Trápi vás akné na chrbte? Takto sa ho zbavíte

Nielen tvár, akné sa môže vyskytnúť aj na iných častiach tela. Predovšetkým chrbát môže byť po puberte skutočným problémom.

22.01.2018 06:00
bolesť, chrbát, chrbtica, šija Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Mužov trápi menej, ako ženy, no predsa. V letnom oblečení sa cítia nepohodlne a určité látky, napríklad pracie prášky, môžu pokožku na chrbte ešte zhoršiť, takže začne svrbieť. Najčastejšie treba za tvorbou akné hľadať príčinu v kombinácii stravy, oblečenia a čistenia.

Takto sa mu vyhnete:

Správne sa sprchujte
Predovšetkým dlhé vlasy môžu byť problémom. Ak na nich necháte pôsobiť kondicionér, väčšinou vám ostane na chrbte mastný film, ktorý môže upchať póry. Aj zložky vo vašom obľúbenom šampóne môžu byť vinníkom tvorby akné. Preto sa odporúča umývať si vlasy v predklone a chrbát následne vydrhnúť telovým peelingom.

Meňte posteľnú bielizeň
Čím častejšie meníte posteľnú bielizeň, tým menej sa budú vašej pokožky na chrbte dotýkať odumreté kožné bunky, špina a vlasy. Vsaďte na čistú bavlnu, v bielizni z mikrovlákna sa budete viac potiť, čo môže znova upchať póry. Často treba, samozrejme, meniť aj pyžamo či nočnú košeľu.

Správne perte
Používajte antibakteriálny prací prostriedok a ak sa neviete vzdať zmäkčovačov, dbajte na tie, ktoré sú vhodné na citlivú pleť.

Prezlečte sa po športe
Je jedno, či sa spotíte vo fitnesštúdiu alebo pri behaní, čo najskôr sa prezlečte! Pretože ak pricestujete v spotených veciach domov, baktérie majú dostatočne veľa času na to, aby sa rozmnožili.

Správne si čistite pokožku
Jemný telový peeling odstraňuje odumreté kožné bunky a uvoľňuje póry. Na tento účel si zaobstarajte špeciálnu kefu s dlhou tyčou. Pozor, chrbát masírujte len jemne. Krémy a sprchové gély s kyselinou salicylovou chránia pokožku pred ďalšou tvorbou akné. Zložky ako čajovníkový olej, zinok alebo hojivá hlina sú pri akné tiež dobré. Peeling si môžete vyrobiť aj doma. Potrebujete na to hrubozrnnú soľ, cukor a olivový olej. Vymiešajte si tekutú pastu a vydrhnite si pomocou uteráčika chrbát.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #akné #posteľná bielizeň #zinok #peeling #upchaté póry