Folikulárna keratóza sa nedá liečiť. Čo ju zmierni?

Aj vás trápia vyrážky na vonkajšej strane ramien? Nejde o žiadnu formu akné, ale o drsnú kožu, ktorá na dotyk pôsobí ako strúhadlo. Laicky ju poznáme pod výrazom krupica alebo kuracia koža.

08.05.2018 06:00
žena, hydratácia, pokožka Foto:
Na pekné ramená: Pomáha potenie, pravidelné krémovanie a peeling.
debata

Nerovnú a drsnú, mierne škvrnitú pokožku na ramenách možno porovnať s akné v puberte. Niekto ju má, iný nie. V porovnaní s akné však v prípade tejto drsnej pokožky, ktorá sa odborne nazýva keratosis pilaris (folikulárna keratóza), nie sú na vine hormóny. Ide o nadmernú produkciu prírodného proteínu keratín. Pripomeňme však, že folikulárna keratóza je celkom bežná a ide skôr o kozmetický problém.

Pozor, táto drsná pokožka sa vyskytuje nielen na hornej časti ramien, ale aj na zadku. Postihuje predovšetkým ľudí, ktorí majú sklony k suchej pokožke. Toto ochorenie nie je infekčné, v každom prípade však nepríjemné a nepekné. Je dedičné a v podstate sa nedá liečiť. Príznaky môžeme správnymi metódami len zmierniť.

Ako?

Hydratácia
Postihnuté časti tela potrebujú predovšetkým hydratáciu, len tým zabránime rohovateniu. Pokožku teda treba krémovať a krémovať… Najlepšie sú v tomto prípade krémy s ureou.

Peeling
Dôležitý je aj pravidelný peeling. Odstraňuje vrchné, odumreté časti pokožky a pomáha uvoľniť zrohovatenie. Vhodný je napríklad peeling s morskou soľou. Ak chcete zvýšiť účinok, siahnite po mliečnom peelingu či peelingu ovocnými kyselinami.

Sauna
Keďže vrstvy kože sú potením mäkšie, sauna môže zefektívniť ostatné metódy ako je krémovanie či peeling. Pravidelné saunovanie môže teda priniesť úľavu.

Strava
Nezabúdajte, strava je vždy alfou a omegou. Najlepšími priateľmi pokožky sú potraviny s obsahom zinku, vitamínu A a C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #urea #peeling #suchá pokožka #keratín #folikulárna keratóza