Ako dlho by malo trvať chudnutie?

Neprestajne sme zo všetkých strán vystavovaní fotografiám "pred" a "po". Sú na nich ľudia, ktorí "zmenili svoje telo za šesť týždňov", alebo matky, čo "získali späť postavu, akú mali pred pôrodom". Ale ako dlho v skutočnosti trvá schudnúť? Na túto otázku sa pokúsila pre server news.com.au odpovedať Kathleen Alleaumeová, odborníčka na výživu a cvičenie a autorka knihy What 's Eating You? (Čo vás žerie?).

31.08.2017 14:00
debata

Ak ste sa niekedy pýtali svojho lekára alebo trénera, ako dlho vám potrvá schudnúť, pokojne ste sa mohli opýtať, aký dlhý je kúsok pružnej nite. Existuje množstvo faktorov, ktoré chudnutie ovplyvňujú – od veku cez kondíciu, zdravotný stav až po životný štýl.

Hovorí sa, že realistický úbytok hmotnosti je pre väčšinu ľudí zhruba pol kilogramu až kilogram týždenne. Úbytok sa však môže zaraziť alebo ho zvráti jo-jo efekt. Takže neexistuje žiadne presné časové obdobie na zhodenie nadbytočnej tukovej vrstvy – napriek obľúbeným 12-týždňovým výzvam. Je potrebné vyvažovať aktivitu s príjmom kalórií, zostať sústredení a dávať si splniteľné, krátkodobé ciele.

Vidieť, ako hmotnosť klesla o dve kilá za týždeň, však nemusí nevyhnutne znamenať, že sa vaša tvrdá práca vypláca. Existujú tri vysvetlenia pre úbytok: strata telového tuku, strata vody a strata svalov.

Pri vyváženej strave a pravidelnej fyzickej aktivite s najväčšou pravdepodobnosťou zhodíte tuk a uchováte si svalové tkanivo – teda v ideálnom prípade.

Ak sa však viac sústreďujete na obmedzovanie kalórií alebo sa pustíte do najnovšej zaručenej diéty na úkor cvičenia, potom budete strácať všetky tri spomínané zložky – najpravdepodob­nejšie väčší pomer svaloviny a vody než tuku.

To môže na ručičke váhy vyzerať skvele, ale výsledky nikdy dlho nevydržia. Prečo? Ak hmotnosť znovu naberiete, nahradí sa väčšie množstvo tuku a menej svalov.

Chudnutie je individuálna záležitosť a... Foto: SHUTTERSTOCK
žena so šalátom Chudnutie je individuálna záležitosť a neexistuje univerzálny recept, ktorý by fungoval pre všetkých.

Len čo prestanete držať diétu, telo si myslí, že príde ďalšie hladovanie, a tvrdo pracuje na tom, aby si uložilo každú dostupnú energiu, ktorú zvládne – s najväčšou pravdepodobnosťou tuk. A získate telo, ktoré sa namiesto vyrysovaných svalov pýši roztrasenou masťou.

Ak ste si všimli, že chudnutie je ťažšie s pribúdajúcim vekom, nemýlite sa. Ako starnete, vaše telo stráca svalovú hmotu, čo spomalí základnú metabolickú rýchlosť, teda tempo, akým spaľuje kalórie. Chudnutie však neovplyvňuje len vek.

Podpisuje sa na ňom aj váš fitnes vek, teda počet rokov, keď ste boli fyzicky aktívni. Ten stanovuje nielen úroveň vašej fyzickej zdatnosti, ale aj rýchlosť, s akou zhadzujete kilá.

Schudnúť môže byť zložitejšia záležitosť, ako len jesť zdravo a cvičiť. Ak sa stretávate so snahou pohnúť ručičkou na váhe, zvážte úlohu, akú zohráva váš životný štýl. Ste v strese? Máte nedostatok spánku? Podporuje vás rodina a priatelia vo vašej snahe? Nemáte nejaké zdravotné problémy?

Každé telo je jedinečné a neexistuje recept, ktorý by sedel univerzálne na všetky. Môžete trénovať a jesť presne ako niekto iný, a pritom mať úplne rozdielne výsledky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #hmotnosť #zdravé chudnutie