Otázky a odpovede: Čo možno neviete o atopickom ekzéme

Obraz atopického ekzému sa líši podľa veku – jestvuje ekzém dojčenský, detský, u dospievajúcich či dospelých. Ak aj dieťa či dospelý nie je ekzematik, ale má "len" atopickú pokožku, trpí pocitmi suchosti a má tendenciu sa škriabať najmä v lakťových a zákolenných jamkách.

03.09.2017 06:00
pokožka, krém, ekzém Foto:
Pacienti s atopickou pokožkou sú veľmi náchylní na kožné infekcie rôzneho typu.
debata (3)

Je atopický ekzém nákazlivý?

Nie. Ide o geneticky podmienené ochorenie, ktoré sa často vyskytuje v rodinách, kde rodičia dieťaťa či jeho súrodenci trpia astmou, alergickou nádchou, žihľavkami či potravinovou alergiou. Ide teda o neželané dedičstvo, a nie infekčné, prenosné ochorenie. Slovo „atopický“ znamená, že organizmus zdedil sklon k určitému alergickému typu reakcie. Malí atopici zvyčajne z prejavov ekzému vyrastú, často však u nich dochádza k niečomu, čomu odborníci hovoria „atopický pochod“. V istom veku sa u nich začne rozvíjať alergická nádcha alebo astma. „Pri vzniku atopického ekzému zohráva úlohu dedičná predispozícia, teda to, či ekzémom trpel jeden rodič alebo obaja. Ďalej porucha bariérovej funkcie kože, čo je jej odolnosť proti vplyvom vonkajšieho prostredia. A do tretice ide o poruchu imunitného systému,“ vysvetľuje kožný lekár MUDr. Dušan Buchvald, PhD., z Bratislavy. O tom, či ekzém „prepukne“, rozhodujú aj vplyvy vonkajšieho prostredia.

Akou vodou je najlepšie umývať atopickú pokožku?

Atopici by sa mali krátko sprchovať 32-stupňovou vodou, čo je pre mnohých studené, ale aj teplá voda pokožku vysušuje. Kúpeľ na očistenie kože odborníci odporúčajú len vaňový olejový, pri zhoršení ekzému ovsený kúpeľ, kúpeľ v otrubách alebo v repíku. Po olejovom či repíkovom kúpeli kožu nesprchujeme. Samozrejme, atopici by nemali kožu vystavovať nijakým čistiacim prípravkom, napr. saponátom, mydlu. Problémom je aj kúpanie v bazénoch s chlórovanou vodou. Zdôrazňuje sa pitný režim, nie preto, že je to „módne“, koža obsahuje až 30 % celého množstva vody v tele.

Aké pláže sú pre atopikov vhodnejšie? Pieskové či kamienkové?

Pre mnohých jemný prachový piesok a tyrkysová morská voda symbolizujú dovolenku v raji, pre ľudí s ekzémami sú však vhodnejšie pláže kamienkové, štrkové, prípadné s hrubozrnným pieskom. Pieskový prach s väčšou pravdepodobnosťou podráždi ľahko zraniteľnú kožu, do ložísk ekzému sa môžu skôr dostať baktérie.

Prečo je opar pre atopika zvlášť nebezpečný?

Pacienti s atopickou pokožkou sú veľmi náchylní na kožné infekcie rôzneho typu. Dôvodom je fakt, že majú zníženú obrannú schopnosť imunitného systému kože a nedokážu sa im brániť. Najčastejšou komplikáciou je druhotná bakteriálna infekcia, ktorú väčšinou spôsobuje zlatý stafylokok. Veľmi nebezpečnou komplikáciou je však infekcia vírusom oparu (vírus herpes simplex), ktorý napadne najprv ložiská ekzému, ale veľmi rýchlo sa šíri aj na zdravú kožu. Infekcia sa najčastejšie prenáša od člena rodiny. Ochorenie môže mať veľmi ťažký priebeh, takže je vhodné vyhnúť sa blízkemu kontaktu s kýmkoľvek, kto má aktívny opar.

Ktoré potraviny sú najčastejšou príčinou atopického ekzému?

Aj imunoalergologička z Pneumo-Alergo Centra v Bratislave MUDr. Zuzana Rennerová pre Dobré zdravie potvrdila, že najviac detských alergií je na mlieko a vajíčka. U malých detí do jedného roka veku sú najčastejšími a hlavnými alergénmi mlieko, vaječný bielok a pšeničná múka. Súvisí to s postupným zavádzaním potravín do jedálnička. Postupne medzi prvým a šiestym rokom veku dochádza k nárastu alergií na oriešky, najmä na arašidy – už vrátane závažných reakcií v podobe anafylaxie. Od siedmich rokov prevažuje potravinová alergia dospelého veku, kde je percentuálne najčastejšia alergia na stromové orechy, ovocie, zeleninu, arašidy, semená, dokonca strukoviny. Alergia na mlieko, vajcia a múku klesá. Najrizikovejšou potravinou z hľadiska možnej anafylaktickej reakcie sú arašidy. „Alergia na arašidy navyše obyčajne nevyhasína. Mala som prípad, keď mama zjedla arašidy a pobozkala svojho ročného syna na tvár. Dieťaťu sčervenelo celé líčko, a keď mi to rozprávala, myslela som, že preháňa. Urobili sme testy a vyšli také hodnoty, že ak by dieťa dostalo hoci len arašidovú chrumku, pravdepodobne by došlo k veľmi závažnej alergickej reakcii.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #otázky a odpovede #pokožka #atopický ekzém