Krivé zuby: Neviditeľný strojček ich diskrétne vyrovná

Vyrovnávanie zubov nie je len záležitosť detského veku. Strojčeky na zuby nosia aj dospelí. V súčasnosti je dostupná aj metóda neviditeľných snímateľných strojčekov v podobe priesvitnej pružnej dlahy z umelej hmoty.

16.06.2016 06:00
zuby, zubár, zubný strojček Foto:
Invisalign je vlastne priesvitná násadka z umelej hmoty, ktorú vyrobia v Spojených štátoch na základe odtlačku pacientových zubov a softvérom vypracovaného 3D plánu liečby. Dlahu si pacient nasadí na zuby a mal by ju nosiť 22 hodín denne.
debata (2)

Mnohí dospelí v detstve z rôznych dôvodov neabsolvovali čeľustno-ortodontickú liečbu, resp. nemali také možnosti posúvania zubov s pomocou fixných aparátov, aké sú dnes. „Možno strojček na zuby aj nosili, avšak len snímateľný, a to v ich prípade nestačilo,“ hovorí MUDr. Simona Dianišková, PhD., jedna z prvých čeľustných ortopédok, ktorá bola v SR certifikovaná pre systém Invisalign. „Títo dospelí by mali dostať informáciu, že dnes je u nás dostupná aj metóda neviditeľných snímateľných strojčekov. Nie každý totiž z titulu svojej profesie či pozície v práci považuje za vhodné nosiť na zuboch nalepený fixný aparát, ktorý štandardne pozostáva zo systému kovových zámok a drôtika.“

Na svete sa metódou Invisalign lieči už viac ako 3,5 milióna pacientov.

Počas jedenia a pitia vybrať z úst

Invisalign je vlastne priesvitná násadka z umelej hmoty, ktorú vyrobia v Spojených štátoch na základe odtlačku pacientových zubov a softvérom vypracovaného 3D plánu liečby. Dlahu si pacient nasadí na zuby a mal by ju nosiť 22 hodín denne. Zvyšný čas je určený na jedenie a umývanie zubov. „Tých dláh dostane pacient v skutočnosti veľa, od 7 do 40 kusov, podľa jeho individuálnej potreby,“ podotýka MUDr. Dianišková. Každú z nich nosí určité obdobie – približne dva týždne – a každá posunie zuby kúsok po kúsku do určitej želanej polohy. Pacient si ich vymieňa sám s tým, že na kontrolu chodí každé štyri až osem týždňov. „Najmä v prípade zahraničných klientov sa ten interval snažíme natiahnuť na dlhšie obdobie. Domov vždy dostane dve-tri nové dlahy s inštrukciou, kedy prejsť na ďalšiu.“

Materiál je termoaktívna polykarbonátová fólia, ktorá je pohodlná, pretože nemá nijaké kovové drôty ani držiaky, ktoré by mohli dráždiť sliznicu úst. Dlaha je pružná, nie je však určená na to, aby sa s ňou jedlo. Počas jedenia si ju teda pacient vyberá z úst. Podobne by to malo byť aj pri pití s výnimkou čistej vody. Treba si uvedomiť, že sladké nápoje sa dostanú pod dlahu a zuby sa tak doslova hodiny „kúpu“ v cukre. Pri nosení dlahy sa neodporúča ani žuť žuvačky.

Zuby „vo výklade“

Keďže dlaha sa dá zo zubov ľahko sňať, pacient si môže dôkladne vyčistiť chrup, čo je oproti fixným aparátom veľká výhoda. Pri nosení fixných aparátov totiž dosť často vzniká problém, že ak sú zuby v okolí nalepených zámok (brekiet) a pod napruženým drôtikom nedostatočne očistené, u týchto nedôsledných pacientov dochádza k odvápneniu skloviny, neskôr dokonca k tvorbe kazu. Po sňatí strojčeka má pacient zuby rovné, ale pokazené. Aj preto mnohí čeľustní ortopédi opakovane zdôrazňujú potrebu precíznej dentálnej hygieny a ak ju pacient nie je schopný dodržať, radšej mu zuby nevyrovnávať. Lepšie sú krivé a zdravé. Samotné čistenie zubov s pomocou všetkých pomôcok v podobe špeciálnej zubnej kefky určenej na strojček, medzizubných kefiek, jednozväzkovej kefky v okolí zámok a pod drôtikom v prípade fixného aparátu je zvládnuteľné, hoci zaberie viac času. Pacient, ktorý si však z úst vyberie priesvitnú dlahu, si štandardne očistí chrup, kde mu na zuboch nič neprekáža a nelimituje ho v čistení.

Dlahy sa dajú použiť nielen na vlastné zuby, ale aj na chrup s implantátmi, so živicovými či kovovými náhradami. Taktiež môžu poslúžiť ako nosič chemických látok alebo liečiv podávaných počas ortodontickej liečby. Pacienti s chýbajúcim zubom si dokonca do dlahy môžu vložiť protetický náhradný zub, takže ich úsmev nebude „deravý“. Výhodou Invisalignu je ešte aj to, že hneď od začiatku je dobre viditeľné, ako sa zuby vyrovnávajú. Výhody nového úsmevu tak možno využiť skôr, ako sa skončí celá liečba. Sú doslova ako „vo výklade“.

Aj verzia pre mladistvých

„Existuje aj verzia pre adolescentov,“ podotýka MUDr. Simona Dianišková, PhD. „Hoci je pravda, že v prípade detských pacientov je niekedy lepšie mať strojček nasadený napevno, aby si ho nedávali pričasto dole.“ Na dlahe Invisalign Teen je však zabudovaný indikátor, ktorý ukazuje, koľko hodín bol neviditeľný strojček nosený. Tento indikátor opotrebovania totiž používaním mení odtieň z modrého na priehľadný. Okrem toho majú dlahy určené tínedžerom zvláštne funkcie, ktorých účelom je kompenzovať rast očných zubov a trvalých stoličiek. Detský pacient má počas liečby k dispozícii aj šesť dláh navyše, pretože sa počíta s ich stratou.

Dĺžka liečby je individuálna, v zásade sa však nelíši od trvania čeľustno-ortodontickej terapie fixným aparátom. Môže to byť od deväť mesiacov až do dvoch rokov. Na tento strojček však ani v prípade detí neprispieva zdravotná poisťovňa. Vo všeobecnosti treba rátať s 3– až 6-tisíc eurami na celú dobu liečby.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
zuby, zubár, zubný strojček Ilustračné foto.

Otázky a odpovede o neviditeľnom strojčeku

Ako funguje Invisalign?
Vyrovnávače Invisalign fungujú na princípe riadeného posúvania zubov. Na rozdiel od tradičných zubných strojčekov Invisalign nielenže riadi rozsah posúvania každého vyrovnávača, ale aj čas posúvania. Takže v každej etape môžu byť posúvané len určité zuby v závislosti od plánu liečby pre konkrétnu etapu. Týmto spôsobom sa sila aplikuje efektívne na posúvanie zubov do žiadanej určenej pozície.

Z čoho sú vyrobené vyrovnávače?
Z pevného zdravotníckeho termoplastu, ktorý bol špeciálne vyvinutý pre tento systém. Vyrábajú sa individuálne na mieru a pevne priliehajú k zubom.

Ako dlho trvá liečba?
Celková doba trvania terapie závisí od zložitosti liečby a je všeobecne porovnateľná s nosením tradičného zubného strojčeka, čo je obyčajne do 18 mesiacov. Rozhoduje o tom čeľustný ortopéd.

Je zubný mostík v ústach prekážkou liečby?
Vzhľadom na to, že mostíky pevne spájajú dva alebo viac zubov dohromady, vytvárajú pri posúvaní zubov veľký odpor. Len čeľustný ortopéd môže rozhodnúť, či je systém Invisalign v takomto prípade vhodný.

Dokáže neviditeľný strojček napraviť poposúvané zuby aj po predchádzajúcej ortodontickej liečbe?
Viacero pacientov liečených Invisalignom už v minulosti podstúpilo liečbu zubným strojčekom, často v detstve. Invisalign obyčajne dokáže napraviť recidívu, ku ktorej došlo po skončení liečby bežným zubným strojčekom.

Zdroj: www.invisalign.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #fixný aparát #strojček #MUDr. Simona Dianišková