Celulitída nie je choroba. Dá sa jej navždy zbaviť?

Nevzhľadné priehlbinky predovšetkým na stehnách a na zadku robia vrásky na čele mnohým ženám. O celulitíde existuje veľa mýtov - čo všetko pomôže a čo nie?

11.07.2018 06:00
celulitída Foto:
Vaše nohy môžu vyzerať aj takto.
debata (1)

Detskú pokožku, jemnú ako broskynka? Takú by sme uvítali všetci, ale kožu pripomínajúcu pomarančovú kôru nikto! Väčšina žien s ňou bojuje rôznymi zbraňami – krémami, zábalmi a tréningom. Čo môže naozaj pomôcť a ktoré „zázračné prostriedky“ nestoja za zmienku? Rakúsky dermatológ Peter Komericki vysvetlil pre rakúske noviny Kleine Zeitung.

Prečo vôbec vznikne?

„Ženy postihuje celulitída častejšie, pretože majú istú formu väzivového tkaniva,“ povedal. Je usporiadaná v tvare mriežky a presieťovaná uvoľnenejšie, aby sa mohla v tehotenstve rozťahovať. Ak rastie tukové tkanivo pod kožou, vyráža cez mriežku a stáva sa viditeľným ako priehlbina na povrchu. Celulitída postihuje až 80 percent všetkých žien. Na otázku, prečo ju majú aj štíhle ženy, Komericki odpovedal: „Keď je väzivové tkanivo slabé a pokožka tenká, bude rovnako viditeľné – aj u štíhlych žien.“ Avšak, čím viac kíl žene pribúda na váhe, tým väčšia je pravdepodobnosť, že ju celulitída potrápi.

Je dedičná?

Ak mala celulitídu mama, dostane ju aj dcéra? Áno, z veľkej časti je podľa dermatológa dedičná – nohy mamy alebo babky prezrádzajú dosť o našom vlastnom riziku.

Existuje liek?

Zázračná liečba, ktorá sa často prezentuje v médiách, žiaľ, neexistuje. „V prípade, že je žena obézna, prvým opatrením je schudnúť,“ povedal Komericki. Pozor, diéty sú nebezpečné, chce to zmenu stravovania a šport vo forme vytrvalostného a svalového tréningu. So športom a zdravou stravou možno celulitídu zmierniť – úplne však nezmizne.

Krémy, zábaly a spol.

A čo krémy, zábaly, masáže a podobní pomocníci, ktorí rovnako sľubujú výrazné zlepšenie vzhľadu pokožky? Podľa Komerického krémy s kofeínom a retinolom pôsobia najlepšie, pretože zasahujú do metabolizmu tukov a kolagénu. Upozornil však, že s týmito pomôckami môžeme docieliť len minimálne zlepšenie, žiaden zázrak sa konať nebude. Dobrou správou je, že celulitída nie je choroba.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #celulitída #obezita #väzivové tkanivo #mriežka