Tetovanie hennou je neškodné, pozor však na čiernu

Čo bolo v móde kedysi, sa vracia. Módny je retro nábytok, móda sa opakuje dokola. Veď sa v nej objavilo už snáď všetko.

22.09.2015 06:00
tetovanie hennou, tattoo Foto:
Tetovanie hennou? Neškodné, ale...
debata

A v móde je opäť aj tetovanie hennou. Prívlastok „prírodná“ napovedá, že by toto tetovanie malo byť zdravšie, na rozdiel od „ozajstného“, trvalého tetovania, nie je tiež navždy. Avšak. Je to tak? Rakúsky dermatológ Dr. Christian Brandlmaier pre časopis Woman vysvetlil, ako sa veci majú, čo od tohto druhu tetovania očakávať, s čím (ne)rátať.

Neškodná či nebezpečná?

Vo všeobecnosti je podľa Brandlmaierových slov henna v prírodnej forme neškodná. Jej vlastnosti možno porovnať so samoopaľovacím krémom. Farba sa spojí so zhrovatenou vrstvou kože a zafarbí kožné bunky do červeno-hneda. Čistá substancia henny nie je nebezpečná, pokiaľ na ňu človek nie je citlivý, čo je zriedkavý úkaz.

Ak je čierna…

Problém nastáva až vo chvíli, ak sa henna aplikuje napríklad v Grécku či iných južných krajinách. Pretože vo väčšine prípadov čierna henna obsahuje okrem prírodnej henny aj tzv. p-fenyléndiamín, látku, ktorá kožu zafarbí na čierno. Hoci výsledok vyzerá skutočne štýlovo, táto substancia je toxická a má škodlivé účinky na životné prostredie. Jedná sa o syntetické farbivo, ktoré dermatológovia zaradili na najvyššie priečky v zozname alergénov, upozornil ďalej dermatológ.

Čo sa môže stať?

Môže dôjsť k zápalom kože, hrozia alergické vyrážky alebo tzv. akútna kontaktná dermatitída. Ťažký zápal môže viesť v extrémnych prípadoch až k zjazveniu kože. Podľa stupňa citlivosti môže liečba trvať až 4 týždne.

Ako tomu predísť?

„Treba dbať na to, aby farba nebola čierna lesklá, ale v skutočnosti červenkastá, do hneda. Ak si nie ste istí, potom si to s tetovaním henou radšej v týchto krajinách rozmyslite,“ radí dermatológ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazva #tetovanie #koza #dermatitída #alergény #henna #syntetické farbivo