Príznaky rosacey zhoršuje alkohol, slnko aj stres

Kožné ochorenie známe skôr pod latinským rosacea ako slovenským „ružovka“, sa spočiatku prejavuje nevinne, teda ako suchá koža. Choroba však postupuje a k príznakom suchej kože sa pridávajú ďalšie, všetky sú nepríjemné.

14.06.2016 06:00
rosacea, začervenanie tváre, ružovka Foto:
Nejde len o suchú pokožku...
debata

Rosacea je viditeľné chronické zápalové ochorenie kože, ktoré sa objavuje predovšetkým na tvári. O možných príčinách ochorenia sa doteraz len špekuľovalo. V týchto diskusiách sa ako príčina objavovala napríklad prehnaná reakcia imunitného systému, osídlenie kože roztočom kožníka tukového (žije vo vlasových folikuloch) či porucha regulácie ciev. Rosacea sa vyskytuje len zriedka pred tridsiatym rokom života. Postihuje predovšetkým ľudí s bledou pokožkou a keďže rolu hrajú aj genetické faktory, postihnutí mávajú príbuzných, ktorých rosacea tiež potrápila.

Ochorenie má tri štádiá

1. stupeň: Rosacea erythemato-teleangiectatica
Na lícach a na nose vidno dočasné začervenanie, prítomné môžu byť aj rozšírené cievky. V ojedinelých prípadoch sa môžu príznaky ružovky vyskytnúť aj na pokožke hlavy, krku a na hrudníku.

2. stupeň: Rosacea papulopustulosa
Začervenanie je dlhodobé a hnisavé pľuzgieriky nie sú výnimkou. Koža je podráždená a môže pichať alebo páliť.

3. stupeň: Rosacea hypertrophica
Na rad prichádza zhrubnutie kože, najmä na lícach, na nose, na brade a na čele. Objaviť sa môžu aj výrastky. Tieto sa vytvoria predovšetkým v oblasti nosa, čo spôsobí tzv. zemiakový nos, ale aj na ušiach, na brade alebo dokonca na očných viečkach.

Pripomeňme však, že rosacea vôbec nemusí mať progresívny priebeh. Môže mať príznaky prvého stupňa, s tým, že tie sa už nezhoršujú.

Zhoršenie príznakov

Keďže príznaky rosacey zhoršuje priame slnečné svetlo, je na mieste venovať dostatočnú pozornosť ochrane pred slnkom – natierať sa opaľovacím krémom a používať pokrývku hlavy. Stav sa však môže zhoršiť aj počas zimných, mrazivých dní. Vtedy treba pokožku chrániť pred chladom. Zhoršenie príznakov môže podporiť aj konzumácia niektorých potravín, do tejto skupiny patria korenisté jedlá alebo citrusové plody. Dermatológovia odporúčajú viesť si potravinový denník a vďaka nemu prísť na to, ktoré z jedál nám ubližuje. Ideálny v tomto prípade nie je alkohol, určité výrobky určené na ošetrenie pleti, občas robí pleti zle šport a celkom určite psychický stres.

Starostlivosť a prevencia

Okrem toho, že zabránime tomu, aby sa príznaky nezhoršovali, správnou staroslitovsťou o pleť sa postaráme o to, aby sa ochorenie nezhoršilo. Neodporúča sa umývať v príliš horúcej alebo príliš studenej vode, stres postinutej pokožke spôsobuje aj vápenatá voda. Pri utieraní treba používať mäkký uterák a utierať sa ľahkými dotykmi. Červené miesta na tvári možno zakryť korektorom alebo krycím make-upom. Aj v tomto prípade je potrebné dbať na to, aby bol výrobok vhodný, treba sa poradiť s kozmetičkou alebo s lekárnikom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #koza #začervenanie #rosacea #rozšírené cievky #líca #čelo