Zubné implantáty: Umenie v ústach

Na stratu zuba, najmä ak to pri úsmeve nie je veľmi vidieť, si poniektorí veľmi rýchlo zvyknú. Chýbajúci zub, resp. priveľká medzera, ktorá po ňom ostala, sa však časom stáva problémom pre ostatné zuby.

06.11.2016 06:00
úsmev, zuby, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Okrem estetických problémov dochádza v mieste chýbajúceho zuba k ústupu kosti. „Chýbajúci zub môže spôsobiť aj funkčné problémy, hoci pri žuvaní,“ vysvetľuje Dr. Libor Michna, MSc., zo stomatologickej kliniky ArtDentistic v Bratislave. Okolité zuby majú navyše tendenciu sa do medzery poposúvať a v horšom prípade hrozí kolaps zuboradia.

„Mne dlhé roky chýbala dolná šestka,“ hovorí 45-ročná Beata z Bratislavy. „Keďže nemám založené ani dolné päťky, mala som vpravo dole celkom slušnú medzeru medzi štvorkou a sedmičkou. Zvykla som si na to. Po istom čase ma však stomatológ upozornil, že v hornom zuboradí sa mi začína vysúvať von protiľahlá šestka. Chýbal jej žuvací protitlak. Povedal mi, že ak sa s tým nerozhodnem niečo robiť, časom prídem aj o horný zub. A tak som sa rozhodla pre implantát…“

V súčasnosti sa problém chýbajúceho jedného či viacerých zubov rieši rôznymi spôsobmi. Možno sa rozhodnúť pre konvenčný mostík alebo snímateľnú protézu. „Zatiaľ čo pri prvej alternatíve dochádza k obrúseniu priľahlých zubov, pri protéze zas trpí zub, o ktorý sa náhrada opiera, a zároveň aj mäkké a tvrdé tkanivo pod ňou. Z tohto pohľadu je ideálnym riešením dentálny implantát,“ hovorí Libor Michna.

Dentálny implantát je funkčná, estetická, takmer dokonalá náhrada chýbajúceho zuba. Doktor Michna a jeho tím pracujú s titánovými implantátmi, ktoré sú kompatibilné s ľudským organizmom. „Do kosti pacienta sa namiesto koreňa navŕta titánová náhrada. Po zahojení sa na tento implantát nasadí titánová nadstavba a následne keramická korunka, ktorá je ako jediná viditeľná voľným okom,“ opisuje priebeh zákroku Dr. Libor Michna MSc., zo stomatologickej kliniky ArtDentistic.

Implantológ Dr. Libor Michna využíva aj plánovací softvér. Vďaka nemu, CT vyšetreniam a skúsenostiam dokáže implantát zaviesť do optimálnej polohy a následne vytvoriť dokonalý tvar keramickej korunky. Tým pacientom zaručuje precíznosť celého procesu a v konečnom dôsledku dokonalý výsledok. „Mnoho pacientov sa muselo doteraz spoľahnúť na skúsenosti a zručnosti svojho zubného lekára. V prípade pochybení mohol byť implantát aplikovaný zle a korunka tiež nemusela mať ideálny tvar. Náš softvér vie zobraziť celý priebeh zákroku a jeho výsledok ešte pred samotným úkonom. To pacienta ušetrí aj od zbytočnej bolesti,“ pochvaľuje si Libor Michna, ktorý implantológiu považuje za umenie.

Pred zákrokom je potrebné absolvovať komplexné vyšetrenie chrupu a ústnej dutiny. Jeho súčasťou je CT vyšetrenie, dôsledne sa sleduje aj stav mäkkých a tvrdých tkanív. „Pacientov zdravotný stav musí byť pred zákrokom dobrý, ide totiž o chirurgický zákrok a zakladáme si na dôslednosti. Práve vďaka tomu predstavujú implantáty nádej aj pre tých, čo trpia parodontitídou. Aj im vieme pomôcť, ale primárne sa musíme zamerať práve na toto ochorenie. Až potom sa môžeme pustiť do implantátov,“ vysvetľuje doktor Michna. Hojenie rán obyčajne prebieha bez komplikácií i bez bolesti. V ojedinelých prípadoch sa vyskytne mierny pooperačný opuch. „Celkové zhojenie implantátu s kosťou pacienta trvá približne tri mesiace. Po zákroku odporúčame pacientom konzumovať na krátky čas mäkšiu stravu, obmedziť horúce jedlá a nápoje, vyhnúť sa fyzickej námahe.

„Bála som sa, priznávam, ale bola to úplná stomatologická rutina,“ spomína na zavádzanie svojho implantátu Beata. „Vďaka lokálnej anestézii som pri zavádzaní necítila nič. Už dva dni predtým som si nasadila antibiotiká v rámci prevencie infekcie. Po zavedení implantátu v ústach neostáva otvorená rana ako po trhaní zuba. Večer po zákroku som si vystačila s dávkou ibuprofénu, a keďže som si po príchode domov priložila na líce studený obklad, miesto mi ani neopuchlo. V tejto fáze mi implantát zrastá s kosťou, ale už sa teším na korunku.“

Nasadenie keramickej korunky je veľmi rýchly proces, vzhľadom na predchádzajúce plánovanie pacient z ambulancie odchádza už po polhodine. Potom to už môže naplno s úsmevom rozbaliť.

Zubné implantáty

Dentálny implantát. Foto: SHUTTERSTOCK
zub, implantát Dentálny implantát.
  • Zlepšujú vzhľad: Je logické, že každý vyzerá lepšie s kompletným chrupom bez „štrbavého úsmevu“.
  • Zlepšujú komfort a reč: Obmedzujú mumlanie, mliaskanie, nezreteľnú výslovnosť.
  • Zjednodušujú prijímanie potravy: Ľudia so snímateľnými náhradami zubov (protézami) pri jedení dosiahnu len 15–20 % efektivitu v porovnaní s tými, ktorí majú zdravý chrup. Až 90 % ľudí so snímateľnými náhradami má problém pri žuvaní.
  • Nepoškodzujú susedné zuby: Pri strate zuba nie je porebné obrusovať susedné zuby, ktoré sú často nepoškodené.
  • Spomaľujú stratu kosti: Pri protézach často dochádza ku ustupovaniu kosti na hornej či dolnej čeľusti. Pri implantáte sa kosť namáha, takže jej ubúdanie sa spomalí.
  • Poskytujú možnosť upevnenia protézy: Už dva alebo štyri implantáty zabránia uvoľňovaniu alebo vypadávaniu protézy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zub #stomatológ #implantát #zubný kaz #Dr. Libor Michna