súčasná dermatológia už dokáže urobiť veľmi veľa v zmysle prinavrátenia mladosti a krásy, ale stále platí, že len zdravý človek môže byť pekný.

19.07.2015 06:00
portrét, pleť, krása Foto:
Ilustračné foto.
debata

Súvisí s tým aj dodržiavanie zdravého životného štýlu. Neholdovať alkoholu, zdravo sa stravovať, venovať sa pohybu, v prípade potreby užívať aj potravinové doplnky. Dôležité je to najmä pri stresujúcich povolaniach, ktoré kladú zvýšené nároky aj na pleť. Pod vplyvom stresu totiž proces starnutia prebieha rýchlejšie.

Starnutie kože možno rozdeliť na dva typy – vnútorné a vonkajšie. Na to vnútorné pôsobia najmä genetické faktory: pleť ochabuje, atrofuje, tvoria sa vrásky, pričom tento proces sa individuálne začína na rôznych miestach. Vonkajšie starnutie spôsobujú faktory ako UV žiarenie, nikotín, stres, celkovo nezdravý životný štýl. Ten urýchľuje tikot biologických hodín.

Máloktorá žena chce ísť so svojou kožou na trh. Chce si ju chrániť a starať sa o ňu, pretože nejestvuje lepší obalový materiál ani symbol krásy a pestovanosti. Medzi tieto symboly patria spolu s kožou aj vlasy a nechty. Medzi úhlavných nepriateľov krásy patria fajčenie (aj pasívne), nedostatočná ochrana pred slnkom, nedostatok spánku, fyzickej aktivity, antioxidantov v strave a nedostatok vody (chronická dehydratácia).

Veda dnes už vie, že k udržaniu zdravých vlasov a pokožky prispievajú niektoré vitamíny z radu B. Z nich najmä biotín, ktorému sa pre jeho blahodarný vplyv niekedy hovorí aj vitamín H (od anglického slova „hair“). Pokožke pomáhajú aj „béčka“ ako niacín, riboflavín alebo antioxidačné vitamíny A či C. Neslobodno zabudnúť ani na selén, ktorého je v našej pôde nedostatok. A na trio vlasy-nechty-pokožka má pozitívny vplyv aj stopový prvok zinok.

Súčasné ženy sú už uvedomelé a vynaliezavé, starajú sa o svoju krásu. Mnohé päťdesiatničky vyzerajú o desaťročie mladšie a mnohé štyridsiatničky vyzerajú podstatne lepšie, ako keď mali pred tridsiatkou. Upravené, pestované, pretože „teraz na tom už naozaj záleží“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #krása #pokožka