Najväčšie slnečné mýty a pravdy

V tieni nehrozí úpal, pri športe sa skôr opálime, parfum a slnko sa neznášajú. Naozaj?

28.06.2017 10:00
leto, slnko, koža, opalovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

V tieni sa nespálime

Žiaľ, tieň nechráni pred spálením pokožky – predovšetkým keď človek leží v blízkosti bazéna alebo na pláži, keďže voda odráža 80 percent slnečného žiarenia. Ani slnečník nie je stopercentnou ochranou. Ak má jeho látka nízku kvalitu, slnečné žiarenie prenikne – aj pod nekvalitným slnečníkom teda hrozí spálenie.

Vodeodolné opaľovacie krémy: Raz a stačí

Ak sa vyberiete kúpať a natriete sa s vodeodolným opaľovacím krémom, po cca. 40 minútach sa vyparí až 50 percent ochranného účinku. A preto – treba sa znova natrieť. A znova.

Čím vyšší faktor, tým dlhší pobyt na slnku

Výška ochranného faktoru nie je závislá od dĺžky času, ktorý strávime na slnku, ale od typu pokožky. Čím ju má človek bledšiu alebo má tendenciu k tvorbe pigmentových fľakov, tým vyšší musí voliť ochranný faktor. Napriek tomu však pokožku lepšie ochránime ochranným faktorom 50 ako 10 a preto, logicky, môžeme ostať na slnku dlhšie. Pozor, každé dve hodiny sa treba znova natrieť, bez ohľadu na to, či sme (ne)boli vo vode.

Ak sa natriem dvakrát, zvýšim ochranu

Dvojitou dávkou opaľovacieho krému s ochranným faktorom 20 nevykúzlime 40-tku! Keď sa natrieme hustejšou vrstvou, pokožku lepšie neochránime. Pravdou však je, že častokrát nanášame málo krému, vrstva je príliš tenučká. Pravidlo, ktorým nič nepokazíte, hovorí o jednej polievkovej lyžici opaľovacieho krému, ak hovoríme o tvári.

Odev chráni pred slnkom

Správne, oblečenie chráni pokožku pred UV žiarením. Látka však nemusí byť husto tkaná. Bavlna napríklad zle absorbuje UV-B žiarenie, ktoré spôsobuje spálenie, zato polyester poskytuje dostatočnú ochranu, v ňom sa však, žiaľ, oveľa viac potíme. Voľné a tmavé oblečenie ochráni lepšie ako bledé s úzkym strihom.

Tvaroh pomáha pri spálení

Skutočne pomáhajú pri spálení slnkom „lieky“ našich starých materí? Áno aj nie. Tvaroh síce pôsobí chladivo a hydratačne – avšak baktérie obsiahnuté v mlieku môžu spôsobiť zápal.

Parfum a slnko sa neznášajú

Alkohol obsiahnutý v niektorých parfumoch môže spôsobiť pigmentové fľaky, ktoré už nezmiznú. Ak si neviete predstaviť vyraziť na kúpalisko bez parfumu, voľte špeciálne z letnej edície, ktoré alkohol neobsahujú.

Pri športe sa opálime rýchlejšie

Pri športovaní nebudeme hnedší skôr, ako pri polihovaní na deke. Jediný rozdiel je v tom, že pri športe sa telo opáli rovnomerne.

Blond potrebujú viac ochrany ako brunet

Blondíny a blondiaci majú poväčšine svetlejší typ pokožky ako tmavovlasí. Prirodzená forma sebaochrany sa však líši len v minútach. Dermatológovia vám môžu pomôcť určiť optimálny ochranný faktor.

Spálenie pokožky hlavy hrozí len plešatým

Nie je to pravda, môže to postihnúť kohokoľvek. Hlavu zodpovedne ochráni klobúk, ale keď nemienite celý deň pobehovať v klobúku alebo šatke, pomôže aj ochranný sprej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #úpal #pigment #ochranný faktor #opaľovací krém #tieň