Pančuchy, čo zdravo stláčajú žily

Kompresívna terapia má pri liečbe chronickej žilovej nedostatočnosti svoj nezastupiteľný význam. Ak mávate po náročnom dni pocit ťažkých, unavených nôh, máte nábeh na kŕčové žily alebo sa už na chronickú žilovú nedostatočnosť liečite, na kompresívne pančuchy by ste nemali zabúdať. Možno vám dokonca stačia podkolienky, polostehenné či stehenné pančuchy.

22.05.2016 09:57
kŕčové žily, varixy, kompresia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podstatou chronickej žilovej nedostatočnosti, ktorej jednou formou sú známe kŕčové žily, je oslabenie žilových stien. Žila sa nemôže dobre vyprázdňovať, hromadí sa v nej krv, a tak sa rozšíri. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že práve kompresívna liečba plní hlavnú úlohu pri chronickej žilovej nedostatočnosti a lieky na žily sú len doplnková liečba k pančuchám. Kompresia znamená tlak. Sťahovacia pančucha teda vytvorí tlak na rozšírené žily a zúži ich prierez, aby sa žilové chlopne mohli lepšie uzatvárať. Vďaka tomu sa zvýši rýchlosť prúdenia žilovej krvi. Lepší tok krvi smerom ku srdcu znižuje aj nebezpečenstvo vzniku trombózy a následne aj embólie.

Mnohí pacienti kompresívnu terapiu podceňujú alebo ju úplne odmietajú. Mladšie ženy z módnych dôvodov, lenže dnes už sťahujúce pančuchy nie sú tie nepekné hnedé tvrdé gumové pančuchové nohavice ako kedysi. Pre iných sú vraj nepohodlné, najmä počas teplejších dní. „Dnes sú však v mnohých firmách priestory s klímou, podobne je to aj v lietadlách, autobusoch či autách. A kompresívne pančuchy je vhodné obliecť si najmä počas dlhého sedenia či státia, keď človek nemá možnosť povystierať si nohy, nieto si ich vyložiť do vodorovnej polohy,“ hovorí prof. MUDr. Viera Štvrtinová, CSc., angiologička z Bratislavy.

Existujú štyri kompresívne triedy elastických pančúch. Na prvú, podpornú, nepripláca zdravotná poisťovňa. Táto mierna kompresia je však naozaj len prevencia pocitov unavených, ťažkých nôh po dlhom čase státia pre ženy bez výraznejších vonkajších známok žilového ochorenia, pre začínajúce kŕčové žily v podobe metličiek, ako podpora pre tehotné, ktoré nemajú viditeľné kŕčové žily. Tieto pančuchy vo všeobecnosti obsahujú najmenšie množstvo lycry, resp. elastanu v tkanom materiáli. Najslabšia prevencia by mali byť pančuchy so silou vlákna 70 DEN, ak už na nohách sú metličky, odporúča sa aspoň 140 DEN. DEN, čiže denier, vyjadruje silu textilného vlákna použitého na výrobu pančúch. Čím je toto číslo väčšie, tým silnejší a menej priehľadný je výrobok.

Pančuchy sa delia do tried podľa veľkosti tlaku, ktorý je v oblasti členka:

  • kompresívna trieda A (tlak 10 – 17 mmHg)
  • I. kompresívna trieda (18 – 21 mmHg)
  • II. kompresívna trieda (23 – 32 mmHg)
  • III. kompresívna trieda (34 – 46 mmHg)
  • IV. kompresívna trieda (nad 49 mmHg)
(Zdroj: www.aries.eu)

Lekári vo všeobecnosti najčastejšie predpisujú druhý kompresívny stupeň, trojka a ojedinele aj štvorka sú určené pre závažné stavy. Na kompresívne pančuchy druhej až štvrtej triedy môže vypísať zdravotný poukaz lekár – angiológ, cievny chirurg, dermatológ, tehotným gynekológ. Sú rozdelené podľa tlaku, ktorým pôsobia v oblasti dolnej tretiny predkolenia. Tam musí byť najvyšší, smerom nahor klesá. Je veľmi dôležité zvoliť správnu veľkosť pančúch! Poradiť a odmerať obvody konštantných miest na končatine by mali v zdravotníckych potrebách. Inak je potrebné veľkosť pančúch merať hneď ráno po prebudení (kým nohy neopuchnú) a rozhodovať sa podľa tabuliek jednotlivých výrobcov. Pre pacientov s neštandardnými a nesúmernými mierami je možné vyrobiť kompresívne produkty aj individuálne. Ak pacient nosí kompresívne pančuchy, sám pocíti zníženie ťažoby, tlaku i opuchov na svojich nohách. Ustúpia nielen bolesti, ale často aj nočné kŕče.

Príznaky žilového ochorenia

  • pocit ťažkých nôh
  • bolesť v nohách
  • pocit napätia v nohách
  • opuchy nôh
  • nepokojné či unavené nohy
  • pocit, akoby vám noha išla „prasknúť“
  • kŕče v lýtkach
  • tŕpnutie nôh

Ako si zvyknúť na kompresívne pančuchy

  • na pančuchy je potrebné si zvykať, začať ich nosiť 2–4 hodiny denne a dĺžku nosenia postupne predlžovať
  • kompresívne pančuchy sa nosia preventívne počas dňa, najmä pri záťaži, aby zabránili bolestiam, napätiu v lýtkach a pozáťažovým opuchom dolných končatín v popoludňajších hodinách a večer
  • pančuchy sa navliekajú ráno, skôr ako človek vstane z postele (vyššie kompresívne triedy, najmä tretia a štvrtá), kým ešte nevzniknú opuchy, treba si z ruky sňať šperky ako prstene, náramky či hodinky, aby nepoškodili vlákna
  • niektorí výrobcovia odporúčajú pre ľahšie obliekanie gumové rukavice (pre prvú a druhú kompresívnu triedu nie sú potrebné)
  • počas spánku sa kompresívne pančuchy nenosia, úľavu možno dosiahnuť polohovaním končatín (podložiť nohy postele, matrac v mieste nôh)
  • sťahovacie pančuchy dnes vydržia pol roka, kým tkanina nestratí na pevnosti a tlakový účinok nezoslabne
  • pravidelné pranie v mydlovej vode je dôležité z hygienických dôvodov, ale obnovuje aj pevnosť pančúch roztiahnutých pri nosení
  • pri praní kompresívnych pančúch sa neodporúča používať aviváž, lepivosť silikónového prúžku na stehenných „samodržkách“ obnovuje odmasťovací prostriedok, neobliekať si ich na nakrémované končatiny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nohy #kompresívna liečba #kŕčové žily #kompresívne punčochy