Plešivenie: Strata vlasov trápi mužov aj ženy

Na hlave máme priemerne 100- až 150-tisíc vlasov, pričom každý z nich vyrastá z vlasovej cibuľky, folikulu. Počet folikulov na hlave je pevne daný, ich množstvo sa nemení. Z každého z nich počas života môže vyrásť asi 20 nových vlasov. Sú aktívne približne dva až šesť rokov. Vo vyššom veku však nielenže vlasy rastú pomalšie, ale postupne zanikajú aj vlasové folikuly, takže hustota vlasov sa vekom znižuje.

27.03.2016 06:00
plešatosť, vlasy, česanie, kefa na vlasy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najpevnejšie vlasy s najnižším rizikom plešivenia majú orientálci. Ich silné, rovné vlasy s kruhovým prierezom a priemerom vlasu 120 mikrometrov sú veľmi odolné voči vonkajším vplyvom. Ľudia s kučeravým, africkým typom vlasov majú oválny prierez vlasu s priemerom okolo 90 mikrometrov, ich vlasy sú však veľmi náchylné na poškodenie vonkajšími vplyvmi. Najväčšmi variabilný je belošský indoeurópsky typ vlasov, môžu byť rovné, vlnité, v priereze obyčajne eliptické so 70 mikrometrovým priemerom. Tu je však najväčšia pravdepodobnosť plešivenia. Strate vlasov sa odborne hovorí alopécia a trápi obe pohlavia. Väčšmi sa týka mužov, ktorí plešivenie najčastejšie zdedia. Nadmernú stratu vlasov však môžu spôsobiť aj viaceré ochorenia i užívanie niektorých liekov. Odborníci zdôrazňujú, že nijaký prípravok neobnoví vlasový porast, ak už došlo ku zániku vlasových cibuliek, z ktorých vlas vyrastá. Problém treba riešiť v okamihu, keď si človek všimne, že mu vlasy rednú.

Za plešivenie môžu najčastejšie hormóny

Najčastejšou príčinou vypadávania vlasov je účinok hormónov. U mužov, ktorým to predurčuje genetika, to znamená, že plešivenie zdedili, dochádza k tzv. androgenetickému plešiveniu. Ich vlasové cibuľky sú citlivejšie na účinky derivátov mužského pohlavného hormónu testosterónu. Tie skracujú životný cyklus vlasu. V prípade „mužského typu“ plešivenia sa nedá zásadne pomôcť a tento proces sa dá jedine spomaliť. Tu je výraznejším riešením jedine transplantácia vlasov.

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., v Prahe založil prvú špecializovanú poradenskú ambulanciu v ČR na Dermatovenero­logickej klinike Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady v Prahe. Nazýva sa Centrum Zdravé vlasy. Vedúcou lekárkou je tam jeho manželka, tiež dermatologička. „V zásade ku nám prichádzajú tri skupiny pacientov,“ hovorí. „V prvom rade sú to androgenetické alopécie, najmä ak sa týkajú mužov v mladšom veku a žien po päťdesiatke. Asi tretinu tvorí autoimunitné ochorenie alopecia areata, ktoré spôsobuje ložiskové vypadávanie vlasov, často aj rias, obočia. Môže byť veľmi nepríjemné, lebo ak človeku vypadajú riasy, viečka sa mu prehrnú jedno cez druhé, čo je veľmi bolestivé. Tretiu skupinu tvoria nejaké ochorenia kože, resp. vlasovej časti kože v podobe psoriázy či seboroickej dermatitídy. Zápal, zvýšená tvorba kožných buniek či rohovatenie kože spôsobuje poškodenie vlasových folikulov a vlasy vypadávajú. V tejto skupine pacientov musíme liečiť základné ochorenie – často miestnymi kortikoidmi, antimykotikami, kyselinou salicylovou a podobne. Pri alopecii areata pomôže aj fototerapia UVA lúčmi – potláča zápal.“

Na mužské plešivenie tabletky do konca života

Profesor tvrdí, že geneticky podmienené plešivenie, androgenetická alopécia, je dobre riešiteľné u mladých mužov – ak sa s ním začne včas. Problém spočíva v tom, že preparát v podobe tabliet treba užívať trvalo a nemožno ho vysadiť. Ide o známu látku finasterid, ktorá sa používa aj pri liečbe zväčšenej prostaty. Tam sa však dáva 5 mg dávka, zatiaľ čo pri liečbe vypadávania vlasov len 1 mg.

Tri hlavné dôvody vypadávania vlasov

  • 1. genetika – muži aj ženy môžu mať vypadávanie vlasov geneticky podmienené, čiže dedičné. Najčastejšie ide o tzv. mužský typ vypadávania vlasov, pričom gény zodpovedné za plešivenie môžu pochádzať od oboch rodičov a dediť sa dokonca do kríža – z otca na dcéru a z matky na syna.
  • 2. pohlavie – muži trpia vypadávaním vlasov častejšie, pretože tento proces je podmienený hormonálne. Prílev mužských pohlavných hormónov, ktoré sa premieňajú na tzv. dihydrotestosterón (DHT), má tendenciu skracovať životný cyklus vlasu. Korienok vlasu sa tak vyčerpáva, vlasy vyrastajú stále jemnejšie a pomaly ich ubúda. Ženy sú s výnimkou hormonálnych porúch, stresu a psychologických šokov tohto javu ušetrené, a to vďaka estrogénu. Po menopauze však aj u žien môže nastúpiť trvalejšia rozptýlená forma plešivenia.
  • 3. miesto výskytu – pri tzv. mužskom type vypadávania vlasov nie sú všetky vlasové vačky zasiahnuté rovnako, na niektorých miestach, napr. na temene u mužov, nezanikajú. Najčastejšie bývajú zasiahnuté v oblasti nad čelom a na temene hlavy, pričom vzniká tzv. veniec vlasov. Ženám aj pri dedične podmienenom vypadávaní vlasov ostáva zachovaná tzv. implantačná línia (vlasy na čele) a vlasy na temene sa im len preriedia.

„Problém mužského typu plešatenia totiž spôsobujú mužské pohlavné hormóny androgény,“ vysvetľuje prof. Arenberger. Nadviažu sa na vlasové vačky a začnú ich poškodzovať. Táto účinná látka spomínanej väzbe bráni. Samozrejme, neurobíme z muža ženu, k nijakým hormonálnym zmenám nedochádza. V ČR je k dispozícii 1¤mg aj 5¤mg dávka finasteridu, obe sú na lekársky predpis, pri urologickej indikácii to hradí poisťovňa, pri tomto dermatologickom probléme si pacient hradí liečbu v plnej výške sám. Jedine, že by mal otecka so zväčšenou prostatou a štvrtil by si jeho tabletky," smeje sa dermatológ.

U žien finasterid v tomto smere veľmi nefunguje. Robili sa klinické štúdie a efekt bol minimálny. Jestvujú však roztoky s obsahom estrogénov, ktoré do určitej miery dokážu pomôcť. Aj na vlasový porast žien má totiž vplyv hladina hormónov. Ženy pred mužským typom plešivenia ochraňuje ženský pohlavný hormón estrogén. Po menopauze však hladina estrogénov klesá a k slovu sa dostávajú androgény.

Výživa vlasových cibuliek

U mladších žien, čo sa týka vypadávania vlasov, často ide o dočasnú záležitosť. Napríklad počas tehotenstva, keď nedochádza k pravidelnému kolísaniu hladín hormónov v rámci normálneho menštruačného cyklu a zastaví sa fyziologické vypadávanie vlasov. Po pôrode začnú následne vlasy vypadávať vo zvýšenom množstve, ale najneskôr po skončení dojčenia sa táto strata dostane do normálu. Nejde teda o chorobný stav.

Jestvujú viaceré príčiny vypadávania vlasov, ktoré sa dajú pozitívne ovplyvniť dostatočnou výživou vlasových cibuliek: zlá kvalita vlasov po akútnom ochorení či pri rekonvalescencii po operačnom zákroku, po prudkom schudnutí, strese, po mechanickom namáhaní vlasov či ich poškodení nevhodne zvolenými prípravkami, v období po letnej dovolenke bohatej na vysušujúce slnko, slanú vodu a podobne. Pomáha aminokyselina metionín, ktorá podľa názoru profesora objektívne funguje. Tí, čo ju užívajú, si častejšie musia strihať nechty na rukách. Ostatné látky v prípravkoch považuje skôr za pomocné.

Tri etapy vlasového cyklu

Rastová (anagénna) fáza – trvá približne 4–7 rokov a nachádza sa v nej približne 80–85 % vlasov. Počas tejto fázy vlasy samovoľne nevypadávajú.

Prechodná (katagénna) fáza – trvá približne 2 týždne a za normálnych okolností sa v prechodnej fáze nachádza približne 1–3 % vlasov. Viac percent vlasov sa v tejto fáze nachádza iba pri difúznom (roztrúsenom) plešivení, ktoré nie je ohraničené len na nejakú časť hlavy (ohraničené okrúhle ložiská spôsobuje napr. alopecia arreata).

Pokojová (telogénna) fáza – obyčajne trvá 3 až 4 mesiace a je to fáza pred vypadnutím vlasu. Obyčajne je vlasov v tejto fáze okolo 19 % v oblasti nad čelom a 21 % v oblasti na záhlaví. Pri mužskej plešivosti spôsobenej prevahou mužských pohlavných hormónov je vyššie zastúpenie tejto vlasovej fázy iba vo vzorke z čelovej oblasti, pretože tento typ plešivenia sa začína tvorbou kútov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plešatosť #vlas