Domáce prostriedky na aknóznu pleť

Aj po puberte trápi veľa ľudí, rovnako žien ako aj mužov nečistá, aknózna pleť, vrátane nevzhľadných komedónov.

03.12.2015 06:00
tvár, umývanie, čistá pleť Foto:
Alfou a omegou je hygiena.
debata

Možno navštíviť dermatológa, siahnúť po odporúčanej kozmetike, pravidelná návšteva kozmetiky, ale aj – (vysoko účinné) domáce prostriedky. Oplatí sa po nich siahnuť.

Liečivé bahno

Ako produkt v starostlivosti o pleť sa používalo už v staroveku. Prášok dostať v drogérii či v lekárni, treba ho zmiešať s vodou, v pomere 7:2. Bahno sa na tvár nanáša ako maska, na 20–30 minút. Pri sušení saje nečistoty a lupiny a vďaka nemu sa tiež pokožka lepšie prekrvuje.

Zinok

Má antiseptické a protizápalové vlastnosti, vďaka ktorým môže pozitívne pôsobiť na aknóznu pleť. Zinkové preparáty v tabletkách alebo v práškovej forme dostať v drogérii či v lekárni. So zinkom však opatrne, predávkovanie môže spôsobiť nevoľnosť.

Čajovníkový olej

Podobne ako liečivé bahno či zinok, aj čajovníkový olej je prístupný, dostať ho v lekárni či v drogérii. Tiež vysušuje vyrážky a uhry a navyše je protizápalový. Najvhodnejšie je naniesť ho pred spaním a celú noc nechať pôsobiť. Jeho nevýhodou je dosť nepríjemný, silný zápach.

Zubná pasta

Môže pomôcť vysušiť nepriateľov čistej pleti – odpudivé komedóny. Na posiatu oblasť týmito čiernymi bodkami naneste zubnú pastu a nechajte zaschnúť. „Liečba“ zubnou pastou sa však neodporúča v prípade príliš suchej pleti – hrozí, že bude ešte suchšia.

Droždie

Už v stredoveku sa používalo pri túžbe po peknej pleti. Kvasnice podporujú tvorbu zdravých kožných buniek a tým zabraňujú vzniku ďalších nečistôt. Droždie je k dispozícii vo forme tabliet či kapsúl. Výhodou jeho užívania je nielen čistá pleť, ale aj podpora trávenia a pevné vlasy.

Parný kúpeľ

Predovšetkým upchaté póry sú zodpovedné za nečistú pleť. Parný kúpeľ tomu môže zabrániť, pretože otvára póry, čo umožňuje odtok mazu a preventívne pôsobí proti novým vyrážkam. Naparujte sa nad parou podobne, ako keď máte upchatý nos.

Hygiena

Je alfou a omegou čistej pleti. Na tvár používajte iný uterák ako na ruky a striedajte ho po týždni. Aj váš vankúš môže byť dôvodom nečistej pleti. Obliečku pravidelne vymieňajte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akné #zápal #zinok #vankúš #komedon #liečivé bahno #droždie #uteráky