Plný dekolt je in

Má "svoje" alebo nemá? V súčasnosti je zväčšovanie poprsia takou rutinou, že rozpoznať, či má oblečená žena v dekolte "silikóny", je ťažké aj pre odborníka.

13.01.2018 06:00
debata
Na operačnom stole leží v anestézii pacientka.... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
prsia, plastická chirurgia, implantát Na operačnom stole leží v anestézii pacientka. Vidieť len obnažené poprsie, všetko ostatné je zakryté sterilnými zelenými plachtami.

Dnes nejde len o to, urobiť z jednotiek trojky, vložením implantátov sa modeluje aj ich tvar a dorovnávajú sa asymetrie, keď jeden prsník vyzerá inak ako druhý. Na nitrianskej Klinike plastickej chirurgie a laserovej medicíny avelane clinic s tým majú mnohoročné skúsenosti.

Na operačnom stole leží v anestézii pacientka. Vidieť len obnažené poprsie, všetko ostatné je zakryté sterilnými zelenými plachtami. Ročník narodenia 1976, toto bude jej druhý zákrok v zmysle augmentácie, zväčšovania poprsia. Prvý zákrok jej robili v Brne v roku 2006, odvtedy oddojčila dve deti, prsia „povolili“ a najmä boli asymetrické. „Prvé implantáty jej vkladali cez podpazušie, jeden 250, druhý 275-mililitrový. Chcela však väčšie, a tak sme sa zhodli na objeme okolo štyristo mililitrov,“ vysvetľuje MUDr. Daniel Mládek, PhD., MPH., primár avelane clinic v Nitre.

Pri výmene implantátov a najmä v prípade dorovnávania nerovnakých prsníkov treba dôkladne urobiť tzv. sajzrovanie. To znamená, že po vybratí starých implantátov sa do prsníkov na operačnej sále skúšobne vkladajú dočasné implantáty, tzv. sajzery (z angličtiny size, čiže veľkosť) s rôznym objemom aj výškou profilu. Spiacu pacientku si na operačnom stole dokonca posadia, aby bola úplná istota, že „všetko sedí“, poprsie si obzerajú doslova zo všetkých strán. Až po hodine zodpovedného rozhodovania MUDr. Mládek rozhodne, akú veľkosť implantátov pacientke definitívne vloží. Rozdiel vo veľkosti implantátov medzi jedným a druhým prsníkom bude 25 ml, aby v konečnom dôsledku oba vyzerali rovnako. Implantáty tentoraz vložili pacientke nie axilárne, cez podpazušie, ale cez tzv. podprsnú ryhu. A môže sa šiť.

Záruka na silikónové implantáty je doživotná, každý chirurg však pred operáciou svojej pacientke povie, že po približne pätnástich rokoch je vhodné ich vymeniť. Implantáty sa nepoškodia a nevytečú, úplne bezpečné je aj stlačenie prsníka s implantátom pri mamografii – lenže poprsie ženy sa vekom mení, ovplyvňujú ho tehotenstvá, dojčenie, zmeny hormonálnych hladín, každý výkyv na váhe. Vekom ubúda z mliečnej žľazy a, naopak, na prsníku pribúda tukového tkaniva. Navyše aj implantát je spotrebný materiál, ktorý podlieha istým zákonitostiam a dochádza k zmene na jeho povrchovej vrstve.

Stehy sa dávajú vstrebateľné, pričom sa používajú tie najmodernejšie materiály. To, ako bude vyzerať výsledná jazvička, však vždy závisí od organizmu. Šije sa niekoľko vrstiev a ak má pacientka možnosť prísť na prvú kontrolu už o 14 dní, chirurg jej vyberie vrchné stehy, hoci by sa inak tiež vstrebali. V rámci prevencie nadmerného jazvenia okolo nití. „Aj v prípade, že implantát vkladáme cez prsný dvorec, tak sa jazvy hoja v 80 % veľmi dobre,“ konštatuje odborník.

Existujú tri základné prístupy, kadiaľ vložiť prsný implantát do tela ženy. „Vychádzame z toho, kde pacientka chce mať jazvu, resp. kde ju odporúčame mať. Ak má prsník mierny previs a jasne definovanú podprsnú ryhu, je najlepšie viesť rez v tejto ryhe. Ak má pacientka veľké dvorce okolo bradaviek a bude potrebné robiť aj ich modeláciu, rozhodujeme sa vkladať implantát cez dvorec. Aby pacientka nemala jeden rez na spodnej časti prsníka a druhý okolo dvorca. U pacientky s tzv. mužským hrudníkom len s veľmi malými prsnými žľazami je zas lepšie ísť cez podpažnú jamu. Niektoré pacientky však nechcú mať jazvičku v podpazuší, pretože sa obávajú, že v lete, keď budú nosiť šaty na ramienka, môže byť viditeľná. Je to vždy vec vzájomnej dohody na základe tvaru poprsia aj požiadavky klientky,“ vysvetľuje odborník na zväčšovanie poprsia z nitrianskej kliniky.“

Všetky tri operačné prístupy a uloženie implantátu pod žľazu, pod väzivovú blanu fasciu či pod sval, ponechávajú mliečnu žľazu neporušenú. Znamená to, že pacientka môže otehotnieť a následne dojčiť a gravidita môže, ale nemusí prsníky zmeniť. „Máme pacientky, čo otehotneli už šesť týždňov po zákroku, dojčili a nebola potrebná nijaká korekcia, modelácia ani výmena za väčší implantát.“

V avelane clinic sú špecialisti na zväčšovanie poprsia športovkyniam. Má to svoje špecifiká, pretože napríklad „bodyfitnesky“ pred súťažou diétujú, aby sa im vyrysovala postava a v čase súťaže a redukcie podkožného tuku môže byť implantáty viac vidieť aj vyzerajú byť väčšie. „Preto im implantát dávame podľa možnosti pod sval a dbáme na to, aby sa nestávalo, že ich vyšportované telo počas súťaže zatienia priveľké prsia. Vždy musí byť dodržaná istá estetika a platí to u všetkých klientok – nielen u takýchto športovkýň.“ Mimochodom, čím je klientka štíhlejšia, tým väčšia je pravdepodobnosť, že implantát jej vložia pod sval, aby bol výsledok v dekolte čo najprirodzenejší. Žene, ktorá má dostatok podkožného tuku a dostatočne veľkú mliečnu žľazu, je možné dať implantát pod žľazu alebo pod fasciu (blana, ktorá obaľuje sval).

Zákrok trvá od 50 do 100 minút – ak ide o bežné zväčšovanie poprsia, nie výmenu implantátov či korekciu asymetrie. Prístup cez prsný dvorec trvá najdlhšie. „Niekedy dĺžku zákroku nemôžete ovplyvniť, občas pacientka viac krváca a dôsledné zastavovanie krvácania operačný čas predĺži. Napokon, nezáleží na tom, ako dlho to trvá.“ Na pooperačné kontroly klientku zavolajú po 14 dňoch, potom po mesiaci, polroku, roku a dvoch rokoch. Raz ročne sa odporúča sonografia prsníkov a po štyridsiatke aj mamografia.

Aj bikini fitneska Olívia má operačne upravené poprsie

Fitneska Olívia Čambalová. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
fitneska Olívia Čambalová Fitneska Olívia Čambalová.

Bikini fitneska Olívia Čambalová (26), aktuálna majsterka Slovenska v kategórii bikini fitnes do 169 cm, sa netají svojím silikónovým poprsím, ktoré jej urobili na nitrianskej avelane clinic: "V tejto branži majú prsia urobené takmer všetky dievčatá. Tvrdý tréning a odvodňujúce diéty vás veľmi rýchlo pripravia o pekné poprsie, ktoré stráca svoj tvar, pretože pred súťažou má vyrysované telo veľmi málo tuku. Nebudeme si klamať, v porote sedia väčšinou muži a aj keď sa dnes dá veľa vyriešiť dobrými plavkami, najmä v zahraničí obyčajne vyhrávajú dievčatá s operačne upraveným poprsím.

Pre nové prsia som sa rozhodla pred troma rokmi s tým, že čoskoro sa chcem stať aj matkou a dojčiť. Pán primár Mládek mi implantáty anatomického tvaru s objemom 440 ml vložil pod sval. Áno, po zákroku to bolo bolestivé, ja som však na bolesť zvyknutá, pretože silovo cvičím a svalovica býva často bolestivá tiež. Skôr mi spočiatku prekážal tlak, akoby ma niečo ťažilo na hrudi. Veľmi ženám odporúčam, aby špeciálnu pooperačnú podprsenku poctivo nosili, ja som v nej dobrovoľne spávala ešte pol roka po zákroku. Chcela som si byť úplne istá, že všetko bude v poriadku.

Dnes mám 15-mesačného syna Alexa, ktorého som dojčila, hoci krátko, nesúviselo to však s implantátmi. Počas tehotenstva mi prsia neuveriteľne narástli, všetko mi bolo malé. Snažila som sa piť veľa vody a krémami hydratovať pokožku, aby mi nepopraskala. Po tehotenstve a dojčení sa všetko vrátilo do normálu, prsia mám o čosi nižšie položené a mnohí mi vravia, že to vyzerá prirodzenejšie. Som so sebou spokojná."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prsia #dekolt #plastická chirurgia #nové prsia #implantáty