Vianočné prejedanie sa prejaví aj na pleti. Čo radšej (ne)jesť?

Vyrážky a ostatné sestry nečistej pleti. Objavia sa vždy, keď ich najmenej potrebujeme! Fakt, že telo týmto spôsobom protestuje proti výžive, ktorú mu dodávame, nie je žiadnym mýtom.

22.12.2015 06:00
ryba, ryby, losos, obed, jedlo, večera Foto:
S rybou na tanier! Nielen počas vianočných sviatkov.
debata (2)

Ak sa vám na tvári, predovšetkým na brade, v oblasti úst a na lícach objavia vyrážky, signalizujú problém s trávením. Vedci z newyorskej univerzity pod vedením Jennifer Burris skúmali príčiny akné dospelých ľudí. Výsledok štúdie bol jasný: Strava a akné spolu súvisia, idú ruka v ruke. Sú druhy potravín, ktoré stav pleti zlepšujú a potom skupinka tých preklínaných, ktoré nám spôsobujú problémy. Už len vyznať sa v tom, ktoré to sú.

Rýchle občerstvenie

Známejšie pod anglickým označením fast food. Nič nové pod slnkom, vo všeobecnosti sa nepovažuje za zdravý. Nie však pre jeho obsah tuku je naša pleť nečistá, v skutočnosti zodpovedný je glykemický index potravín. Vysoká glykemická záťaž znamená, že naša hladina cukru v krvi po požití danej potraviny stúpne. Zjednodušene vysvetlené, potraviny s vysokým obsahom bielej múky (pizza, pečivo), rovnako tiež čokoláda, koláče a iné sladkosti, môžu byť vinníkom tvorby akné.

Mlieko

Mlieko byť môže, no nemusí príčinou vzniku nevzhľadných zapálených vriedkov. V kapučíne či v jogurte pravdaže nehrá rolu – ale ak konzumujete príliš veľa mliečnych produktov, telo zaprotestuje a dá o tom patrične vedieť. Nemá to pritom nič do činenia s laktózovou intoleranciou. V rámci Nurses Healt Study II sa skúmalo prepojenie medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a ťažkou formou akné. Vedci vyhodnotili dotazníky od takmer 50-tisíc dievčat v tínedžerskom veku. Zistili, že mlieko, odstredené mlieko, tvaroh a čerstvý syr spôsobujú akné. Vzniklo vážne podozrenie, že za akné sú zodpovedné hormóny a bioaktívne molekuly v mlieku. Ďalším dôkazom tejto tézy je objavenie istého juhoamerického kmeňa v roku 2002, v ktorom sa akné vôbec nevyskytovalo. Títo ľudia sa celkom zaobišli bez mlieka.

Ryby

Keď hovoríme o tom, čo pleti ubližuje, musíme tiež spomenúť, čo jej pomáha. Do tejto skupiny patria ryby. Ich častou konzumáciou zabraňujeme zápalom v tele, vďaka čomu sa stav našej pokožky zlepší.

Oriešky

Obsahujú selén a zinok a majú nízke glykemické zaťaženie. Pozitívne pôsobia proti zápalom a rôznym nečistotám.

Sušené ovocie

… ale aj banány, avokádo a fenikel – všetky tieto potraviny majú nízky obsah kyselín a nízku glykemickú záťaž. A preto sa stavajú do radu v zozname perfektných potravín, ktoré zaručujú čistú pleť.

Výživový tip pri akné

Keď je vaša hladina cukru v krvi príliš vysoká, pretože vianočného pečiva a vianočných mastných pochúťok (s vysokou glykemickou záťažou) ste pojedli viac než dosť, vašu hladinu cukru v krvi pomôže do rovnováhy dostať pohár vody s dvoma čajovými lyžičkami jablčného octu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #akné #mlieko #jablčný ocot #nečistá pleť #glykemická záťaž