Mýty a pravdy o celulitíde

Tiež si myslíte, že celulitída sa týka len obéznych ľudí a beh ju ešte zhoršuje?

26.08.2015 06:00
celulitída Foto:
Ilustračné foto.
debata

Celulitída je klasický ženský problém, trápi ľudstvo odnepamäti. Niektoré ženy viac, iné menej, ďalšie (šťastné) vôbec. Aby sme prišli na to, ako proti nej bojovať, musíme najskôr zistiť, čo ju spôsobuje.

Je dedičná

Žiaľ, áno. Genetická predispozícia je jedným z dôvodov vzniku celulitídy, ktorý neovplyvníme. Ak sa „pomarančová koža“ objavuje na stehnách našej mamy či babky, pravdepodobne sa objaví aj na našich.

Podporuje ju stres

Stres nemá pozitívny vplyv v žiadnom ohľade. Do tejto skupinky prirodzene patrí aj celulitída. Pravdaže, samotný stres celulitídu nevyvolá, no prispieva k jej vzniku. „Ideálne“ spojenie, aby sa celulitída na stehnách a zadku objavila, je psychický stres, nespavosť, nezdravá strava (zlá životospráva) a dokonca aj niektoré lieky.

V dôsledku diét

Mnohí veria tomu, že celulitídy sa zbavia, ak budú držať diétu. V skutočnosti sa ich nepekné priehlbinky a jamky na koži ešte zhoršia. Keďže sa koža musí rýchlo zmenšiť, tkanivo tým trpí. Odporúčaním v tomto prípade je zdravá dávka športu a vyvážená strava. A hlavne žiadne drastické diéty! Nielenže opäť všetko naspäť priberieme, celulitída sa paradoxne ešte zhorší.

Trápi len obéznych

Nie je to tak. S celulitídou bojujú aj štíhle dievčatá. Neodškriepiteľnou pravdou však je, že priberanie na váhe skutočne podporuje tvorbu pomarančovej kôry. Takže opäť: Pomáha pravidelné cvičenie a zdravé stravovanie.

Z dôvodu choroby

Mýtus. Celulitída nie je choroba. Ide o kožu, pod ktorú sa podpísali tukové zásoby. Tieto nánosy sú charakterizované ako preliačiny na povrchu kože. Nadváha alebo slabé spojivové tkanivo spôsobujú celulitídu.

Beh spôsobuje celulitídu

Tento predsudok stále pretrváva, hoci sa o pravdu ani neobtrel. Údajne má beh celulitídu ešte zhoršiť, alebo má v dôsledku pravidelného behania vzniknúť. Opak je pravdou. Beh, rýchla chôdza alebo nordic walking stimulujú metabolizmus a v tomto prípade predovšetkým metabolizmus tukov. To pomáha znižovať tukové zásoby a zmierňovať aj samotnú celulitídu. Beh je preto zabijak tuku číslo jedna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #beh #celulitída #obezita #stres #metabolizmus #stehno #preliačina