Ľadový kúpeľ - dobrý proti celulitíde, vyčistí aj pleť!

Krásna pleť bez stôp po akné a predovšetkým zbohom celulitíde! Aj to sú dôvody, prečo by sme si aspoň raz týždenne mali dopriať trojminútový kúpeľ v ľadovej vode.

02.08.2016 06:00
vaňa Foto:
Dať si vaňu je super, na ľadovú treba poriadnu dávku odvahy. Výsledok vraj stojí za to.
debata

Treba poriadnu dávku odvahy na to, aby sme si ľahli do vane „vydláždenej“ ľadovými kockami. Každopádne však táto procedúra prinesie zaslúžené ovocie, ide totiž o skutočný zdravotný zázrak a elixír krásy. Takýto ľadový kúpeľ totiž nielenže prinesie náš krvný obeh do švungu, ale tiež posilní náš imunitný systém. Navyše, možno ho považovať aj za domáci prostriedok proti celulitíde a nečistej pleti.

Boj proti celulitíde

Z ľadovej kúry pokožka skutočne profituje. V chladnej vode sa stimuluje krvný obeh – a tým pádom sa pumpuje na povrch pokožky viac živín. Sťahujú sa rozšírené póry a uzavreté sa nenaplnia mazom tak ľahko – komedony majú na svoj vznik oveľa nižšie šance. Pokožka pôsobí vďaka lepšej cirkulácii čistejšie a je aj ružovejšia. Hoci nemožno vravieť o zázračnom proticelulitídovom prostriedku, faktom ostáva, že ľadový šok pôsobí preventívne a zabraňuje tomu, aby sa stav pokožky zhoršil.

Proti svalovej horúčke

Kúpeľ v ľadovej vode môže aj zmierniť bolesť svalov. Výskumníci okolo Chrisa Bleakleyho zo Severného Írska, presnejšie z univerzity v Ulster analyzovali 17 štúdií týkajúcich sa ošetrení boľavých svalov studenou vodou či obkladmi. Ukázalo sa, že studené teploty pozitívne prispievajú k tomu, aby sa prietok krvi „rozložil“. Telo tým pádom nezadržiava vodu a nevznikajú opuchy. Štúdie zahŕňajú dovedna 366 testujúcich, poväčšine ide o mladých mužov. Po tom, ako behali, bicyklovali alebo boli aktívni v kolektívnom športe, vliezli do studenej vody, (ktorá mala od 5 do 15 stupňov) a ostali v nej aspoň tri minúty, najdlhšie však pol hodiny. Výsledok štúdie hovoril jasnou rečou: Testovaných účastníkov trápili bolesti svalov menej, ako ostatných účastníkov v iných testovacích skupinách.

Príprava kúpeľa

Napustite si vaňu studenou vodou a aby bola ľadová, pridajte do nej vrecká s kockami ľadu. Potom si do vane ľahnite, nie však na dlhšie ako na päť minút. Prvýkrát je to šok, na druhý či tretíkrát už to bude o čosi príjemnejšie. Výsledok vraj stojí za to. Kto nemá doma vaňu, stačí, ak si vloží nohy do lavóra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #celulitída #pleť #opuch #krvný obeh #ľadový kúpeľ