Vaginoplastika nie je módny výstrelok plastickej chirurgie

Tam "dolu" ako za mladých čias. Vaginoplastika patrí medzi výkony plastickej estetickej gynekológie a v súčasnosti je ešte stále tabu. Jej cieľom je remodelácia vchodu do pošvy alebo pošvy samotnej najčastejšie z estetických dôvodov alebo pri snahe o lepšie prežívanie pohlavného styku.

03.01.2016 06:00
intimita, nohavičky, lupa, bielizeň, vagína,... Foto:
Prežívanie sexuálneho života je podľa odborníka komplexná záležitosť, ktorá spája vnímanie vlastných pohlavných orgánov s celkovým pocitom pohody a vyrovnanosti.
debata (3)

Podľa gynekológa MUDr. Petra Bielika, PhD., z polikliniky NovaMed v Banskej Bystrici to nie je nejaký výstrelok žien, ktoré už nevedia, čo so sebou. „Estetické úpravy v intímnej oblasti sú v Spojených štátoch a vyspelých krajinách Európy rovnako časté ako plastiky v oblasti tváre.“

Prežívanie sexuálneho života je podľa odborníka komplexná záležitosť, ktorá spája vnímanie vlastných pohlavných orgánov s celkovým pocitom pohody a vyrovnanosti. „Všetko sa to spája v našom mozgu,“ tvrdí MUDr. Peter Bielik. „Ženy často hodnotia svoje fyzické prednosti a nedostatky. Odstránenie problému v intímnej oblasti vedie nielen k zintenzívneniu vnímania sexuálnych pocitov, ale zvýši aj ženské sebavedomie.“ Dôvody, pre ktoré ženy prichádzajú na vaginoplastiku, sú rôzne. Cieľom je remodelácia vchodu do pošvy alebo pošvy samotnej. „Len u časti žien však ide o nadmerne rozšírený pošvový vchod, či už vrodený, alebo získaný, napríklad po pôrodoch.“

O týchto druhoch zákrokov sa takmer nehovorí. Pritom takmer polovica dospelých žien v strednom a vyššom veku uvádza, že nie sú schopné dosiahnuť maximálne uspokojenie pre problémy v intímnych partiách po pôrode alebo v súvislosti s prechodom.

Ideálna kandidátka

Pani Alena z krajského mesta má po štyridsiatke a tri školopovinné deti. Hoci mali všetky okolo štyroch kilogramov, rodila ich prirodzenou cestou. Pri prvom pôrode sa nevyhla nástrihu, tým skôr, že dieťaťu bolo treba pomôcť na svet kliešťami. Tretí pôrod prebiehal pomerne hladko a rýchlo a pôrodník si pravdepodobne myslel, že nástrih už nie je nevyhnutný. Skončilo sa to natrhnutím hrádze a po pôrode ju hodinu zošívali. "Rana sa neskôr začala otvárať a zástupca prednostu kliniky, ktorý ma dva dni po pôrode kontroloval, mi povedal, že som zošitá nakrivo.

Chcel, aby som okamžite išla na ďalší zákrok, to však znamenalo krátkodobú, ale celkovú anestéziu a prerušenie dojčenia. Hormóny vtedy pracujú, rozplakala som sa a odmietla som. Takže som sedávala doma v repíku ako väčšina šestonedieľok a nejako sa to zahojilo. S odstupom času, keď deti trochu podrástli a odsťahovali sa z našej manželskej postele i spálne, si uvedomujem, že už to nie je také ako predtým. Nepodarené šitie ma občas pri sexe pobolieva a mám pocit voľnosti. Ešte nie sme s manželom takí starí, dobre si rozumieme aj z intímnej stránky.

Kamarátka má muža gynekológa, a tak sa pri jednej fľaši vína dostala na pretras možnosť dať si urobiť vaginoplastiku. Veľmi vážne o tom uvažujem. Myslím, že som ideálna kandidátka." Ak má žena so zle zhojeným poranením po pôrode len estetický problém alebo pocit voľnosti pri pohlavnom styku, poisťovne výkony nehradia. Ak má však aj zdravotný problém, napríklad únik moču alebo problémy s vyprázdňovaním konečníka, diagnostika aj liečba je hradená zo zdravotného poistenia.

Viacero výkonov estetickej gynekológie

Alena by s najväčšou pravdepodobnosťou potrebovala plastiku spojenú so zúžením pošvového vchodu. Do estetickej gynekológie totiž patrí viacero operačných výkonov v tejto oblasti. Je to napríklad modelácia malých pyskov ohanbia, labioplastika, plastika pošvy vaginoplastika aj plastická úprava hrádze perineoplastika. Existuje aj plastická operácia veľkých pyskov. Dnes je možné aj konzervatívne riešenie, ktoré je ambulantné a bezbolestné. „Ide o nechirurgický a neinvazívny remodeling pošvového vchodu a pyskov ohanbia a zlepšenie sexuálneho žinota klientky s pomocou tepelnej energie pozitívne ovplyvňujúcej nervové zakončenia a kolagénové vlákna v tejto oblasti,“ vysvetľuje MUDr. Bielik. Prístroj sa nazýva Protege Intima.

Obnove panenskej blany sa zas hovorí hymenoplastika. Tento zákrok je u nás veľmi raritný. „Navrátenie panenstva – hymenoplastika – je plastická operácia, pri ktorej sa vytvára v oblasti pošvového vchodu zúženie imitujúce panenskú blanu, čiže hymen. Snahou je docieliť pri pohlavnom styku slabé krvácanie, ktoré má uistiť muža o tom, že je prvý sexuálny partner. V istých kultúrach je to dôležité. V našich zemepisných šírkach sú zatiaľ požiadavky na tento zákrok zriedkavé, vo svetle súčasných udalostí sa to však môže čoskoro zmeniť.“

Nielen estetické, ale aj medicínske dôvody

Samozrejme, pre vaginoplastiku jestvujú aj medicínske, nielen estetické dôvody. „Najčastejším medicínskym dôvodom je pokles močového mechúra a prednej steny pošvy – cystokéla,“ vysvetľuje odborník. „Inak sa operácie v pošve robia skôr spoločne s inými výkonmi, ako napríklad kolpoperineoplas­tika. Ide o operácie pri poklesoch jednotlivých orgánov malej panvy súvisiace s poškodením panvového dna.“

Vaginoplastika je podľa neho jedinečný zákrok takmer ako každý operačný výkon. Znamená to, že nejestvujú dva, ktoré by prebiehali rovnako. Podľa doktora Bielika jej priebeh a technika závisia od lokálneho nálezu, zručnosti a skúsenosti operatéra a takisto od toho, čo klientka od chirurgického výkonu očakáva. „Podľa toho sa rozhodujeme, či operujeme a remodelujeme len pošvový vchod a stenu pošvy, alebo aj hlbšie uložené tkanivá.“

Zatiaľ čo napríklad labioplastika, úprava malých pyskov ohanbia, sa môže robiť pri celkovej alebo lokálnej anestézii, pri vaginoplastike sa uprednostňuje celková anestézia. „Rešpektujeme však žiadosti klientok, ktoré si vyslovene želajú lokálnu anestéziu,“ hovorí gynekológ z polikliniky NovaMed. Dĺžka operácie závisí od nálezu a typu výkonu. V jednoduchých prípadoch trvá asi 20–30 minút, pri náročnejších dlhšie. „Medzi operatérmi sa často hovorí, že operácia nie sú konské dostihy. Dôležitý je výsledok zákroku, pár minút v týchto prípadoch nerozhoduje.“

Otázky a odpovede na tému vaginoplastika

Ako prebieha hojenie? Je to podobné ako po nástrihu hrádze pri pôrode?
Hojenie závisí od náročnosti a priebehu operácie, ale aj od samotnej ženy – od jej veku, ostatných pridružených ochorení a od starostlivosti v domácom prostredí v pooperačnom období. Ženy, ktoré už majú za sebou pôrod, hodnotia pooperačný priebeh väčšinou lepšie ako počas šestonedelia. Je to asi preto, lebo už majú s podobnou situáciou skúsenosti, výkon si želali a mali možnosť ho plánovať.

Ako dlho trvá práceneschopnosť?
Dĺžka domáceho liečenia je individuálna a ženy to obyčajne riešia dovolenkou, keďže ide o veľmi intímnu záležitosť. Odhadovaný čas je jeden týždeň. Pooperačná kontrola sa naplánuje pri bezproblémovom priebehu asi mesiac po operácii a v prípade potreby o ďalšie tri mesiace.

O aký čas po zákroku je možný pohlavný styk?
Po prvej pooperačnej kontrole, ak všetko prebehlo bez komplikácií. V úvode sexuálneho života po zákroku odborníci vždy odporúčajú používať lubrikačný gél. Konečný efekt vaginoplastiky je možné očakávať až o niekoľko mesiacov.

Má význam vaginoplastika, ak chce žena ešte rodiť?
Ak žena plánuje rodiť do niekoľkých rokov, vaginoplastiku treba odložiť na obdobie po nasledujúcom pôrode. Opačná situácia je, ak plánuje väčší časový interval medzi pôrodmi. Je rozdiel prežiť časť života frustrovaná z estetického problému v intímnej oblasti oproti spokojnosti a plnohodnotnému sexuálnemu životu. Roky života človeku nikto nevráti a treba ich prežiť čo najhodnotnejšie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vagína #plastická chirurgia #vaginoplastika #MUDr. Peter Bielik